Šeštadienį – Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymas

Prieš 1 metus 77

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ šeštadienį ketina atlikti šalies elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą.

Bandymo metu nuo 11 iki 21 val. Lietuvos tinklas bus atjungtas nuo Rusijos kontroliuojamos IPS/UPS sistemos ir pirmą kartą istorijoje veiks savarankiškai. Elektra vartotojams bus tiekiama iš šalies elektrinių bei jungtimis su Lenkija ir Švedija, tačiau sistemos balansą ir dažnį valdys tik „Litgrid“ dispečeriai.

Pasak „Litgrid“ vadovo Roko Masiulio, bandymas yra svarbi pasiruošimo sinchronizuoti tinklus su Vakarų Europa dalis.

„Visi tokie bandymai yra skirti pasitikrinti silpnąsias vietas, įsitikinti, kad net ir izoliuota sistema gali veikti. Visos sistemos, ypač Europoje, energetiškai yra sujungtos. Jeigu sistema gali veikti izoliuotai, tai nėra kalbos, kad ji gali sėkmingai veikti ir su kitomis sistemomis. (...) Tai yra geras testas, mūsų sistemos tvirtumo pasitikrinimas“, – BNS teigė R. Masiulis.

„Litgrid“ vadovas tikino, kad šalies vartotojai bandymo nepajus, o sistemos atsijungimas, testavimas ir prisijungimas įvyks nepastebimai.

Bendrovės atstovas Matas Noreika BNS informavo, jog bandymo metu veiks beveik visos šalies jėgainės – Lietuvos elektrinė Elektrėnuose, Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė, Kauno hidroelektrinė, Kauno termofikacijos elektrinė, Vilniaus ir Kauno kogeneracinės jėgainės, Panevėžio elektrinė, taip pat „Orlen Lietuvos“, „Achemos“, „Lifosos“ bei mažesnės elektrinės.

Bandymo metu „Litgrid“ sistemos valdymo centre dirbs apie 20 darbuotojų, o skaičiuojant informacinių technologijų (IT) komandą ir pastočių inžinierius bandyme dalyvaus apie 50 žmonių, taip pat budės septynios ESO operatyvinės brigados.

Lietuvos izoliuoto darbo bandymas planuotas dar pernai rugsėjį, tačiau jis buvo atidėtas argumentuojant tuo metu susiklosčiusia sudėtinga situacija elektros rinkoje.

Lietuvai, Latvijai ir Estijai norint sinchronizuotis su Vakarų Europa taip pat reikės atlikti bendrą visų trijų šalių izoliuoto darbo bandymą. Lietuvos pareigūnai teigia siekę, kad prie šeštadienį vyksiančio bandymo prisijungtų ir latviai ir estai, tačiau pastarųjų perdavimo sistemų operatorės motyvuodamos techniniu nepasirengimu nusprendė jame nedalyvauti.

Pasak energetikos ekspertų, tai, kad šeštadienį vyksiantį izoliuoto darbo bandymą Lietuva rengs viena, rodo Baltijos šalių nesutarimus energetikoje.

Lietuvos pareigūnai patvirtina, kad pavykus izoliuoto darbo bandymui šalis svarstys 2024 metų vasarį pasitraukti iš posovietinės BRELL sutarties su Rusija ir Baltarusija. Jei to padaryti nepavyktų, pagal sutarties nuostatas Lietuva kitąkart iš jos galėtų pasitraukti tik 2025 metais, o tai, anot šalies pareigūnų, gali kliudyti paankstintos sinchronizacijos planams.

Sinchronizaciją su kontinentinės Europos tinklais Lietuva siekia užbaigti 2024 metais, tačiau Latvija ir Estija nori laikytis anksčiau pasiektų susitarimų susijungti su Europa 2025 metais.

Europos Komisija (EK) Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją laiko svarbiu politiniu bei finansiniu prioritetu bei šiam projektui yra skyrusi daugiau nei 1,2 mlrd. eurų.

Skaityti visą pranešimą