Sostinės Šnipiškių gatvė pasikeis: paskelbtas architektūrinis atnaujinimo konkursas

Prieš 1 metus 53

Sostinės savivaldybei siekiant atnaujinti ir labiau gyventojams pritaikyti Vilniaus centre esančią Šnipiškių gatvę, skelbiamas projekto architektūrinis konkursas.

Kaip nurodoma centriniame viešųjų pirkimų portale, konkursu siekiama išrinkti geriausiai urbanistinius, kraštovaizdžio architektūros ir funkcinius aspektus bei kitus reikalavimus atitinkančią architektūrinę idėją.

Savivaldybė vertins bendrą architektūrinę koncepciją ir išraišką, urbanistinių sprendinių kokybę bei jų funkcionalumą, programos išdėstymą. Šie kriterijai sudarys 80 balų iš 100 galimų.

Konkurso nugalėtojams bus skiriamos premijos: pirmąją vietą laimėjusiai idėjai atiteks 9 tūkst. eurų, antrąją – 6,5 tūkst. eurų, o trečios vietos nugalėtojui bus skirti 4,5 tūkst. eurų.

Miesto valdžia siekia šalia Žaliojo tilto esančią Šnipiškių gatvę labiau pritaikyti laisvalaikiui, pramogoms.

Numatoma, kad viso projekto vertė sieks iki 3,25 mln. eurų.

Kaip penktadienį pranešė savivaldybė, projektuotojai turės pasiūlyti architektūrines idėjas ne tik Šnipiškių gatvei, bet ir šalia esančiam Kazimiero Vasiliausko skverui bei Šv. arkangelo Rapolo bažnyčios prieigose stovėjusios Šnipiškių Jėzaus koplyčios teritorijai.

Vilniaus savivaldybės Miestovaizdžio skyriaus vyriausiosios patarėjos Rūtos Matonienės teigimu, atnaujinant gatvę ir aplinkines teritorijas siekiama sukurti reprezentatyvią miesto erdvę kartu atskleidžiant daugiasluoksnę šios vietos istoriją.

„Galbūt vertėtų atkurti Kalvarijų gatvės pradžioje stovėjusią Kristaus skulptūrą, kuri rodė kelią į Vilniaus Kalvarijas ir buvo laikoma stebuklinga. Tikimės, konkurso dalyviai pasiūlys vietos istorijos įamžinimo būdus, numatys galimas veiklas ar komercijos, kavinių zonas, kad gatvė būtų gyva“, – sakė R. Matonienė.

Pasak savivaldybės, norima sukurti tokią erdvę, kuri sujungtų senąjį ir naująjį miesto centrą, būtų ne tik tranzitinė vieta, bet ir miesto aikštė.

Konkurso idėjų laukiama iki gegužės 16 dienos.

Šnipiškių gatvė prasideda nuo Kalvarijų ir Upės gatvių sankirtos, eina šalia šv. Arkangelo Rapolo bažnyčios ir Vilniaus centrinės universalinės parduotuvės iki viešbučio „Radisson Blu Hotel Lietuva“.

Sovietmečiu ši promenada turėjo reprezentuoti naujojo miesto centrą – šioje vietoje iškilo Centrinė universalinė parduotuvė, pats aukščiausias tuo metu pastatas – viešbutis „Lietuva“ (dabartinis „Radisson Blu Hotel Lietuva“), taip pat viešbutis „Turistas“ (dabar „Best Western Hotel“).

Skaityti visą pranešimą