Sirija: Turkija per viršūnių susitikimą su Iranu ir Rusija nepasiekė savo tikslų

Prieš 1 metus 87

Damaskas trečiadienį pareiškė, kad Turkijos prezidentas per ankstesnę dieną vykusį susitikimą su Irano ir Rusijos vadovais nepasiekė savo „tikslų“, turėdamas omenyje Ankaros pastangas sutelkti paramą karinei operacijai Sirijos šiaurėje.

Antradienį Irano prezidentas Ebrahimas Raisi priėmė Rusijos vadovą Vladimirą Putiną ir Turkijos lyderį Recepą Tayyipą Erdoganą.

Susitikimas vyko vadinamojo Astanos taikos proceso, kuriuo siekiama užbaigti ilgiau nei 11 metų trunkantį konfliktą Sirijoje, rėmuose.

Iranas ir Rusija Sirijos pilietiniame kare palaiko Damasko režimą, o Turkija remia sukilėlius.

Tačiau Turkiją taip pat labai neramina pusiau autonominė kurdų administracija naftos turtinguose Sirijos šiaurės rytuose. Neseniai R. T. Edoganas pakartojo grasinimą pradėti naują puolimą prieš kurdų kovotojus po 2019 metais surengtos karinės kampanijos.

R. T. Erdoganas viršūnių susitikime sakė, kad Turkija „tęs“ savo kovą su „teroristinėmis organizacijomis“, ragindamas Rusiją ir Iraną palaikyti jo šalį.

Praėjus kelioms valandoms po viršūnių susitikimo pabaigos Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas Teherane priėmė kolegą iš Sirijos Faisalą Mekdadą.

R. T. Erdoganas „turėjo daug tikslų ir politikos krypčių, kuriuos norėjo primesti susitikime“, sakė F. Mekdadas per bendrą spaudos konferenciją su Irano diplomatijos vadovu.

Tie tikslai „nebuvo pasiekti rimtų diskusijų ir nuomonių, kurias pateikė mūsų draugai iraniečiai ir rusai, dėka“, pridūrė jis.

Skaityti visą pranešimą