Sporto agentūros vadovas apie irklavimo federacijos metamą Džiaugį: valstybė juo tiki ir finansuos

Prieš 11 mėnesius 89

Pasaulio ir Europos čempionas Martynas Džiaugys kovoja su Lietuvos irklavimo federacijos vadovais Sauliumi Ritteriu ir Mindaugu Griškoniu. Federacija sportininkui pateikė raštą, kuriuo prašoma grąžinti valtį ir irklus ir paskelbiama, kad jam nutraukiamas finansavimas. Nacionalinės sporto agentūros vadovas Mindaugas Špokas patikino, kad federacija nederino šio rašto su juo ir finansavimas M. Džiaugiui priklauso.

2017 metais Martynas Džiaugys, Dovydas Nemeravičius, Rolandas Maščinskas ir Aurimas Adomavičius tapo pasaulio čempionais. Tačiau tituluota porinė keturvietė išsiskirstė – R. Maščinskas karjerą baigė pernai, A. Adomavičius prieš mėnesį, o D. Nemeravičius ir M. Džiaugys kovoja su Mindaugo Griškonio vadovaujama federacija.

Šie du irkluotojai atsisakė dirbti su treneriu Mykolu Masilioniu. Jie automobiliu važiavo į varžybas Ispanijoje, bet dabar M. Džiaugys sulaukė federacijos prašymo grąžinti valtį ir irklus.

„Čia eilinis bandymas susidoroti su manimi, nes rudenį buvo nesutarimai dėl trenerio. Mes norėjome atsiskirti. Jie sakė, kad galit mesti sportą, jeigu nesutinkate. Tai čia vejasi tie dalykai. Tiesiog kerštauja žmonės. Varžybose aš patekau į pusfinalį, bet negalėjau startuoti toliau dėl skausmų ir iškart iš manęs viską atima“, – skundėsi M. Džiaugys.

Sauliaus Ritterio pasirašytame rašte teigiama, kad tolimesnį finansavimą M. Džiaugiui nutraukia federacija ir Nacionalinė sporto agentūra. Jos vadovas M. Špokas, kad su juo šis pareiškimas derintas nebuvo.

„Valstybė jam skyrė stipendiją, kuri priklauso iki kitos vasaros. Valstybė juo tiki. Kitą dalį finansavimo sportininkai gauna per federaciją pasirengimui. Mūsų tikslai yra medaliai ir aukšto meistriškumo sportininkų, kurie yra iškovoję juos, yra tikrai nedaug. Federacija kelia tikslus ir turi atsiskaityti ketvirčiais už išleistus pinigus pasirengimui. Minimas sportininkas buvo jų plano dalis. Dabar klausimas, kodėl jis išnyko. Idealus mūsų modelis, kad sportininkas gautų stipendiją, pasirengimo pinigus ir trenerio atlygį bei medicinos paketą. Tada visi viską žinotų.

Čia mums tokia naujiena, kad vienas aukšto meistriškumo sportininkas jau baigė karjerą (Aurimas Adomavičius – aut. past.), kas irgi keista. O čia yra sportininkas, kuris aiškiai turi motyvacijos kovoti dėl vietos olimpinėse žaidynėse. Tai matome ir iš jo laiško. Jam nesudaromos sąlygos tą lūkestį pasiekti, nors iki žaidynių dar liko metai.

Su mumis niekas nebuvo derinta, nes būtent mūsų agentūra skiria pinigus federacijai sportininkų pasirengimui. Atrodo, kad reikia vidinio tyrimo pamatyti, kur naudojamos tos lėšos sportininkų pasirengimui“, – aiškino M. Špokas.

Vienas geriausių Lietuvos irkluotojų D. Nemeravičius išsikovojo vietą rinktinėje, įveikęs federacijos prezidentą M. Griškonį. M. Džiaugys sako, kad būtent dėl to federacija bando atimti iš jo įrankius: „Jie mato, kad aš čia vėl irkluoju ir pyksta, kad aš padedu Dovydui, nes Dovydas jiems irgi priešas. Kad padedu jam ruoštis, sparinguojuosi su juo.“

M. Špokas pritaria, kad federacijos prezidento M. Griškonio situacija yra unikali: „Jis ir sportininkas, ir treneris, pats ruošiasi olimpinėms žaidynėms. Pas mus daugiau tokios situacijos niekur nėra. Keista situacija. Turi būti sprendimai, kad nemaišytų vienas kitam dalykai.“

Lietuvos irklavimo federacija išplatino pranešimą, kuriame S. Ritteris teigia, kad M. Džiaugys neišsikovojo vietos rinktinėje ir inventorius jam nepriklauso: „Rinktinės sportininkai turi teisę naudotis LIF inventoriumi, tačiau sportininkui, nepakliuvusiam į rinktinės sąrašą, inventorius nepriklauso. Jis turi būti perduotas į rinktinę atsirinkusiam sportininkui.“

Federacijos generalinis sekretorius teigė, kad M. Džiaugys pralaimėjo sportinę kovą: „Ambicijos yra labai gerai. Džiaugiuosi, kad sportininkas jų turi. Tačiau faktas yra toks, kad tarp stipriausiųjų aštuonių sportininkų M. Džiaugio nebuvo. Jis dalyvavo pusfinalyje, bet finale dalyvauti atsisakė. Nesulaukėme jokių pažymų apie jo sveikatos būklę. Tiesiog vienas iš rinktinės trenerių pasakė, kad M. Džiaugys finale nedalyvaus. Pagal oficialią tvarką, jei priežastys yra medicininės, turi būti užpildyta rinktinės gydytojo pasirašyta pažyma bei regatos vyriausiojo teisėjo pasirašyta pažyma. Šių pažymų mes nesulaukėme.

Jie nebuvo palikti likimo valiai. Tai buvo išankstinis susitarimas, pagal jų pateiktas sąlygas. Sportininkai norėjo treniruotis atskirai. LIF vykdomasis komitetas nusprendė padaryti išimtį ir leido jiems treniruotis atskirai nuo komandos, esant poreikiui organizuojant priemones, kurios gali būti reikalingos. Tai buvo aiškiai suformuluota. Susitarta buvo, kad tai negali viršyti vieno sportininko, kuris treniruojasi centralizuotai kartu su visa komanda, finansavimo dydžio.“

M. Špokas planuoja susitikimą su federacijos vadovais po Europos irklavimo čempionato gegužės pabaigoje ir tikisi, kad sprendimas bus rastas: „Mums tai keista. Esame maža šalis, aukšto meistriškumo sportininkų, kurie jau yra iškovoję medalius, nėra daug. Ypač, kai girdime, kad motyvacija yra. Džiaugiui priklauso renta, kuri yra didesnė nei jo stipendija. Sportininkas vadinasi turi pakankamą motyvaciją sportuoti.“

M. Džiaugys vastybinę rentą užsitikrino 2017 metais, kai tapo pasaulio čempionu.

Skaityti visą pranešimą