Slovakijos parlamentas pritarė Švedijos ir Suomijos narystei NATO

Prieš 1 metus 69

Slovakijos parlamentas aiškiai pritarė NATO plėtrai į šiaurę. Už Suomijos narystę Aljanse antradienį balsavo 126 parlamentarai iš 143, dalyvavusių posėdyje, tik 15 buvo prieš. Netrukus po to Švedijos prisijungimą prie NATO parėmė 124 deputatai iš 144, buvusių posėdyje. 15 daugiausiai kraštutinių dešiniųjų parlamentarų balsavo prieš. Likę parlamentarai susilaikė.

Kairiojo populisto opozicijos lyderio ir buvusio premjero Roberto Fico papildomas pasiūlymas NATO plėtrą į šiaurę susieti su reikalavimu imtis ES taikos iniciatyvos Ukrainos kare posėdyje dalyvaujančių parlamentarų daugumos pritarimo nesulaukė. Už buvo 61 deputatas ir tik 30 balsavo prieš, tačiau 47 parlamentarai susilaikė.

Paskutinysis būtinas žingsnis Suomijos ir Švedijos stojimo į NATO ratifikavimui Slovakijoje yra prezidentės Zuzanos Čapoutovos parašas. Jo tikimasi ateinančiomis dienomis.

Slovakija yra tarp paskutiniųjų NATO valstybių, kurios dar neratifikavo abiejų Skandinavijos šalių narystės. Pati šalis nuo 2004-ųjų priklauso NATO. Ji ribojasi su Rusijos užpulta Ukraina.

Skaityti visą pranešimą