Statybų vykdytojai po darbų susitvarkyti aplinką turėtų kasdien

Prieš 7 mėnesius 92

Vilniaus rajono savivaldybės taryba po pateikimo pritarė socialdemokratų frakcijos atstovų siūlymui pakeisti Vilniaus rajono teritorijos tvarkymo ir švaros taisykles. Jose būtų numatytas įpareigojimas, kad pasibaigus darbo dienai statybos darbų rangovas ar užsakovas privalėtų nedelsdamas sutvarkyti aplinką, o esant sugadintai kelio dangai –  atkurti ją savo lėšomis.

Pasak socialdemokratų frakcijos seniūno Ruslano Baranovo, šiuo metu Vilniaus rajono teritorijos tvarkymo ir švaros taisyklės numato, kad juridiniai ir fiziniai asmenys, vykdantys darbus Vilniaus rajono savivaldybėje, savo ar užsakovo teritorijoje, privalo užterštas ar sugadintas gatves sutvarkyti baigę tik visus darbus.

„Todėl susidaro situacija, kuomet darbus vykdant, pavyzdžiui pusę metų, užteršus kelio dangą, ji ir paliekama tokia, nes dabartinis įpareigojimas yra ją sutvarkyti tik baigus darbus. O tokiais keliais gyventojams tenka naudotis ir kiekvieną dieną. Tad sulaukiama žmonių nusiskundimų dėl  užterštų kelio dangų prie statybviečių ar smėlio, žvyro karjerų, taip pat sugadintų miškovežiais ir kitomis sunkiasvorėmis transporto priemonėmis kelių. Tai tenka tvarkyti pačiai savivaldybei“, – sako R. Baranovas.

Minėtose taisyklėse būtų numatyta, kad statybos darbus vykdantys juridiniai ir fiziniai asmenys privalo transportą eksploatuoti taip, kad nebūtų teršiama už darbų teritorijos esanti aplinka: gatvės, šaligatviai, žalieji plotai. Pasibaigus darbo dienai jiems būtų privalu nedelsiant sutvarkyti užterštą teritoriją, o sugadinus kelio dangą – ją atstatyti.

Be to, žemės ūkio darbus atliekantys asmenys privalėtų saugoti, negadinti ir neteršti greta esančių bendro naudojimo objektų ir teritorijų (kelių, jų šlaitų, gatvių, pėsčiųjų takų, žaliųjų zonų) bei taip pat sutvarkyti dėl jų darbo užterštą teritoriją.

„Keliai yra bendras visų gyventojų turtas. Juos turime nuolat prižiūrėti, tvarkyti, kad šie kuo ilgiau tarnautų visuomenei, rajono gyventojams. Kelio infrastruktūra yra tiesiogiai susijusi su žmonių kasdienio gyvenimo ir ekonominės veiklos gerove. Tvarkingi keliai užtikrina žmonių saugumą eismo metu, suteikia gyventojams patogią prieigą prie mokyklų, darbo vietų, medicinos įstaigų ir kitų svarbių paslaugų“, – pažymi projektą tarybos posėdyje pristačiusi socialdemokratų frakcijos narė Irena Aniukštienė.

Šios taisyklės dar bus svarstomos Vilniaus rajono savivaldybės Kaimo, vietinio ūkio ir teritorijos planavimo komitete. Taip pat jas numato peržiūrėti ir tobulinti Vilniaus rajono savivaldybės administracija.

Taryba galutinai dėl taisyklių atnaujinimo balsuos priėmimo stadijoje. Tai numatoma padaryti kitame posėdyje spalio mėnesį.

Skaityti visą pranešimą