Solovjovo laidoje aidi grasinimai Kazachstanui – mato „nacistinį procesą“ ir ten

Prieš 1 metus 57

Rusijos propagandisto Vladimiro Solovjovo laidoje „Rosija 1“ kanale nuaidėjo grasinimai Kazachstanui. Laidoje dalyvavęs rusų politologas Dmitrijus Drobnickis paragino atkreipti dėmesį į kaimyninę valstybę, kuri esą yra „sekanti problema, nes ten gali prasidėti toks pat nacistinis procesas, kaip Ukrainoje“.

Laidos vedėjas V. Solovjovas atkreipė dėmesį, kad Kazachstane „gyvena daug rusų“, šalis taip pat turi ilgiausią sausumos sieną su Rusija.

„Iš ten ir visas „Rosatom“ branduolinis kuras“, – kalbėjo laidos dalyvis.

Kazachstano užsienio reikalų viceministras Romanas Vasilenko sureagavo į laidos įrašą ir pareiškė, kad tokie „kalbančių galvų“ žodžiai apie šalyje neva galintį prasidėti „nacistinį procesą“ neatspindi oficialios Rusijos pozicijos, rašo portalas „Radio Azatyk“

Skelbdamas „specialiąją karinę operaciją“ prieš Ukrainą vasarį, Vladimiras Putinas aiškino, kad vienas jo tikslų yra „denacifikuoti“ Ukrainą. Rusijos propaganda ir pareigūnai jau anksčiau kaltino ir toliau aiškina, neva Kyjivą valdo nacistinis režimas, nors šie teiginiai neturi jokio pagrindo. Vakarų analitikai ir pareigūnai vieningai sutaria, kad Maskva siekė užimti Kyjivą ir pakeisti demokratiškai išrinktą valdžią.

Rusijos santykiai su Kazachstanu pastaruoju metu yra pašliję, Astanai bandant balansuoti tarp Maskvos ir Vakarų. Nors oficialiai V. Putinas ir Maskva teigia, kad jokių problemų santykiuose su Astana nėra, tačiau Kazachstano prezidentas Kasymas-Žomartas Tokajevas atsisakė pripažinti Rusijos įvykdytą okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją, pseudoreferendumų rezultatus, Kazachstanas taip pat priėmė tūkstančius rusų, bėgusių nuo mobilizacijos.

Skaityti visą pranešimą