Šimonytė Lenkijos žiniasklaidai: mano senelių namuose buvo kalbama tik lenkiškai

Prieš 1 metus 55

Lietuvos premjerės Ingridos Šimonytės senelių namuose buvo kalbama tik lenkiškai, o jos motina baigė lenkų mokyklą,apie savo lenkiškas šaknis Lietuvos premjerė pasakojo Lenkijos žiniasklaidos priemonei „Wirtualna Polska“,

Kaip pasakoja premjerė, ji užaugo Vilniaus priemiestyje, kur gyveno daug geležinkelininkų. Kai kurie iš jų kalbėjo lenkiškai, kai kurie – lietuviškai, bet dauguma – rusiškai, todėl žaidimų aikštelėje I. Šimonytė turėjo mokėti kalbėti visomis trimis kalbomis.

„Žinau lenkų kalbą, nors jau daug metų jos nenaudoju. Tai buvo mano senelių namų kalba“, – interviu sakė ji.

I. Šimonytės senelė – lenkė, kuri buvo lenkų kalbos mokytoja lenkiškoje mokykloje. Pačios premjerės motina taip pat baigė lenkų mokyklą.

„Nors mano senelis buvo lietuvis, namuose buvo kalbama tik lenkiškai. Jie turėjo didžiulę lenkiškų knygų biblioteką“, – prisiminimais dalijosi premjerė.

Paklausta apie asmenvardžių rašybą, ji teigė, kad jos senelė būtų džiaugsmingai sutikusi leidimą pasilikti savo originalią asmenvardžio rašybą dokumentuose.

Lenkija ir Lietuva visada buvo artima, o kurti atskirtį ar didinti priešiškumą vieni kitiems, premjerės teigimu, būtų klaida. Interviu premjerė taip pat pasakojo, kad karas Ukrainoje parodo, kad reikia džiaugtis mažais dalykais.

„Kai žmonės skundžiasi, kad viskas brangu, atsakau, kad jūs turite stogą virš galvos, elektrą ir vandenį. Chersono ar Mariupolio gyventojai nieko neturi. Vakarų politikų pareiga – paaiškinti savo visuomenėms, kad staigus visko brangimas yra tiesioginė V. Putino veiksmų pasekmė“, – aiškino I. Šimonytė.

Interviu ji priminė, kad mūsų pareiga ir toliau remti Ukrainą.

. Mūsų pareiga ir toliau remti Ukrainą", - interviu "Wirtualna Polska" sakė Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Skaityti visą pranešimą