„Skiriasi tik viena eilutė“. Šeimos gydytojai piktinasi nauja tvarka, dėl kurios turi išrašyti ne vieną, bet du siuntimus

Prieš 1 metus 91

„Mieli ortopedai, ačiū už aiškią informaciją pacientams, bet gal galite paaiškinti inovaciją apie du siuntimus: operacijai ir anestezijai?“. Taip savo feisbuko paskyroje sureagavo šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius, pasidalinęs ir pacientui atsiųsta informacine žinute. Joje nurodyta, kad iki urologinės operacijos reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją, kuris paskirtų tyrimus ir išrašytų du siuntimus: operacijai ir anestezijai. 

Po šiuo V. Kasiulevičiaus įrašu užvirė diskusija. Ne vienas šeimos gydytojas piktinosi, jog ir taip „rašto darbais“ užverstiems šeimos gydytojams, užkrovė papildomo darbo. Kai kurie stebėjosi, jog niekam neaišku, kokią naudą naujoji tvarka atneš? Pats V. Kasiulevičius netrukus pakomentavo, jog tokia tvarka nustatyta sveikatos apsaugos ministro įsakymu.

LRT.lt portalui susisiekus su V. Kasiulevičiumi jis pasidalino savo nuomone apie naują tvarką. Pasak mediko, tai puikiai iliustruoja valstybės požiūrį į situaciją sveikatos priežiūros sistemoje.

„Nors nauja tvarka liečia tik dienos chirurgiją ir tikrai ne visiems pacientams reikės išrašyti po du siuntimus. Tačiau aš pats, pavyzdžiui, šiandien turėjau du tokius pacientus, kuriems reikėjo tokių siuntimų. Žinoma, tai nėra sudėtinga, daug laiko neužima. Ir vis dėlto grįžtame prie to paties. Kiekvienu atveju, kai bandoma spręsti kažką, įvedamas naujas reikalavimas rašyti. O paskui pykstame dėl eilių gydymo įstaigose. Tai jos dėl to ir susidaro“, – kalbėjo šeimos gydytojas.

Šeimos gydytojų sąjunga: tai biurokratija

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos (LŠGPS) narė, šeimos gydytoja Kristina Baniūnienė portalui LRT.lt sakė, jog nesupranta, kokiu tikslu šeimos gydytojai išrašo du siuntimus. Anot jos, jokios pridėtinės vertės pacientui ar gydytojui specialistui tokia tvarka neduoda. O kalbant apie šeimos gydytojus – juos apkrauna papildomu darbu.

„Iš pradžių teko girdėti apie tai, kad kai kurios įstaigos prašo pacientui, siunčiant jį į operaciją, išrašyti du siuntimus. Paskui susidūriau su tuo ir pati. Žinokite, tuomet man pasidarė labai pikta. Kai mes paruošiame siuntimą operacijai, tai į tą vieną siuntimą surašome visą informaciją, kuri gali būti svarbi visuose etapuose, susijusiuose su operacija. Įskaitant ir anesteziją, ir pooperacinę priežiūrą. Siuntime yra informacija apie dabartinę paciento būklę, jo lėtinės ligos, kiti svarbūs anamnezės momentai, tyrimų rezultatai.

Ta informacija, kurią teikiame vienu siuntimu, nesiskiria kad ir koks specialistas konsultuos. T. y. nesvarbu, ar chirurgas, ar anesteziologas konsultuos pacientą prieš operaciją. Jeigu jiems reikia kažkokios papildomos informacijos jie pasiklausia, patys padaro papildomus tyrimus, išsiaiškina savo kompetencijos ribose. Mano nuomone, šitas naujas reikalavimas rašyti du siuntimus iš esmės neprideda jokios pridėtinės vertės. Tai yra tas pats popierius su dviem skirtingais pavadinimais viršuje: vienu atveju užrašai, kad siuntimas skirtas chirurgui, kitu – kad gydytojui anesteziologui. Viskas“, – piktinosi pašnekovė.

Tu padarai copy-paste, ir vienu atveju užrašai, kad siuntimas skirtas chirurgui, kitu atveju – kad gydytojui anesteziologui. Viskas.

K. Baniūnienė pastebi, kad tokie biurokratiniai dalykai – šeimos gydytojų kasdienybė. „Galiu tik spėti, dėl kokių priežasčių ministro įsakymu patvirtinta nauja tvarka. Valstybei yra reikalinga atlikti kažkokią funkciją. Šiuo atveju didesnės rizikos pacientą pakonsultuoti anesteziologui-reanimatologui. Problema, su kuria susiduriama, kad, tarkime, į operacijos įkainį neįeina anesteziologo konsultacija. Tokią problemą valstybė turi išspręsti. Tokiais atvejais jau nuo sovietinių laikų išlikusi praktika „nuleisti“ šitą ant šeimos gydytojų ir užkraukime papildomu darbu. Šitai kapsi ir kapsi, galiausiai prikapsi iki viršaus. Visa tai yra susiję ir su prasta emocine šeimos gydytojų bendruomenės būsena“, – kalbėjo pašnekovė.

Ji pabrėžė tikinti, kad ministerija specialiai to nedaro, t. y. nepriima sprendimo apkrauti šeimos gydytojus papildomu darbu, kurio nauda kelia klausimų.

„Su šeimos gydytojais neseniai diskutavome, kodėl taip nutiko, jog šeimos gydytojai dabar rinkoje uždirba bene daugiausiai. Ir nusprendėme, kad taip susiklostė. Bet valstybė iš seno įpročio, iš tokio važiavimo automatu tiesiog užkrauna labai brangiems specialistams gydytojo kompetencijos nereikalaujančius darbus“, – kalbėjo Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos narė.

K. Baniūnienės nuomone, dėl to iš dalies kalti patys šeimos gydytojai, ilgus metus tylėję apie augančius darbo krūvius, nekėlę sistemos problemų į viešumą.

„Tačiau situacija keičiasi – ilgą laiką niekas už save nekovojo. Bet paskutiniu metu mes, kaip profsąjunga, sustiprėjome, bendruomenė auga ir atsirado drąsa pasakyti, kad esama tvarka mums netinka“, – sakė pašnekovė.

Du siuntimai reikalingi tik didelės rizikos pacientams

Portalui LRT.lt atsiųstame Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atsakyme, atskirų siuntimų operacijai ir anestezijai reikia ne visiems pacientams.

„Atskiras šeimos gydytojo siuntimas reikalingas ankstyvajai priešanestetinei konsultacijai, kuri atliekama didelės perioperacinių chirurginių ir nechirurginių komplikacijų rizikos pacientams arba pacientams prieš didelės apimties operacijas ar intervencijas. Įvertinti, ar pacientui reikalinga ankstyvoji priešanestetinė konsultacija, gydytojams padeda rizikos ir operacijų sudėtingumo kriterijai, įtvirtinti 2022 m. vasario 25 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-429 „Dėl anestezijos asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo vaikams ir suaugusiesiems tvarkos aprašo patvirtinimo“. Priešanestetinės konsultacijos metu įvertinama paciento būklė, gretutinė patologija, papildomo ištyrimo bei gydymo poreikis, pacientui suteikiama informacija apie numatomą anestezijos paslaugą,“ – nurodoma SAM laiške.

Taip pat pažymima, kad ankstyvoji konsultacija yra ambulatorinė paslauga, kuri suteikiama ne vėliau kaip 1 mėnesis prieš operaciją ar kitą intervenciją (pvz., tyrimą, kurio metu taikoma anestezija).

„Paciento gydymo taktikos svarstymas, jei jį atlieka daugiadalykė gydytojų komanda dalyvaujant gydytojui anesteziologui reanimatologui, prilyginamas ankstyvajai anesteziologo reanimatologo konsultacijai,“ – nurodė SAM.

Kitos anesteziologo konsultacijos (planinė arba skubioji) gali būti atliekamos prieš paskirtą operaciją ar procedūrą. Šeimos gydytojo siuntimas tokioms konsultacijoms nėra būtinas.

Skaityti visą pranešimą