Šimašiui dėl viešojo transporto streiko ketinant kreiptis į ministeriją, ši atkerta – pinigų savivaldybei neduos

Prieš 1 metus 72

Besitęsiant Vilniaus viešojo transporto darbuotojų streikui, socialinės apsaugos ir darbo viceminsitras Vytautas Šilinskas teigia, kad derybose iš esmės liko susitarti dėl vieno klausimo – ar ir kaip turėtų būti atsiskaityta su streikavusiais darbuotojais. Vilniaus meras trečiadienį teigė, kad dėl to kreipsis į ministeriją, tačiau viceministras atkerta – ministerija pinigų savivaldybei neduoda.

Paprašius pasidalinti savo pozicija, tiek socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė, tiek viceministras plačiau komentuoti situacijos nesiryžo.

„Turime žmogų, kurį delegavome padėti moderuoti šią diskusiją iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pusės. Be abejo, reikia suprasti, kad atsakomybė vis tiek yra darbdavio ir darbuotojo rasti tą sprendimą. Derybos nesieina lengvai, kaip matome. Norėtume, kad būtų paprasčiau, bet tikiu, kad tunelio gale šviesa matyti“, – kalbėjo ministrė.

Derybose dalyvaujantis viceministras Vytautas Šilinskas teigė, kad iš esmės šalys nesutaria dėl vieno klausimo.

„Per pastarąsias dvi savaites šalys pasiekė daugiau nei per pastaruosius dvejus metus, siekiant susitarimo. Praktiškai beveik visi punktai yra sutarti. Ten yra tam tikri niuansai likę dėl kolektyvinės sutarties. Likęs tik vienintelis klausimas – ar žiūri šalys į praeitį, ar ne, ar turėtų sumokėti darbdavys ir kiek turėtų sumokėti streikavusiems darbuotojams. Šis klausimas yra likęs“, – tvirtino V. Šilinskas.

Jis pridūrė nenorintis detaliau komentuoti vykstančių derybų.

Atkreipus dėmesį, kad Vilniaus meras Remigijus Šimašius LRT RADIJUI teigė ketinantis kreiptis į ministeriją dėl rekomendacijos, kaip elgtis šioje situacijoje, V. Šilinskas tvirtino, kad ministerija nėra atsakinga už savivaldybės lėšas.

„Mes savivaldybei pinigų neduodame. Savivaldybė turi įsivertinti lėšas ir kokias galimybes turi mokėti ar nemokėti. Ten vyksta derybos. Žinau, kad intensyviai. (...) Susitarimo abi pusės tikrai siekia ir jis yra gana arti, bet ar tą paskutinį žingsnį pavyks peržengti, ar ne, sunku šiandien prognozuoti“, – sakė V. Šilinskas.

Jis pažymėjo, kad profesinė sąjunga yra nurodžiusi, kad už streiko dienas darbuotojams bus sumokėta, tačiau nėra tiksliai susitariama dėl to, kaip tai turėtų būti padaryta.

„Nebent kažkas pasikeitė nuo vakar, mano nuomone, dėl kitų klausimų [principinis sutarimas] yra. Likęs vienas klausimas dėl apmokėjimo streikuojantiems. Realiai ieškoma sprendimo, bet nenorėčiau detaliai [komentuoti], kokie tie sprendimai yra ant stalo, kokius šalys siūlo (ir viena, ir kita pusė), nes vis dar vyksta diskusija“, – teigė V. Šilinskas.

Paklaustas, ar, jo nuomone, streikavusiems darbuotojams turėtų būti sumokėta, viceministras tvirtino nenorintis dalintis savo pozicija, kol tebevyksta derybos.

M. Navickienė pridūrė, kad ministerija nesiekia nurodyti, kaip turėtų elgtis šalys, tačiau siekia paraginti rasti bendrą sprendimą.

Skaityti visą pranešimą