Siūlymą taromatuose priiminėti įvairesnę stiklo tarą verslas vertina skeptiškai: brangtų prekės, būtų atleista dalis darbuotojų

Prieš 1 metus 120

Seime svarstoma plėsti taromatų tinklą, įtraukti visas stipriųjų alkoholinių gėrimų pakuotes. Prekybininkų ir importuotojų teigimu, dėl sistemos keitimo brangtų prekės. Be to, dalis atliekų tvarkymo įmonių darbuotų būtų atleisti. Idėjos šalininkai sako, kad konteineriuose surenkama mažiau stiklo nei fiksuojama užstato sistemoje, o gyventojai jau yra pasiruošę pokyčiams.

Kalbinti žmonės sako, kad į užstato sistemą turėtų būti priimama daugiau stiklo taros. Tačiau prekybininkai skeptiškai vertina tokią idėją ir svarsto, kad, įtraukus daugiau stiklo taros, reikėtų pertvarkyti parduotuvių patalpas. Be to, didžioji dalis pardavėjų moterys, todėl, sunkų depozitą nešiotų pardavėjos.

„Reikia įsivaizduoti kaimų parduotuves, mažesnes parduotuves ar tas parduotuves, kur surinkimas vykdomas pačiame parduotuvės viduje. Tai turbūt nebūtų pirkėjui labai malonu, jei didžiąją dalį parduotuvės užimtų ne prekės lentynose, o šiukšlės, atliekinės pakuotės“, – sako Prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė.

Užstato surinkimo plėtrai besipriešinančių akoholinių gėrimų importuotojų ir Aludarių gildijos teigimu, siūloma sistema nėra aiški ir toks sprendimas verstų kelti produktų kainas.

„Gamintojams ir importuotojams, kurie turi labai mažus kiekius, tarkime, prabangių gėrimų, tam tikrą kiekį reikėtų priduoti į užstato sistemą vien patikrai. Įsivaizduokite, jei atsiveži produktą, kurio kaina keli šimtai eurų, o kelis produktus turi atiduoti patikrinimui, turi jį išpilti kitaip tariant“, – teigia Lietuvos alkoholinių gėrimų ir gamintojų asociacijos vadovas Mantas Zakarka.

„Politikų ir vartotojų noras, kurie neskaičiuoja, viską spręsti depozitu, tačiau yra matematika, yra logistika ir jei pradedi skaičiuoti pamatai, kad tai visiškai klaidingas sprendimas“, – pažymi Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas

„Labai daug atsikalbinėjimų, kurie yra pavyzdys mąstymo, kad, jei kažko visiškai nenoriu daryti, tai surasiu kuo daugiau įvairių kliūčių, kuo daugiau antrinių priežasčių, kodėl nereikia to daryti“, – Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narys, Vartotojų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys.

„Natūralu, kad mes, vykdydami kažkokią veiklą, kuri gali sukelti taršą, turime prisiimti ir atsakomybę, kuri lydi. Tai nėra, kad vienam prekybos tinklui, tai yra visiems tokios pačios sąlygos“, – sako įmonės „Žiedinė ekonomika“ vadovas Domantas Tracevičius.

Siūlomų pokyčių priešininkai taip pat atkreipia dėmesį į praėjusiais metais vykusį konteinerinės sistemos plėtrą. Pasak atliekų tvarkymo įmonių, šios sistemos rezultatus bus galima įvertinti tik po dvejų metų, o įgyvendinant užstato sistemos pokyčius, gali tekti atleisti dalį darbuotojų.

Skaityti visą pranešimą