Skaistė įspėja, kad dėl PVM lengvatos restoranams nukentės kiti verslai: gali tekti mažinti paramą elektros išlaidų kompensacijai

Prieš 1 metus 65

Dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos restoranams taikymo iki 2023 m. biudžetas papildomai negaus 60 mln. eurų. Tokia apimtimi, anot finansų ministrės Gintarės Skaistės, gali tekti kitąmet mažinti verslui numatytą paramą elektros išlaidoms kompensuoti.

„Biudžeto projekte numatytas deficitas siekia 4,9 proc. nuo BVP. Pridėtinės vertės mokesčio lengvatos taikymo restoranams netekimai iki metų galo nebuvo skaičiuoti, o biudžeto įplaukos dėl to sumažės 60 mln. eurų.

Norint, kad biudžeto deficitas išliktų toks pat, reikės mažinti kitą pagalbą verslui. Verslo paramos pakete pagrindinė priemonė yra dalinis elektros kainų kompensavimas. Viskas priklausys, koks bus realus poreikis šios priemonės ir kokios bus kainos pirmąją šių metų ketvirtį. Matysime, ar yra poreikis mažinti paramos priemonės formatą“, – antradienį žurnalistams sakė G. Skaistė.

Ji taip pat pridūrė, kad kitąmet dėl PVM lengvatų įvairiems sektoriams biudžeto netekimai sieks apie 130 mln. eurų.

„Tai biudžetui yra tikrai didelė suma“, – pridūrė ji.

Elektros kainų augimo dalies kompensavimui verslui (2022 IV ketv. – 2023 I ketv.) iš viso numatyta skirti 446 mln. eurų.

LRT.lt primena, kad Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas kartu su Laisvės partijos atstovais Seime balsavo už pasiūlymą 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo sektoriui taikyti visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Vyriausybė. Šiam pasiūlymui buvo pritarta.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komitetas pirmadienio vakarą nutarė šalinti Seimo narį Mykolą Majauską iš partijos gretų už tai, kad jis balsavime dėl biudžeto nepakluso partijos valiai.

Skaityti visą pranešimą