Slidžių šaligatvių traumos – kada vykti į skubios pagalbos skyrių?

Prieš 1 metus 84

Kasmet, iškritus pirmajam sniegui, apledėjus šaligatviams, nepavyksta išvengti skaudžių traumų, rašoma Kauno klinikų pranešime žiniasklaidai. 

Ką daryti joms ištikus, kada vykti į skubios pagalbos skyrių, o kada pakaks šeimos gydytojo konsultacijos, pataria Kauno klinikų Skubiosios medicinos klinikos gydytojas Audrys Kukulskis.

Šiuo metų laiku ypatingai padaugėja rankų traumų, nes krisdami žmonės mėgina saugotis atsiremdami būtent jomis. O kaip nukristi „teisingai“? Svarbiausia, paslydus ir krentant, rankas priglausti prie kūno arba jomis saugoti galvą. Stengtis kristi ant šono ar sėdmenų, kiek įmanoma labiau atsipalaidavus.

Taip pat, kaip žinoti, ar paslydus ir susimušus reikia vykti į Skubios pagalbos skyrių?

Kalbant apie traumuotą galūnę – ranką ar koją, pagrindinis kriterijus turėtų būti sutrikusi jos funkcija. Pavyzdžiui, po traumos visai nebegalite priminti kojos ar judinti rankos, arba matote jų deformaciją. Taip pat, jeigu iškart ištinka labai stiprus skausmas ir įtariate, jog galūnė lūžo.

Kita vertus, jeigu skausmas įsibėgėja labai pamažu, galima įtarti sumušimus ar patempimus, kuriems skubios pagalbos nereikia. Sumušimų bei patempimų išprovokuotas skausmas piką pasiekia ne iš karto, neretai – tik sekančią dieną. Jeigu nugriuvus, pasitempus, susitrenkus atsistojate ir nueinate savais keliais, tačiau kitą dieną jums stipriau skauda, tinsta, mėlynuoja, lūžis – mažai tikėtinas, o iškilus klausimams galite pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

O jeigu nusprendėte pabūti namuose, svarbu užtikrinti sumuštos galūnės ramybę, pavyzdžiui, susimušus koją kuo mažiau vaikščioti. Tai pat svarbu pagal galimybes laikyti sumuštą galūnę pakeltą – ranką parištą, o koją atsisėdus pakelti aukščiau, kad tinimas nestiprėtų. Pirmąsias tris dienas po traumos patartina sumuštą vietą šaldyti 3-4 kartus per dieną, po 15 minučių. Šaldant su ledu, jo nedėkite tiesiai ant kūno, bet įvyniokite į audeklą, kad nenušaltų oda. Galiausiai, galite naudoti priešuždegiminius vaistus nuo skausmo, pavyzdžiui, ibuprofeną.

Nugriuvus taip pat kai kada susimušama galva. Jeigu patyrę galvos traumą praradote sąmonę, prasidėjo stiprūs galvos skausmai, pykinimas, galvos svaigimas – nedelsdami kreipkitės į skubios pagalbos skyrių. Patyrus galvos traumą turėtų atvykti pasitikrinti ir visi, turintys susijusių gretutinių ligų, ypatingai vartojantys kraują skystinančius vaistus, bei vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės.

Skaityti visą pranešimą