Šnipiškių gatvė bus pertvarkoma – siūloma atkurti Šnipiškių Jėzaus koplyčią

Prieš 11 mėnesius 60

Vilniaus miesto savivaldybė ruošiasi iš esmės atnaujinti Šnipiškių promenadą, kuria kasdien praeina šimtai vilniečių. Visgi retas čia sustoja pailsėti, išgerti kavos ar kaip nors kitaip kartu su draugais čia leidžia savo laisvalaikį. Būtent todėl ši miesto vieta bus iš esmės petvarkyta, o vienas iš pasiūlymų – atkurti Šnipiškių Jėzaus koplyčią.

Anksčiau Šv. arkangelo Rapolo bažnyčios prieigose stovėjo Šnipiškių Jėzaus koplyčia. Pastaroji buvo sunaikinta dar sovietmečiu, kuomet buvo platinama gatvė ir statomas Žaliasis tiltas. Siūlymas atstatyti koplyčią išvysta dienos šviesą jau ne pirmą kartą, bet panašu, kad dabar yra realiausia galimybė inicijuoti atstatymo darbus.

Asociacija ,,Šnipiškiečių namai” subūrė įvairias visuomenines organizacijas į koplyčios atkūrimo iniciatyvos grupę. Pastaroji kreipėsi ir į visuomenę:

„KREIPIMASIS Į VISUOMENĘ

ATKURKIME ŠNIPIŠKIŲ JĖZAUS KOPLYČIĄ!

Siekdami bendro tikslo – sunaikintos Šnipiškių Jėzaus koplyčios atkūrimo, susirinkę Vilniaus visuomeninių organizacijų atstovai pareiškia:

1. Bendromis jėgomis siekti istorinio teisingumo įvykdymo – atkurti Šnipiškių Jėzaus koplyčią prie Žaliojo tilto Vilniuje, Kalvarijų gatvėje esančiame skvere.

2. Koplyčią atkurti pilna apimtimi, remiantis išlikusia istoriografine medžiaga.

3. Esame išsamiai susipažinę su įmonės SĮ „Vilniaus planas“ 2012 metais parengtų Šnipiškių gatvės (pėsčiųjų zonos) rekonstravimo projektiniams pasiūlymams (projekto vadovas S. Dagelis, architektas P. Jonys), kuriuose numatytas Šnipiškių Jėzaus koplyčios atkūrimas, juos palaikome ir siūlome įgyvendinti.

4. Kviečiame visuomenę prisidėti Vilniaus Šnipiškių Jėzaus koplyčios atkūrimo iniciatyvos.

Iniciatyvinės grupės nariai:

Algirdas Gražys, asociacija „Šnipiškiečių namai“

Robert Balcevič, Paramos fondas LITVANUS

Kunigas teol. lic. Miroslav Grabovski, Vilniaus Šv. arkangelo Rapolo parapijos klebonas

Kęstutis Girdzijauskas,  rašytojas, knygos „Koplyčios paslaptis“ autorius

Vitas Karčiauskas, asociacija „Istorinis miestas“

Angelė Čepėnaitė, Lietuvos socialinės gerovės asociacija”.

Dar pernai lapkritį miesto savivaldybė kvietė gyventojus teikti pasiūlymus, kaip galėtų atsinaujinti Šnipiškių gatvė. Iki šiol ji tarnauja kaip tranzitinė gatvė. Rekonstrukcijos metu bus siekiama sukurti unikalią, reprezentatyvią, tvarią, patogią naudotis ir visais metų laikais tinkamą eksploatuoti miesto viešąją erdvę, kaip jungtį tarp senojo ir naujojo miesto centro.

Šnipiškių gatvė – neilga, vos 320 m laiptuota pėsčiųjų promenada, besitęsianti nuo Žaliojo tilto autobusų stotelės Kalvarijų gatvėje iki naujai statomo „Artery“ verslo centro. Šalia įsikūręs šv. Arkangelo Rapolo bažnyčios ir jėzuitų vienuolyno statinių ansamblis su Kazimiero Vasiliausko skveru, Kultūros paveldo departamentas, prekybos centras „CUP“, yra ir kitų mažesnių parduotuvių, kavinių. Šnipiškių gatvėje vietoje buvusio planetariumo netrukus įsikurs Vilniaus STEAM centras, kuris 7–12 klasių moksleiviams taps tyrimų, atradimų ir kūrybinių inovacijų erdve.

MadeinVilnius.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „Naujosios medijos grupės“ sutikimo neleidžiama.MadeinVilnius.lt

Matai naujieną? Nutiko įdomus dalykas ar nori su visais pasidalinti savo istorija? Filmuok, komentuok ir kelk vaizdo įrašus į išmaniąją programėlę „Once in Vilnius“. Kiekvienas toks kadras pretenduoja tapti filmo apie Vilnių dalimi.



Skaityti visą pranešimą