Šilutiškius nustebino sąskaitos už šildymą: dalį pasiekė ir triženklės sumos

Prieš 1 metus 76

Šiomis dienomis nemažai šilutiškių tvirtina nemaloniai nustebę, kai išvydo sąskaitas už šildymą gruodžio mėnesį. Šilumą žmonėms tiekianti bendrovė aiškina, kad šildymo kainos ūgtelėjo dėl objektyvių priežasčių, bet žada, kad ateinančiais mėnesiais gyventojus turėtų pasiekti mažesnės sąskaitos.

„Kosmosas, šokiravo, sunku patikėti, vos nuo kėdės nenuvirtau“, – tokias emocijas šiomis dienomis socialiniuose tinkluose reiškia šilutiškiai, diskutuodami apie neseniai pasiekusias sąskaitas už šildymą gruodį.

Kai kurie šilutiškiai tvirtino, jog tokių didelių sumų sąskaitose už būsto šildymą nėra matę daug metų.

Tarp daugybės žmonių komentarų matyti, kad bent jau dalis gyventojų sulaukė triženklių sumų. Pavyzdžiui, kai kuriems už maždaug 60 kv. m ploto būsto šildymą teks mokėti apie 100–140 eurų. Kai kurie komentatoriai stebino ir dar didesnėmis sumomis, mat jie už maždaug 70 kv. m ploto buto šildymą gruodį mokės ir daugiau nei po 200 eurų.

Kainą lėmė tris kartus pabrangęs biokuras

Šilumą šilutiškiams tiekiančios įmonės „Šilutės šilumos tinklai“ direktorius Vaidotas Mačiulis pastebėjo, kad kainos Šilutėje augo taip pat, kaip ir visoje Lietuvoje.

„Visoje Lietuvoje yra pakilusios ne tik šilumos, bet ir elektros kainos. Tai čia nieko nuostabaus. Mes, tiekdami šilumą, vartojame biokurą, kurį perkame iš biokuro biržos ir, kaip žinote, jis šiemet pabrango tris kartus dėl geopolitinės situacijos, karo Ukrainoje, gamtinių dujų kainų kilimo Tai atitinkamai atsiliepė ir kainai“, – aiškino V. Mačiulis bei pridūrė, jog gruodį šilumos suvartojimui ir sąskaitoms už šildymą įtakos turėjo ir šalčiai.

Tiesa, pašnekovas patikino, kad nors šilumos tiekėjai už energiją mokėjo triskart daugiau, gyventojų sąskaitos taip smarkiai neišaugo.

Bendrovės vadovas taip pat pastebėjo, kad šildymo kainos Šilutėje nėra pačios aukščiausios, iš 49 Lietuvoje veikiančių tiekėjų, „Šilutės šilumos tinklai“ esą visus metus laikėsi tarp mažiausios kainos lyderių arba pirmajame dešimtuke.

V. Mačiulis akcentavo, kad tuos žmones, kurie gyvena ne renovuotuose namuose, pasiekė didesnės sąskaitos, nei tuos, kurie ryžosi statinio atnaujinimui.

„Kaip ir visoje Lietuvoje, kaip ir visuose miestuose – yra įvairių daugiabučių. Kurie yra renovavę, tai tikrai gyventojai yra patenkinti, sąskaitos nėra didelės, mažai šilumos suvartojama. Renovuotų daugiabučių gyventojams sąskaitos mažesnės apie 50–60 proc.,“ – aiškino V. Mačiulis.

Vis dėlto pašnekovas pastebėjo, kad už sausį ir vasarį žmonės turėtų sulaukti mažesnių sąskaitų, nes biokuro kaina krenta.

„Manau, gyventojai tikrai galės atsikvėpti po sunkaus gruodžio“, – prognozavo bendrovės vadovas.

Paramos šildymui šiemet prireikė gerokai daugiau šilutiškių

Tai, jog šį šildymo sezoną šilutiškiams teks skirti kur kas didesnę savo pajamų dalį, o kai kam tai gali sukelti sunkumų, fiksuoja ir savivaldybė, kurioje drastiškai išaugo paramos prašančiųjų skaičius.

„2021 metais už spalį, lapkritį ir gruodį paramos prašė 3309 asmenys, o tuo pačiu laikotarpiu 2022 metais – jau 7408“, – apie tai, kaip šiemet išaugo kompensacijų už šildymą prašančiųjų skaičius, kalbėjo Šilutės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Asta Lileikienė.

Pašnekovė priminė, jog gyventojams dėl kompensacijų už šildymą nebūtina kreiptis būtent sezono pradžioje, tą padaryti galima ir dabar, o kompensacijas skirti galima prašyti ne tik už porą praėjusių mėnesių, kaip anksčiau, bet ir ankstesnius.

Gyventojams už būsto šildymą kompensuojama dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp pajamų ir 2 valstybės remiamų pajamų dydžių kiekvienam šeimos nariui arba 3 valstybės remiamų pajamų dydžių vienam gyvenančiam asmeniui.

Skaityti visą pranešimą