Sostinėje sužibo per šimto žvakių šviesa – prisiminti mirusieji nuo AIDS

Prieš 1 metus 93

Minint pasaulinę AIDS dieną, Vilniaus Rotušės aikštėje pavakarę uždegta per šimtą žvakučių, mirusiesiems nuo AIDS atminti. 

Taip siekiama priminti visuomenei apie ŽIV infekcijos grėsmes.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nurodė, kad šiais ir kitais metais žemo slenksčio kabinetams skirta po beveik 500 tūkst. eurų finansavimas.

„Kovojant su ligos plitimu ir šiemet, ir kitiems metams žemo slenksčio kabinetams skyrėme po beveik 500 tūkst. Eur finansavimą, tačiau svarbu ne tik pinigai. Bendraujant su sergančiaisiais, su jų artimaisiais ir savanoriais aplankė jausmas, kad labiausiai juos skaudina mūsų abejingumas. Mūsų baimė“, – feisbuke rašė jis.

Ministras taip pat kreipėsi į Lietuvos gyventojus su prašymu: „Mūsų mažai, nesusisukime nuo sergančiųjų – dažnai stigma galvoje būna didesnė nei pati liga“.

Šiemet iki lapkričio Lietuvoje registruota 200 naujų ŽIV infekcijos atvejų, o iš viso per ŽIV registravimo laikotarpį užregistruoti beveik 3800 užsikrėtusiųjų, vyrų – 3,5 karto daugiau nei moterų.

Nors ŽIV ir AIDS gydymas Lietuvoje kompensuojamas, net pusė tai žinančių žmonių nesigydo dėl visuomenės požiūrio į užsikrėtusius.

Skaityti visą pranešimą