Siekdama padidinti pagalbą Moldovai Prancūzija rengia donorų susitikimą

Prieš 1 metus 61

Pirmadienį Paryžiuje rengiama tarptautinė Moldovos donorų konferencija, jos tikslas – padėti buvusiai sovietinei šaliai atsispirti įvairiems karo kaimynėje Ukrainoje padariniams.

Tikimasi, kad susitikime dalyvaus Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna, jos kolegė iš Vokietijos Annalena Baerbock, Rumunijos užsienio reikalų ministras Bogdanas Aurescu ir Moldovos užsienio reikalų ministras Nicu Popescu. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir jo kolega iš Moldovos Maia Sandu planuoja kalbėti konferencijos pabaigoje.

Pirmoji donorų konferencija buvo surengta Berlyne balandžio mėnesį, antroji – liepą Bukarešte, surinkta 600 mln. eurų parama.

Moldova kartu su Ukraina birželį gavo kandidatės į Europos Sąjungą statusą.

Rusijai pradėjus karą su Ukraina, šimtai tūkstančių pabėgėlių plūstelėjo į 2,6 mln. gyventojų turinčią šalį. Be to, parama reikalinga ir joje likusiems 90 tūkst. ukrainiečių.

Moldova labai priklausoma nuo dujų tiekimo iš Rusijos, Maskva grasina nutraukti tiekimą. Gyventojai, kaip ir kitur Europoje, kenčia nuo didelės infliacijos, karas trukdo Moldovos prekybai su Ukraina ir kelia grėsmę jos saugumui.

Rengdamasi konferencijai Prancūzija pabrėžė didelį norą paremti Moldovą. Kitais metais dar vienas tarptautinis renginys vyks Moldovos sostinėje Kišiniove.

Skaityti visą pranešimą