Specialistė: besiskiepijančių antrąja stiprinamąja doze daugėja, pandemija dar neįveikta

Prieš 1 metus 96

Įsibėgėjant vakcinacijai nuo COVID-19, Sveikatos apsaugos ministerija pastebi netolygų norinčiųjų pasiskiepyti srautą per savaitę – jos pradžioje yra daugiau laisvų laikų ir vietų pasiskiepyti, o pabaigoje užimtumas padidėja kone dvigubai. Ministerija rekomenduoja registruotis kuo anksčiau ir nelaukti savaitės galo. Apie skiepijimo LRT TELEVIZIJOS Žiniose pasakojo ministerijos atstovė, sveikatos stiprinimo specialistė Ginreta Megelinskienė.

Galimybė visiems asmenims nuo 18 metų pasiskiepyti ketvirtąja vakcinos doze jau sudaryta nuo spalio 5 dienos ir šia galimybe jau pasinaudojo virš 20,000 gyventojų. Specialistė sako, kad pastebimas didėjantis skiepijimosi tempas.

„Jei rugsėjį nuo COVID-19 pasiskiepijo 5000 žmonių, tai spalį apie 15 tūkst.. Lapkričio mėnesį jau pasiskiepijo virš 4000 asmenų, tad tikėtina, kad lapkričio pasiskiepijusių skaičių turėsime didesnį nei ankstesniais mėnesiais“, – aiškina ji.

Kiekvieną savaitę analizes atliekantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras nurodo, kad skiepijimosi apimtys antrąja sustiprinančiąja doze visoje Europoje nėra pakankamos. Visoje populiacijoje apie 7,6 proc. gyventojų Europoje yra pasiskiepiję antrąja sustiprinančiąja doze, sako G. Megelinskienė.

Pasak jos, Lietuvoje procentas šiek tiek mažesnis, bet reikia atsižvelgti š tai, kad nemaža dalis gyventojų yra persirgę ir į tai, kad tik nuo spalio mėnesio Lietuvoje sudaryta galimybė skiepytis antrąja stiprinančiąja doze visiems nuo 18 metų asmenims.

Specialistė skaičiuoja, kad Lietuvoje paskiepyta arba persirgę apie 80 proc., nemaža dalis turi pakankamą imuninį atsaką.

„Tačiau reikia atsižvelgti ne tik į faktą skiepijimo arba persirgimo, tačiau ir kada tai įvyko. Rekomendacija skiepytis antrąja sustiprinančiąja doze, jei bendrai kalbant apie populiaciją, tiems asmenims, kurie 270 dienų laikotarpiu ar daugiau yra persirgę COVID-19 liga arba yra paskiepyti prieš 180 dienų ar daugiau“, – sako ji ir pabrėžia, kad imunitetas laikui bėgant mažėja.

G. Megelinskienė teigia, kad nors imunitetą jau turi didelė dalis gyventojų ir žengiame į naują pandemijos fazę, ji dar nėra įveikta.

„Matome naujus atsirandančius potipius, atmainas, gali atsirasti naujos pavojingos atmainos, galinčios sukelti sergamumo padidėjimą“, – aiškina ji.

Specialistė sako, kad dabar svarbiausia kaip galint apsisaugoti, skiepytis ir toliau laikytis rekomendacijų.

Skaityti visą pranešimą