Šri Lankoje protestuotojai derasi dėl užimtų valstybės pastatų atlaisvinimo

Prieš 1 metus 79

Šri Lankoje antivyriausybinių protestų dalyviai ketvirtadienį derėjosi dėl užimtų valstybinių pastatų atlaisvinimo, pranešė demonstrantų atstovai, nors ir pakartojo savo raginimą prezidentui ir premjerui pasitraukti iš pareigų ekonominės krizės akivaizdoje.

Savaitgalį protestuotojai užėmė prezidento Gotabayos Rajapaksos rezidenciją ir privertė jį pabėgti į Maldyvus. Trečiadienį aktyvistai taip pat šturmavo ministro pirmininko Ranilo Wickremesinghe biurą.

Premjeras, kurį G. Rajapaksa paskyrė laikinuoju prezidentu, pareikalavo evakuoti valstybinius pastatus ir nurodė saugumo pajėgoms daryti „viską, kas būtina tvarkai atkurti“.

Akciją palaikantis aukščiausio rango budistų vienuolis paragino grąžinti prieš daugiau nei 200 metų pastatytą prezidento rezidenciją valdžiai, taip pat pasirūpinti, kad būtų išsaugoti vertingi meno kūriniai ir eksponatai.

„Šis pastatas yra nacionalinė vertybė ir turėtų būti saugomas, – žurnalistams sakė vienuolis Omalpe Sobitha. – Turi būti atliktas tinkamas auditas, o turtas grąžintas valstybei.“

Šimtai tūkstančių žmonių aplankė šį kompleksą nuo tada, kai jis buvo atvertas visuomenei, pabėgus G. Rajapaksai ir pasitraukus apsaugininkams.

„Dedamos pastangos grąžinti pastatus valdžiai“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas aktyvias, dalyvaujantis kampanijoje #GotaGoHome (Gota, eik namo).

Tūkstančiams žmonių užėmus R. Wickremesinghe biurą Kolombe, premjeras per televiziją transliuotame kreipimesi pareiškė: „Einantieji į mano biurą nori sutrukdyti man vykdyti mano, kaip laikinojo prezidento, pareigas.“

„Negalime leisti, kad fašistai užgrobtų valdžią, todėl visoje šalyje paskelbiau nepaprastąją padėtį ir komendanto valandą“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį apyaušriu komendanto valanda buvo atšaukta. Tačiau policija pranešė, kad per naktinius susirėmimus su protestuotojais prie nacionalinio parlamento buvo sužeisti karys ir policininkas.

Mėginimas įsiveržti į teisėkūros instituciją buvo atremtas – priešingai nei kitose vietose, kur protestuotojų pastangos buvo sėkmingos.

Pagrindinė Kolombo ligoninė informavo, kad trečiadienį buvo hospitalizuoti maždaug 85 sužeistieji. Pranešama, kad vienas vyras užduso nuo ašarinių dujų premjero biure.

G. Rajapaksa trečiadienį pažadėjo atsistatydinti, tačiau apie tokį žingsnį dar nebuvo paskelbta.

Jis lieka Maldyvuose ir, kaip pranešama, laukia privataus lėktuvo, kuris prezidentą, jo žmoną Iomą bei du jų asmens sargybinius turi nuskraidinti į Singapūrą.

Pasak diplomatinių šaltinių, G. Rajapaksos bandymai gauti JAV vizą buvo nesėkmingi, nes prieš kandidatuodamas į prezidentus 2019 metais jis atsisakė Jungtinių Valstijų pilietybės.

Skaityti visą pranešimą