Siekdami išgyventi, restoranai imasi neeilinių priemonių: darbo laiką trumpina perpus, o kai kuriomis dienomis nebeatsidaro

Prieš 1 metus 78

Dėl išaugusių energijos kainų dalis maitinimo įstaigų trumpina darbo laiką. Dirbantys tik per pietus sako, kad taupyti tenka dirbant – pasirinkti taupiausius gamybos metodus, laiku įjungti ar išjungti įrangą. Viešbučių ir restoranų asociacijos teigimu, dabar taupyti – vienintelė išeitis, norintiems apskritai tęsti veiklą.

Klaipėdos Meridiane – pirmoji darbo diena po laisvadienių. Rudenį uostamiestyje turistų mažiau, tad, pasak restorano direktoriaus, srautai didesni tik savaitgaliais.

Dirbti, kai nėra klientų ir tokios komunalinės išlaidos esą būtų prabanga, todėl restoranas šį rudens ir žiemos sezoną nusprendė klientams neatverti durų ne tik sekmadieniais ir pirmadieniais, bet ir antradieniais.

„Mums viena diena vien tik elektros išeina apie 500 eurų, tai ženkli suma sudėjus per visą mėnesį. (...) Savaitės pradžia ar sekmadienis, ruošiantis prieš savaitę darbo, jos tikrai yra tokios pasyvesnės ir reikia labai skaičiuoti“, – sako Restorano „Meridianas“ direktorius Gediminas Gudavičius.

Žmonės pripažįsta, kad dabar skaičiuoja labiau.

„Ribojam save, pietus atsinešame į biurą ir valgom, anksčiau dažniau eidavom į kavines pietauti“, – pripažįsta sutiktas praeivis.

Taupymas, trumpinant darbo laiką, vis dažnesnis. Vienas Vilniaus senamiestyje esantis restoranas darbo laiką sutrumpino kone perpus ir darbo dienomis atsidaro 5 valandomis vėliau. Ne 12, o 17 valandą.

„Mes turime prisitaikyti. Šiuo atveju mes matuojame, kad mums mažesnė blogybė nedirbti dieną ir prarasti kažkiek klientų dėl to, nei dirbti visada, bet ypatingai nuostolingai“, – skaičiuoja restoranų „Dock“ savininkas Linas Puzonas.

Šiam restoranui atsisakius dirbti per dienos pietus, pasak savininko, pavyksta maždaug trečdaliu sumažinti elektros ir dujų sąnaudas.

Kita vertus, dienos pietų restoranui „iLunch“, dirbančiam vos 4 valandas per dieną, trumpinti darbo laiko neišeina, tačiau ir planuotos plėtros nėra.

„Turėjome minčių šiam rudeniui galbūt net ir prasiilginti darbo laiką darbo dienomis bent vieną valandą, kad tiesiog pritrauktume daugiau lankytojų, daugiau srautų, bet pamatę elektros sąskaitas už liepą, rugpjūtį šių minčių teko atsisakyti“, – pripažįsta restorano vykdomasis direktorius Donatas Vaitasius.

Tad sako, kad tenka taupyti dirbant.

„Žiūrime, kuriuo metu įjungti vieną ar kitą įrangą, kaip trumpinti tam tikrus gamybos procesus, kad tiesiog efektyvumą turėtume kaip įmanoma didesnį būtent restorano darbo metu“, – teigia D. Vaitasius.

Pasak Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė, toks tokia praktika jau yra išplitusi.

„Manyčiau, tai yra masinis reiškinys. Žinote, kiekvienas šeimininkas žiūri į savo restorano kaštus ir jau elektros sąnaudos viršija pajamas. Visi žiūri ir apskritai žiūri, ar verta tęsti dar darbą“, – aiškina Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškausienė.

Restoranų asociacijos teigimu, dalis maitinimo įstaigų net ir taupydamos gali nepajusti apčiuopiamos naudos.

„Labiau kenčia, matyt, tie restoranai, kurie yra prekybos centruose dideliuose, nes ten yra tiesiog išdalinama elektros sąskaita ir visiškai nežiūrint, ar tu taupai, netaupai. Labai priklauso nuo savininko“, – tikina E. Šiškausienė.

Vyriausybė kitų metų biudžeto projekte restoranams ir kavinėms numačiusi lengvatinį 9 proc. PVM tarifą dar pusmetį, tačiau Seime – siūlymas lengvatą tęsti visus metus.

Skaityti visą pranešimą