Šlapimo takų infekcija: gyvenimą sunkinanti liga, apie kurią vis dar gėda kalbėti net su partneriu

Prieš 1 metus 89

Skaičiuojama, kad kasmet daugiau nei 150 milijonų moterų visame pasaulyje suserga šlapimo takų infekcijomis (ŠTI). Nors tai išgydoma liga, ji gali sukelti nemalonių simptomų, turinčių įtakos kasdieniam žmogaus gyvenimui, o taip pat ir psichinei sveikatai, rašo „Medical News Today“ (MNT). 

Tyrimai rodo, kad pasikartojančios ŠTI gali neigiamai paveikti moters savigarbą ir santykius. 2022 m. atliktas tyrimas taip pat atskleidė, kad moterys, kurioms periodiškai pasikartoja ŠTI, patiria neigiamų emocijų, įskaitant nerimą, nusivylimą ir pyktį, rašo „Medical News Today“ (MNT).

Naujas sveikatos priežiūros bendrovių „Cerner Enviza“ ir GSK mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei pusei ŠTI sergančių moterų pablogėja miegas, jos negali sportuoti, kaip įpratusios, taip pat mėgautis lytiniais santykiais. Jei ŠTI kartojasi dažnai, moterys patiria ilgalaikį stresą bei įvairių su emocine sveikata susijusių problemų.

Naujausias tyrimas paskelbtas žurnale „PLoS ONE“.

Kas yra šlapimo takų infekcija (ŠTI)?

ŠTI paprastai sukelia bakterijos. Įprastomis sąlygomis į šlaplę patekusios bakterijos yra išplaunamos, tačiau kartais joms pavyksta patekti į šlapimo pūslę ir sukelti ŠTI.

Dauguma moterų bent kartą gyvenime yra pajutusios ŠTI būdingus simptomus, kurių dažniausi yra šie:

  • skausmas ar deginimo pojūtis šlapinantis;
  • padažnėjęs šlapinimasis ar noras šlapintis;
  • karščiavimas;
  • pykinimas ir (arba) vėmimas;
  • nuovargis;
  • drebulys ir (arba) šaltkrėtis.

Nors ŠTI gali pasireikšti bet kuriai moteriai, kai kurioms rizika susirgti šia liga yra didesnė. Dažniausia tai būna moterys, kurios jau yra sirgusios ŠTI, serga diabetu, yra seksualiai aktyvios, laukiasi.

Urologų teigimu, daugumai moterų nustatoma ŠTI išgydoma antibiotikais. Tokia ligos forma vadinama nekomplikuota.

Deja, daliai žmonių infekcija nepraeina taip lengvai. Komplikuota ŠTI dažniau gali pasireikšti žmogui,turinčiam pakitusią anatomiją, įvestą kateterį, inkstų akmenų arba šlapimo takų obstrukciją. ŠTI gali sukelti ir fistulė.

Simptomai tokie nemalonūs, kad sergant apie nieką kitą nebegalvoji

Naujausio tyrimo metu mokslininkai atliko internetinę apklausą, kurioje dalyvavo 375 JAV gyvenančios moterys nuo 18 metų amžiaus. Visos jos per 60 dienų iki tyrimo buvo persirgusios ŠTI ir vartojo bent vienos rūšies geriamus antibiotikus.

Apklausoje buvo klausimų apie tai, kaip ŠTI paveikė įprastą tyrimo dalyvių veiklą, su sveikata susijusią gyvenimo kokybę, darbą.

Išanalizavę gautus rezultatus, mokslininkai nustatė, kad 66,9 proc. tyrimo dalyvių dėl ŠTI sutriko lytiniai santykiai, 60,8 proc. suprastėjo miegas, o 52,3 proc. dėl turimos infekcijos negalėjo sportuoti, nors tai darė iki šiol.

ŠTI sirgusios tyrimo dalyvės taip pat paminėjo sumenkusį darbo našumą, įprastos veiklos sutrikimus ir išaugusias medicinines išlaidas.

„Kaip moteris, kuri periodiškai suserga ŠTI, galiu pasakyti, kad prasidėjus infekcijai, labai sunku dirbti ir labai sunku miegoti, bet dar sunkiau mankštintis, – aiškino viena iš tyrimo autorių dr. Janne Linehan. – Deginimo pojūtis šlapinantis, atsirandantis sergant ŠTI, yra vienas nemaloniausių dirgiklių smegenims. Aš tai puikiai žinau, nes kai operuoju pacientes ir atlieku įprastus dalykus, pavyzdžiui, įvedu kamerą į šlapimo pūslę, persipildžius šlapimo pūslei, pacientė tikra to žodžio prasme ima busti iš anestezijos. Štai koks stiprus šis dirgiklis smegenims.“

Anot tyrėjų, gauti duomenys iš esmės patvirtino tai, ką su ŠTI turinčiomis pacientėmis bendraujantys medikai žinojo ir anksčiau. Iš pirmo žvilgsnio nerimta infekcija stipriai veikia visas pacienčių gyvenimo sritis. Todėl ypač svarbu rasti būdų, kaip ją įveikti visam laikui, t. y. kad ŠTI nebesikartotų.

Skaityti visą pranešimą