Sprogmenys, vandens patrankos ir šūviai: Uzbekijos valdžia teisina veiksmus prieš protestuotojus, bet šie tvirtina – viskas vyko taikiai

Prieš 1 metus 91

Protestuotojai ir liudininkai Karakalpakijoje atmeta Uzbekijos Vyriausybės teiginius, kad liepos 1– 2 d. į gatves išėję žmonės buvo nusikaltėliai, kurie užpuolė saugumo pajėgas ir padarė „didelę žalą infrastruktūrai“.

Ši publikacija yra LRT.lt portalo partnerio „Radio Free Europe / Radio Liberty“ (RFE / RL) originalus kūrinys.

Tūkstančiams žmonių susirinkus protestuoti prieš Taškento siūlomą referendumą, galintį atimti Karakalpakijos autonominį statusą, kai kurie vietos bendruomenės vyresnieji įspėjo minią "būti atsargiems ir nieko nesugadinti", RFE/RL pasakojo liudininkas.

„Prisijungiau prie minios netoli senosios autobusų stoties, kur keli vyresnio amžiaus žmonės visiems sakė: Nieko negadinkite. Nesikėsinkite į parduotuves, negadinkite šviesoforų“, – sakė vyras, prisimindamas įvykius, kuriuos jis sakė matęs liepos 2-osios ankstyvą vakarą regiono sostinėje Nukuse.

Trisdešimtmetis vyras sakė, kad vyresnieji įspėjo minią: „Turime padaryti viską, kad išvengtume tokio kraujo praliejimo, koks įvyko Kazachstane“, turėdami omenyje sausio mėnesį kaimyninėje šalyje kilusias riaušes, per kurias žuvo daugiau kaip 220 žmonių.

Kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, karalkapakas sakė, kad minia tada žygiavo miesto centro link, kur turėjo susirinkti „daugiau žmonių iš kitų miestų“.

„Sakėme, kad mitinguosime taikiai“, – RFE/RL telefonu jis sakė iš Šimbajaus miesto.

Panašiai pasakojo ir jaunas Nukuso gyventojas, sakydamas, kad tai, ką matė, buvo „visiškai taikus susirinkimas“.

„Žmonės rankose turėjo tik vėliavas. Jie tiesiog skandavo, plojo, džiūgavo“, – sakė vyras ir pridūrė, kad buvo pašalinis stebėtojas ir demonstracijose nedalyvavo.

Tačiau per susirėmimus su saugumo pajėgomis, vyriausybės teigimu, žuvo mažiausiai 14 civilių ir keturi policijos pareigūnai, o apie 240 žmonių buvo sužeisti. Pareigūnai dar nepatikslino, kas nužudė ir sužeidė civilius gyventojus arba kaip jie buvo sužeisti.

Mitingai Karakalpakijoje prasidėjo po to, kai Taškentas pasiūlė Uzbekijos Konstitucijos pataisų paketą, kuris, iš esmės, panaikintų autonominio regiono teisę atsiskirti.

Vyriausybė pakeitimų atsisakė po to, kai protestai peraugo į didžiausią smurto protrūkį autoritarinėje Centrinės Azijos valstybėje per beveik du dešimtmečius.

Uzbekijos užsienio reikalų ministerija apibūdino demonstracijas Karakalpakijoje kaip „masinius pogromus ir žiaurumus“, kurie „negali būti laikomi taikiomis piliečių demonstracijomis“.

„Grupė nusikaltėlių organizavo smurtinius veiksmus, susirėmimus ir bandymus jėga užgrobti“ vyriausybinius pastatus Nukuso mieste, skelbiama ministerijos pranešime.

Pareiškime protestuotojai taip pat kaltinami grobę ginklus, ėmę saugumo pareigūnus įkaitais, rengę padegimus ir niokoję privačią bei viešąją nuosavybę.

Pastarosiomis dienomis Uzbekijos žiniasklaida paskelbė interviu su policininkais ir kariškiais, kurie teigė, kad protestuotojai juos užpuolė ir sužeidė.

Vienas karys teigė, kad liepos 2 d. šimtai protestuotojų užblokavo kelius ir puolė karius bei jų karines transporto priemones. Vienas policininkas teigė, kad į koją medžiokliniu šautuvu jam šovė protestuotojas, o kiti į saugumo pajėgas mėtė akmenis.

Uzbekijos Vyriausybės duomenimis, per „išpuolius“ buvo sužeisti 107 saugumo pareigūnai.

Vidaus reikalų ministerija teigė, kad vyriausybės pajėgos naudojo tik vandens patrankas, dūmines ir svaiginamąsias granatas, kurios nesukelia rimtų sužalojimų. Tačiau daugybėje socialiniuose tinkluose paskelbtų vaizdo įrašų matyti, kaip uniformuoti pareigūnai lazdomis muša beginklius civilius. Kai kuriuose vaizdo įrašuose užfiksuoti vyrai, kurie, atrodo, buvo su šautinėmis žaizdomis.

„Jie atvyko ne kovoti“

Iš Šimbajaus kalbėjęs vyras atmetė vyriausybės pateiktą versiją, sakydamas, kad „žmonės nieko nesunaikino“.

„Arbūzais prekiaujantys pakelės prekeiviai vakare išvažiavo namo, palikę savo prekes lauke, kaip įprasta. Niekas jų nelietė. Šalia mūsų buvo automobilių plovykla. Automobilių niekas nekliudė“, – sakė vyras.

Protestuotojas pasakojo, kad miniai bandant priartėti prie administracijos pastato Nukuso mieste, policija juos stūmė atgal. „Neturėjome skydų ar specialių galvos apdangalų, kad apsisaugotume, neturėjome ginklų, – sakė vyras. – Tik vėliau, kai policija be jokios priežasties prieš mus panaudojo jėgą, žmonės griebėsi lazdų ir akmenų.“

Vyras teigė, kad naktį keli žmonės žuvo nuo į juos mesto „sprogstamojo užtaiso“.

Protestų liudininkė, nenorėjusi atskleisti savo tapatybės, teigė, kad žmonės susirinko prie parlamento, „kad jų balsas būtų išgirstas, o ne tam, kad kovotų“.

„Jie atėjo tuščiomis rankomis, tik su mobiliaisiais telefonais. Jie neatėjo su kastuvais ar peiliais“, – sakė ji.

Uzbekijos prokurorai teigia pradėję tyrimą dėl neramumų, dėl kurių Taškentas kaltina „piktavališkas užsienio jėgas“, siekiančias įžiebti etninę nesantaiką Uzbekijoje ir destabilizuoti padėtį šalyje.

Neramumai Karakalpakijoje buvo didžiausias smurto protrūkis Uzbekijoje nuo 2005 m., kai per Vyriausybės susidorojimą su antivyriausybiniais protestuotojais rytiniame Andižano mieste žuvo šimtai žmonių.

Skaityti visą pranešimą