Socialiniuose tinkluose – rusų šauktinių ašaros: galvokit, ką daryti

Prieš 1 metus 75

„Mums oficialiai pasakė, kad paruošimo prieš vykstant į kovų zoną nebus. Pulko vadas patvirtino šią informaciją. Rugsėjo 29 dieną mus siunčia į Chersoną. Todėl galvokit, spręskit patys, ką toliau daryti“, – su ašaromis akyse pasakojo vienas rusas.

Pasak jo ir dar vieno už kadro kalbančio žmogaus, nebus nei teorinio, nei praktinio šaudymo paruošimo.

Kad šauktiniai prieš siunčiant į karą prieš Ukrainą nedalyvauja jokiuose kariniuose mokymuose, patvirtino ir Ukrainos Generalinis štabas.

Socialiniuose tinkluose toliau plinta vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kokiomis sąlygomis Kremliaus režimas laiko rusus, mobilizuotus karui Ukrainoje.

Kaip matoma filmuotoje medžiagoje, rezervistai apgyvendinami apleistose patalpose, kur jiems neretai tenka miegoti tiesiog ant betoninių grindų.

Кроватей не дали, оружие ржавой, ослиная моча вместо солярки. Сорвали праздник, нехочет воевальничать - домой решил пойти. Найс! pic.twitter.com/tFr17KL1JS

— 🅿🆁🅸🅽🅲🅴 🅾🅵 🅿🅴🆁🆂🅸🅰 (@PERSIAN__PRINCE) September 25, 2022

Пuздец нaxyй, это какие-то декорации из Зеленого Слоника 2!
Намобилизировали... Это от ума, это Вавилон... pic.twitter.com/k5p5jEdlmt

— 🅿🆁🅸🅽🅲🅴 🅾🅵 🅿🅴🆁🆂🅸🅰 (@PERSIAN__PRINCE) September 25, 2022


Kaip ten bebūtų, kai kuriems rusams pasisekė dar mažiau, nes karinė vadovybė juos paliko tiesiog gatvėje, tad mobilizuotiesiems tenka kurtis laužus, kad nesušaltų.

Russian way.
Mobilized civilians are trying to keep warm by the fire. pic.twitter.com/h8fHt9AV5t

— 𝔗𝔥𝔢 𝔇𝔢𝔞𝔡 𝔇𝔦𝔰𝔱𝔯𝔦𝔠𝔱 (@TheDeadDistrict) September 25, 2022


Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos karštąja linija skambina asmenys ir teiraujasi apie galimybes į karą pašauktiems rusams pasiduoti į karo nelaisvę.

Apie tai telemaratone užsiminė Ukrainos gynybos ministerijos vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrejus Jusovas.

„Šiuo metu sulaukiame labai daug skambučių mūsų karštąja linija, mums skambina į karą Rusijoje pašaukti asmenys ir netgi tie, kurių dar niekas nemobilizavo. Skambina ir klausia: o jeigu mane mobilizuos, kokie turi būti mano veiksmai, ką turiu padaryti, kad teisingai pasiduočiau į nelaisvę?“ – pasakoja atstovas.

Pabrėžiama, kad rusai labai menkai motyvuoti kariauti Ukrainoje, šios mobilizuotos bangos moralinė būklė apverktina. Anot A. Jusovo, Rusija planuoja net kelias mobilizacijos bangas.

Mobilizacija, kuri žymi didelį pokytį po ankstesnių Vladimiro Putino pastangų karą vaizduoti ribotos apimties karine operacija, nepaveiksiančia daugumos rusų gyvenimo, pasirodė esanti itin nepopuliari.

Tūkstančiai mobilizavimui tinkamo amžiaus vyrų, bandydami išvengti šaukimo į kariuomenę, plūsta į oro uostus ir prie Rusijos sienos perėjų. Įvairiose šalies vietose kilo protestų, rusų žiniasklaida praneša apie karinių komisariatų padegimo atvejus.

Įtampa išaugo pirmadienį ryte, kai vienas jaunas vyras, atėjęs į karinį komisariatą Sibiro mieste Ust Ilimske iš arti šovė į karinį komisarą.

Rusijos žiniasklaidos pranešimuose sakoma, jog 25 metų vietos gyventojas Ruslanas Zininas atėjęs į komisariatą pareiškė, kad „niekas nekariaus“ ir kad „dabar visi eisime namo“, o tada šovė į komisarą. Vietos pareigūnai sakė, kad komisaro būklė „itin sunki“, jis gydomas intensyviosios slaugos palatoje.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą