Šilalės rajono ligoninėje – akimirka iki tragedijos: neblaivi ir agresyvi pacientė iššoko per 4 aukšto langą, atliekamas tyrimas

Prieš 1 metus 77

Klaipėdos universitetinės ligoninės filiale „Klaipėdos ligoninėje“ nuo penktadienio gydoma sunkiai sužeista jauna moteris. Už savo gyvybę kovojanti pacientė į uostamiestį atvežta iš Šilalės rajono ligoninės, kur atsidūrė būdama stipriai apsvaigusi nuo alkoholio. Pirminiais duomenimis, moteris susižeidė iššokusi iš ketvirtajame aukšte esančios palatos. Laimingo atsitiktinumo dėka, praėjus vos kelioms minutėms po nelaimės, gydymo įstaigos vidiniame kieme gulinčią pacientę pastebėjo į skubios pagalbos-priėmimo skyrių draugą atvežęs Stasys Petkus. Greitai sureagavęs vyriškis ne tik iškvietė medikus, bet ir padėjo nukentėjusiąją saugiai pernešti iš kiemo į ligoninės patalpas. 

Dėl šios nelaimės Šilalės rajono ligoninės administracija pradėjo vidinį tyrimą. Policija dar nėra apsisprendusi dėl ikiteisminio tyrimo – ar jis bus pradėtas, spręs įvertinę surinktus duomenis.

Pamatė žmogų, gulintį ant žemės

„Netikėtai aš čia tapau herojum“, – liūdnai juokavo su LRT.lt bendravęs Stasys Petkus, sutikęs papasakoti vasario 3 d. Šilalės rajono ligoninėje nutikusio įvykio aplinkybes. Pasak vyriškio, tą vakarą į gydymo įstaigos priėmimo skyrių jis atvežė savo draugą. Tačiau vos įsukęs į vidinį ligoninės kiemą pamatė žmogų, gulintį ant žemės.

„Atvežiau ligonį, draugą, žiūriu, guli žmogus ant žemės – užšviečiau su šviesom [ir pasimatė]. Įlėkiau į priėmimo skyrių, sakau, atvežiau ligonį, bet žmogui, matomai, yra blogiau lauke. Išbėgo sesutės trys, aš grįžau į vidų ir su draugu pabuvau – gal kokias porą minučių. [Per tą laiką] tos sesutės nulėkė į lauką greit su vežimėliu. Aš pasiūliau pagalbą – galvoju, gal joms bus sunku pakelti: tai pakėliau už kojų, už blauzdų [padėjau įkelti į vežimėlį tą moterį]. Matyt, buvo lūžis: koja [buvo] stipriai nusukta į šoną, ne taip, kaip natūraliai žmogaus, kruvina. [Sesutės] Įsivežė tą vežimėlį į vidų ir pradėjo, ką reikia tvarkyti: deguonį davė, dar kažką – sesutės ir du daktarukai. Paskui iškvietė policiją – mačiau lauke paveikslavo su blicu apšvietė. Lipo į ketvirtą aukštą, tą palatą, matomai. Aš tuo metu buvau su draugu [priėmimo skyriuje] kokias 20 minučių. Per tą laiką atvažiavo greitoji ir išsivežė [tą moterį]“, – pasakojo nelaimės liudininku tapęs vietos gyventojas.

Vyras neslėpė, jog tuo metu nežinojo, kas nutiko pacientei, kurią rado ligoninės kieme: „Tiktai iš nuogirdų – kad buvo atvežta policijos, buvo užrakinta [palatoje], buvo grotos [bet jas išplėšė] ir iškrito. Aš, kaip iškrito nemačiau, ją tiktai radau gulinčią [kieme]. Ji galėjo taip eiti [ir] apvirsti. Bet kad taip susižalojo, tai aišku, kad iškrito“.

Jis atsiminė, jog nukentėjusioji buvo apsirengusi striukę, mūvėjo kelnes, tačiau buvo be batų. „Ne su pižama [ligoninės], rūbais – džinsais, šviesia striuke buvo“, – tikino.

Ligoninės vadovas: pacientė buvo neblaivi, agresyvi ir veržėsi pas vaikus

Šilalės rajono ligoninės direktorius Osvaldas Šarmavičius pasakojo, kad dėl šio įvykio ligoninėje vyksta tyrimas. Bet, anot jo, greičiausiai naujų faktų neatsiras, nes istorija „ir taip aiški“. LRT.lt gydymo įstaigos vadovas pateikė savo įvykio versiją.

„Įsivaizduokite, maždaug 21 val. atvažiuoja du policininkai, kurie atveža girtą moterį su antrankiais. Du stambūs vyrukai. Įeina į mūsų priimamąjį ir atiduoda tą girtą moterį (kuri agresyviai elgėsi socialinių paslaugų namuose) mūsų dviem cyplutėm darbuotojoms ir išvažiuoja. Tada jinai [pacientė] pradeda ten, švelniai tariant, neramiai elgtis. Įvyksta konfliktas, apsistumdymas. Aišku, ten ilgesnė istorija: pradžioje [darbuotojos] kalbėjosi su moterimi, įtikinėjo ją, nes moteris nenorėjo likti, prašėsi pas vaikus. Bet esmė ta, kad ji buvo stipriai apsvaigusi (policijos informacija tokia, kad įpūtė virš 2 promilių alkoholio). Jos stovis toks ir buvo – kaip su 2 promilėm alkoholio“, – pasakojo ligoninės direktorius.

Anot jo, nors ligoninė – ne blaivykla, būtent dėl šios priežasties policija moterį atvežė. „Tokia pagalba [išblaivinimo] jai ir buvo teikta. Kita vertus, sakyčiau, kad ją atvežė net ne dėl to, o dėl agresyvumo. Kokią mes galime suteikti pagalbą tokiu atveju? Stebėti, kaip ji elgsis. Taip ir buvo padaryta. Tą palapą mes turime ketvirtame aukšte. Darbuotojos šiaip ne taip ją įkalbino ir moteris pakilo į ketvirtą aukštą, ją įvedė į palatą. Gydytojas nusileido liftu žemyn. Tačiau po kelių minučių kitas skubios pagalbos priėmimo skyriaus pacientas informavo, kad guli kažkas po langais“, – LRT.lt sakė Šilalės rajono ligoninės vadovas.

Pašnekovo teigimu, iki tol laiko ši pacientė ligoninėje buvo praleidusi 1,5-2 val. O palatoje, kur įvykio metu buvo palikta viena, ji praleido ne ilgiau nei keletą minučių.

Palata, anot ligoninės vadovo, turi langus su grotomis. Tiesa, atsidaryti langą įmanoma, tik prieš tai reikia įveikti uždėtas apsaugines grandines. Deja, jos ištrūkti norėjusios pacientės nesustabdė.

„Turime tokių palatų ir pirmajame aukšte. Bet šįkart būtent buvo pasirinkta grotuota palata. Ten yra platus langas, du segmentai grotų, jie yra tarpusavyje sutvirtinti grandinėmis, kad neatsidarytų. Jai ten užėjo, matyt, pyktis, sakykim, kai liko viena – ji pradėjo draskyti tas grotas ir nutraukė grandinę. Tada atsidarė langą, gal neįvertino [aukščio], ir šoko per langą“, – skaudaus įvykio versiją papasakojo Šilalės rajono ligoninės direktorius.

Moteris nukrito ligoninės kieme, iš kurio, anot O. Šarmavičiaus, vos 10-20 metrų. Jis užtikrino, jog sužeista pacientė lauke praleido vos kelias minutes – ją iškart pastebėjo į priėmimo skyrių atvykęs kitas pacientas ir nedelsiant informavo budėjusius gydytojus – tuos pačius, kurie šią moterį buvo nuvedę į jai skirtą palatą.

Anot ligoninės vadovo, nukentėjusiajai skubiai suteikta pirmoji būtinoji pagalba, bet, matant jos būklę, nuspręstą ją perkelti į trečio lygio gydymo įstaigą. Taip moteris dar tą patį vakarą atsidūrė Klaipėdos universiteto ligoninės filiale „Klaipėdos ligoninė“.

Policija surinko medžiagą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo

Aiškėja, kad vasario 3 d. vakarą, kai ir įvyko incidentas, dėl moters policijos pareigūnai buvo sulaukę dviejų pranešimų.

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Lina Banienė LRT.lt teigė, kad pirmojo pranešimo tądien sulaukta apie 19.33 val. Tuomet į pareigūnus kreipėsi Šilalės socialinių paslaugų namų atstovai, kurie pranešė, kad įstaigoje yra neblaivi moteris, su kuria buvo ir nepilnamečiai vaikai. Pareigūnų buvo paprašyta patikrinti moters blaivumą.

„Pareigūnai, nuvykę į tuos socialinių paslaugų namus, rado neblaivią moterį. Jai buvo nustatytas 2,19 prom. girtumas ir galimai moteriai buvo sutrikusi sveikata, todėl pareigūnai ją pristatė į gydymo įstaigą apžiūrai. Medikai moterį pasiliko tolimesniam gydymui“, – dėstė L. Banienė.

Antrojo pranešimo, susijusio su ta pačia gyventoja, policijos pareigūnai sulaukė po beveik trijų valandų – 22.07 val. pranešta apie pro langą Šilalės rajono ligoninėje iššokusią moterį.

Anot L. Banienės, dėl įvykio metu patirtų sužalojimų moteris buvo išgabenta į Klaipėdoje esančią ligoninę.

„Šiuo metu yra tikslinamos įvykio aplinkybės ir aiškinamasi ta situacija. Įvykio metu tyrimas nebuvo pradėtas, tačiau yra surinkta medžiaga pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 139 straipsnį – dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo. Šiuo metu yra tokia situacija, o kokia bus ir koks bus priimtas sprendimas – pradėti ar nutraukti tyrimą, dar negalime atsakyti, nes vyksta įvykio tikslinimo aplinkybės. Vyks tyrimas. Mes nieko nekaltiname – nei medikų, nei dar kažko. Kol kas niekam nei kaltinimai, nei įtarimai nėra pareikšti“, – aiškino L. Banienė.

Nukentėjusi ligoninės pacientė iki šiol policijos pareigūnams nebuvo žinoma ir reikalų su teisėsauga neturėjo.

Klaipėdos ligoninė: moters būklė – sunki

Klaipėdos medikai LRT.lt informavo, jog vis dar kaunamasi dėl pro Šilalės rajono ligoninės langą iškritusios moters gyvybės.

Klaipėdos universiteto ligoninės atstovė Aistė Noreikaitė teigė, kad nukentėjusioji gydoma Klaipėdos universiteto ligoninės filiale „Klaipėdos ligoninė“ esančiame Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

„Būklė sunki, bet medikai teikia visą reikalingą pagalbą ir gydymą“, – sakė A. Noreikaitė.

Socialinių paslaugų namuose moteris glaudėsi su dviem vaikais

Paskutinė žinoma nukentėjusiosios gyvenamoji vieta buvo Šilalės rajono socialinių paslaugų namai. Čia ji glaudėsi kartu su dviem savo vaikais.

Šilalės rajono socialinių paslaugų namų direktorius Gediminas Raudonius patvirtino informaciją, kad vasario 3-osis vakarą dėl moters elgesio buvo nuspręsta kviesti policijos pareigūnus.

„Policija buvo iškviesta jau vakare, kai dirbo mūsų padėjėja. Ji (nukentėjusi moteris – LRT.lt) nusileido į apačią ir pradėjo blaškytis, šūkauti ir t.t. Pas mus yra tokios taisyklės priimtos, kad jeigu įvyksta kažkas panašaus, kviečiame policiją, nes neturime daugiau kitų priemonių. Tai buvo iškviesta policija ir ją išvežė“, – aiškino G. Raudonius.

Pasak pašnekovo, anksčiau ši įstaigos gyventoja nebuvo pasižymėjusi itin neigiamu elgesiu, o socialinių paslaugų namuose gyveno jau apie trejetą metų.

„Visokiausių tų dalykų per gyvenimą būna, tai buvo šiek tiek ir anksčiau, bet nebuvo, kad kažkas labai… Nebuvo dėl jos labai didelių nusiskundimų. Mes esame įstaiga, mes bendraujame su žmonėmis. Mes esame socialinė įstaiga, tai per gyvenimą būna visko. Žmonės su įvairiausiomis bėdomis susiduria“, – dėstė pašnekovas.

Kas atvedė moterį ir du jos vaikus į įstaigoje esantį Krizių centrą, dėl kokių priežasčių ji čia gyveno, G. Raudonius nedetalizavo, tačiau pastebėjo, kad tai buvo asmeninės priežastys. Socialinių paslaugų namuose moteriai ir dviem jos vaikams buvo suteiktas ne tik gyvenamasis plotas, bet ir socialinė pagalba. Vaikus, su kuriais moteris glaudėsi socialinių paslaugų namuose, po incidento pasiėmė nukentėjusiosios artimieji.

Ligoninės tampa atpirkimo ožiais

Dėl įvykio apgailestaujantis Šilalės rajono ligoninės direktorius O. Šarmavičius portalui sakė, jog iki šiol tokių nelaimių šioje gydymo įstaigoje nebuvo. Tačiau neblaivūs ir dažnai agresyvūs pacientai – kasdienybė. Pašnekovo nuomone, tai yra didžiulė sveikatos sistemos problema. Nebelikus oficialių blaivyklų, visi „problemų keliantys“ apsvaigę asmenys, kaip į galutinę stotelę, pristatomi į ligoninių priėmimo skyrius ir paliekami medikų atsakomybei.

„Tame ir problema – ką daryti su šitais žmonėmis. Juos paprastai į ligonines atveža girtus. Niekas jų nepriima: greitajai nereikia, socialinių paslaugų namams nereikia, Švėkšnos ligoninėje taip pat yra problemos. Galutinis taškas, už viską atsakingas, – sveikatos priežiūros įstaiga per brūkšnelį – išblaivinimo įstaiga. (...) Slaugytojų, gydytojų, kurie dirba ligoninės priėmimo skyriuje niekas neruošia, kad jos išblaivinimą darytų. Niekas neruošia tam, kad būtų stumdomos, klausytųsi keiksmų. Kaip joms jaustis? Ką aš turiu joms sakyti šitoje situacijoje? Kad čia jūsų pareiga?“, – mintimis pasidalino Šilalės rajono ligoninės direktorius.

Psichologinė pagalba

Psichologinės pagalbos tarnyba

Kontaktai

Emocinė parama teikiama jaunimui

Budi savanoriai konsultantai

Atsako per 2 darbo dienas

Emocinė parama vaikams, paaugliams

Budi savanoriai konsultantai, profesionalai

Pagalba suaugusiesiems

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai

Atsako per 3 darbo dienas

Atsako per 3 darbo dienas

Pagalba moterims ir merginoms

Pagalbą teikia savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai

Atsako per 3 darbo dienas

Emocinę paramą teikia savanoriai moksleiviai (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)

Jeigu ieškote skubios psichologinės pagalbos, kviečiame kreiptis į specialistą jo budėjimo laiku. Konsultacijos teikiamos per „Skype“ arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius).

Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra.

I-V 16:00–20:00

VI 12:00–16:00

(išskyrus švenčių dienas)

Emocinė parama pilnamečiams vyrams telefonu.

Internetiniai pokalbiai I-V nuo 18-21val.

Konsultuoja krizių įveikimo specialistai. Gali atvykti į vietą sutartu metu bei konsultuoti nuotoliniu būdu.

Paslauga nemokama ir teikiama visoje Lietuvoje.

Konsultuojami vyrai iš visos Lietuvos.

Psichologinės konsultacijos

Internetu emigrantams Pagalbą teikia profesionalūs psichologai.

Atsako per 2 darbo dienas

Draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms

Atsako per 1 darbo dieną

Darbo dienomis 8:00–22:00

Savaitgaliais ir švenčių dienomis 11:00–19:00

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems

Pagalba teikiama nusižudžiusiųjų artimiesiems. Savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt

Atsako per 2–3 darbo dienas

Respublikinis priklausomybės ligų centras

Respublikinis priklausomybės ligų centras yra gydymo įstaiga, teikianti medicinines, psichologines ir socialines paslaugas asmenims, žalingai vartojantiems alkoholį, narkotines medžiagas ar tabaką, bei jų šeimos nariams.

tuesi.lt interneto svetainė, skirta savižudybės krizę išgyvenančiam žmogui

Informacija svetainėje pateikiama glaustai, atsižvelgiant į specifinius kiekvienos tikslinės grupės poreikius. Savižudybės krizę patiriančiam asmeniui suteikiama informacija apie įvairius pagalbos būdus ir jos teikėjus konkrečioje savivaldybėje ir ko jis gali tikėtis, kreipdamasis pagalbos telefonu, internetu ar susitikęs su specialistu. Norintieji padėti išgyvenantiems savižudybės krizę šioje svetainėje sužinos apie rizikos ženklus, priežastis ir mitus apie savižudybes, ras patarimų, kaip tinkamai suteikti pagalbą. Specialistams pateikiama išsami informacija, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Svetainėje taip pat publikuojamos savižudybės krizę išgyvenusiųjų istorijos. tuesi.lt

Skaityti visą pranešimą