Šimašius dėl VVT profsąjungos streiko žada kreiptis į premjerę: tai tampa išbandymu visai Lietuvai

Prieš 1 metus 64

Nors tikėtasi, jog „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) streikas jau baigsis ir pagaliau pavyks susitarti, vairuotojai sako streiką tęsiantys toliau. Panašu, kad sprendimų problemai spręsti bus ieškoma ne tik savivaldos, bet ir nacionaliniu mastu. Vilniaus meras Remigijus Šimašius LRT RADIJUI užsimena apie planus dėl situacijos konsultuotis su premjere bei socialinės apsaugos ir darbo ministre.

„Galbūt konsultacijos yra per skambus žodis. Iš tiesų į nacionalinį lygį yra iš dalies persikėlę dalykai, nes socialinės apsaugos ir darbo viceministras tai dalyvauja derybose stebėtojo teisėmis, jis žiūri bene savaitę ar net daugiau. Tai aš, tiksliau pasakius, norėčiau informuoti ir ministrę, ir Vyriausybės vadovę apie tokią situaciją. Jei jos turės pastabų, tai, be jokios abejonės, irgi išklausysiu. Bet, aišku, kol kas tai yra Vilniaus reikalas“, – aiškina R. Šimašius.

Anot Vilniaus mero, tokį žingsnį žengti reikia, nes dabartinė situacija pamažu tampa išbandymu ir visai Lietuvai.

„Aš gaunu laiškus iš kitų profesinių sąjungų, kurios man įrodinėja, kad už streiką turi apmokėti darbdavys. Tai, man atrodo, iš principo yra labai neteisinga ir gali pakirsti nei daugiau, nei mažiau – visuomenės pamatus. Jeigu užmiršime, jog darbu yra sukuriama vertė ir darbu mes tarnaujame kitiems, o ne streikais, tai tada mes toli nenuvažiuosime, mūsų ekonominė gerovė čia greitai išsisems ir baigsis“, – tikina politikas.

Vilniaus merui apmaudu, jog streikas tęsiasi jau trečią savaitę. Jo teigimu, „kartais susidaro įspūdis, kad profesinės sąjungos vadovams labai norisi nebaigti to streiko“.

„Esame gi tikrai suderėję dėl kolektyvinės sutarties, (...) atlyginimai yra padidinti 30 proc. šiais metais viešojo transporto darbuotojams – tikrai yra mažai sektorių, kur padidinta kaip šiai įmonei.

Ir tas paskutinis reikalavimas, kad būtų sumokėta už streiko dienas, tai, drįsčiau priminti, kad profesinės sąjungos vadovas pats prieš porą savaičių sakė, kad suprantama, kad įmonė nemokės už streiką, ir pažadėjo visiems darbuotojams po 40 eurų už streiko dieną. Tai dabar nežinau, ar turi tuos eurus, ar neturi, bet panašu, kad norima tą naštą perkelti iš esmės ant mokesčių mokėtojų pečių“, – LRT RADIJUI sako R. Šimašius.

VVT darbuotojų profesinės sąjungos nariai nesutinka, jog turėtų vienašališkai prisiimti nuostolius už streiką, nes šis esą kilo ne dėl jų kaltės. Vilniaus meras savo ruožtu tvirtina, jog šis klausimas šiuo metu ir yra didžiausias stabdis derybose. Jo nuomone, VVT apmokėti darbuotojams už streiko dienas būtų labai nuostolinga.

„Finansiškai pražūtinga ir moraliai visiškai neteisinga būtų mokėti nedirbantiems žmonėms už streiką, nes tie, kas dirba, aišku, gauna pilną atlyginimą, jiems darbo sąlygos sunkesnės, jie netgi priedą šiuo metu gauna. Tie, kas nedirba, (...) faktas, kad jie keleivių neaptarnauja šiandien.

(...) Mes turime suvokti, kad atlyginimai yra už darbą, o kai nedirbama, tai natūraliai ir atlyginimo negaunama. (...) Streikas yra teisė, jeigu žmones nori ginti savo teises, bet tikrai nereikia prašyti, kad kenčiantys klientai sumokėtų už šitos teisės realizavimą“, – teigia pašnekovas.

Paklaustas, kaip reaguoja į kai kurių ekspertų pastabas, jog sprendžiant streiko klausimą jo, kaip miesto mero, vaidmuo yra labai pasyvus, R. Šimašius patikina – priekaištų sulauktų net ir tada, jei būtų įsitraukęs aktyviau.

„Matyt, tokia yra politikų dalia – jeigu kur nors būni šiek tiek per daug pagal kieno nors skonį, tai [sako], kodėl čia visur lenda, o jeigu kur nors kas nors pasigenda, kur turėtų būti, [sako], kodėl nėra.

Dėl streiko tenka išgirsti priekaištų, kodėl čia meras nedalyvauja. Tada pasakoju, kad vis dėlto tai yra įmonės streikas ir politikų dalyvavimas čia tampa žalingas. (...) Lygiai taip pat, kai komunikuoju, kaip viskas vyksta, susilaukiu iš kai kurių žinovų priekaištų, kad, pala, – čia politinis veikimas ar įmonės veikimas? Tai turbūt akivaizdu, kad žmonės vertina labai įvairiai ir tai yra jų teisė“, – sako Vilniaus meras.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.

Skaityti visą pranešimą