Slaugos ligoninėse mažėja vietų: SAM ramina – paslaugos išliks, bet daugiau jų bus teikiama namuose

Prieš 1 metus 89

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) nustačius naujus infrastruktūros ir personalo krūvio slaugos ligoninėse reikalavimus, jose mažėja lovų. Kelis mėnesius laukiančius pacientus ministerija ramina – paslaugos išliks, tačiau daugiau jų bus teikiama namuose.

Kaune esančios Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės sandėlis. Jame sukrautos lovos, dar prieš keletą mėnesių buvusios palatose.

Nuo spalio visoje ligoninėje 93 lovomis mažiau, tai yra beveik 30 procentų.

Mažesnėse palatose vietoj trijų lovų likusios dvi, atsirado ir vienviečių.

Lovų skaičius mažėja ir kitose šalies ligoninėse įgyvendinant naują sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tvarką, numatančią infrastruktūros bei darbuotojų krūvių reikalavimus.

„7 kvadratiniai metrai lovai, palatoje ne daugiau kaip keturios lovos. Demencija sergančiųjų skyrių gali sudaryti ne daugiau kaip 12 lovų, palatoje ne daugiau kaip 2 lovos“, – aiškina K. Griniaus slaugos ligoninės direktorė Edita Jankauskienė.

Ministerija sako, kad pokyčių imtasi sulaukus skundų dėl šalies slaugos ligoninių paslaugų kokybės.

„Pacientai ir artimieji skųsdavosi, kad nesudaromos orios sąlygos teikiant paslaugą, skundėsi personalo trūkumu, kad nesulaukė jokio specialisto dėmesio, nei gydytojo, nei slaugytojo, nei padėjėjo“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos skyriaus vedėja Ilona Šakienė.

Permainas slaugos ligoninės turi įgyvendinti iki kitų metų spalio. Pokyčius skatina didesnis finansavimas. Numatytas beveik dvigubai didesnis Ligonių kasų apmokamų paslaugų įkainis. Visoje Lietuvoje daugiau kaip 5000 palaikomojo gydymo ir slaugos lovų.

Jų mažėjant, norinčiųjų patekti į slaugos ligoninę gretos nesitraukia.

Eilėse laukiančiuosius ministerija ramina, pacientai be paslaugų neliks. Daugiau jų planuojama teikti namuose.

„Sveikatos priežiūros specialistai atvyksta į namus ir tas pačias paslaugas, sveikatos priežiūros kompentencijos reikalaujančias paslaugas suteikia namuose. Reikėtų prisiminti, kad niekur nedingo asmens galimybė pasinaudoti socialinėmis paslaugomis, konkrečiai globos įstaigomis“, – teigia I. Šakienė.

„Pacientai mielai renkasi šias paslaugas gauti čia ir dabar, nei stovėti eilėse, kurios iš tiesų pirmus keturis mėnesius yra didelės, ilgos ir visoje Lietuvoje tokia situacija“, – komentuoja Kauno savivaldybės sveikatos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė.

Tačiau patys pacientai sako kitaip. Paslaugos namuose gerai, tačiau dažnai ne išeitis.

„Tai yra medicinos priežiūra, medikų priežiūroje guli, o jei vaikai paliks vieną namuose visą dieną, tai ką prisišaukti, o dar yra ir vienišų“, – teigia draugijos „Oremus“ pirmininkė Aldona Jakelienė.

Sumažinus lovų skaičių slaugos ligoninėse, didesnės eilės prognozuojamos ir globos namuose. Anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, jų galimybės taip pat ne beribės, laukiančiųjų dabar – puspenkto šimto.

„Nenorėčiau sutikti, kad žmonės slaugos ligoninėse dabar yra hospitalizuojami nesant sveikatos paslaugų poreikiui, matyt, jos yra, gali išaugti eilės, šiuo metu nėra didelių eilių, bet už kiekvieno skaičiuko yra konkretus žmogus“, – sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos grupės vadovė Violeta Toleikienė.

Dabar slaugos ligoninėje pacientas per metus gali būti 120 dienų. Kuriant ilgalaikės priežiūros modelį siekiama, kad stacionare būtų slaugoma 40 procentų pacientų, likę 60 procentų namuose.

Skaityti visą pranešimą