Slušnys apie šalies moksleivių psichologinę gerovę mokykloje: pasiekėme dugną tarp išsivysčiusių šalių

Prieš 1 metus 113

Trečiadienį vykusiame Seimo Sveikatos reikalų komiteto Psichikos sveikatos pakomitečio posėdyje Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pateikė informaciją apie numatomus veiksmus vaikų ir paauglių psichikos sveikatos priežiūros pertvarkoje, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

SAM pranešime išryškinti pagrindiniai vaikų ir paauglių psichikos sveikatos iššūkiai. Pirmiausia, vyraujančios sisteminės problemos: mažas vaikų ir paauglių psichiatrų skaičius Lietuvoje, netolygus regioninis jų išsidėstymas ir ilgos eilės konsultacijoms gauti. Aptarti ir prasti Lietuvos vaikų psichikos sveikatos rodikliai EBPO ir Europos Sąjungos šalių kontekste, kurie tapo postūmiu šios psichikos sveikatos posistemės reformai.

Kaip rodo atlikti tyrimai, net trečdalis Lietuvos moksleivių nepalankiai vertina psichologinę gerovę mokykloje. Taip pat paaiškėjo, kad pandemijos metu ne tik padaugėjo depresijos ir nerimo sutrikimų, bet taip pat reikšmingai pablogėjo mokinių emocinė sveikata – tai pripažino net 40 proc. šalies moksleivių.

Deja, Lietuva pasižymi aukščiausiu jaunuolių savižudybių ir savižalos lygiu tarp išsivysčiusių šalių, didele psichikos sveikatos sutrikimų stigma bei paplitusiu psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu. Pagalbos nesikreipia kas trečias psichikos sveikatos sutrikimų turintis asmuo, kas penktas paauglys Lietuvoje yra išbandęs narkotikus ar raminamuosius vaistus.

„Pasiekėme dugną tarp išsivysčiusių šalių, nes turime didžiausią jaunuolių savižudybės atvejų skaičių 100 tūkst. gyventojų. Probleminė Lietuvos vaikų ir paauglių psichikos sveikata – tai pūlinys, kurį neatidėliojant privalu gydyti. Kita vertus, susiklosčiusi situacija akivaizdžiai rodo mūsų nekompetentingumą psichikos sveikatos problemų sprendime“, – sako Psichikos sveikatos pakomitečio pirmininkas Linas Slušnys.

Jo nuomone, pokyčiai galimi užtikrinus prevencijos nuoseklumą pirminiame lygmenyje bei garantuojant psichologinės pagalbos prieinamumą.

Posėdyje taip pat buvo pristatyti sisteminiai finansavimo pokyčiai psichikos sveikatai: 25 proc. mažiau lėšų stacionarinėms paslaugoms, net trigubai daugiau – dienos stacionarams. Papildomas finansavimas suplanuotos psichikos sveikatos centrams, prevencijai, psichoterapijai, emocinio raštingumo stiprinimui.

Psichologinė pagalba

Psichologinės pagalbos tarnyba

Kontaktai

Emocinė parama teikiama jaunimui

Budi savanoriai konsultantai

Atsako per 2 darbo dienas

Emocinė parama vaikams, paaugliams

Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

Pagalba suaugusiesiems

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

Atsako per 3 darbo dienas

Atsako per 3 darbo dienas

Pagalba moterims ir merginoms

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

Atsako per 3 darbo dienas

Emocinę paramą teikia savanoriai moksleiviai (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)

Jeigu ieškote skubios psichologinės pagalbos, kviečiame kreiptis į specialistą jo budėjimo laiku. Konsultacijos teikiamos per „Skype“ arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius).

Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra.

I-V 16:00–20:00

VI 12:00–16:00

(išskyrus švenčių dienas)

Emocinė parama pilnamečiams vyrams telefonu.

Internetiniai pokalbiai I-V nuo 18-21val.

Konsultuoja krizių įveikimo specialistai. Gali atvykti į vietą sutartu metu bei konsultuoti nuotoliniu būdu.

Paslauga nemokama ir teikiama visoje Lietuvoje.

Psichologinės konsultacijos

Internetu emigrantams Pagalbą teikia profesionalūs psichologai.

Atsako per 2 darbo dienas

Draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms

Atsako per 2–3 darbo dienas

Darbo dienomis 8:00–22:00

Savaitgaliais ir švenčių dienomis 11:00–19:00

(išskyrus švenčių dienas)

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems

Pagalba teikiama nusižudžiusiųjų artimiesiems. Savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Atsako per 2–3 darbo dienas

tuesi.lt interneto svetainė, skirta savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui

Informacija svetainėje pateikiama glaustai, atsižvelgiant į specifinius kiekvienos tikslinės grupės poreikius. Savižudybės krizę patiriančiam asmeniui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Svetainėje taip pat publikuojamos savižudybės krizę išgyvenusiųjų istorijos. tuesi.lt

Skaityti visą pranešimą