Šeškinėje užbaigta ilgiausia, giliausia ir didžiausio skersmens mikrotuneliavimo trasa Lietuvoje

Prieš 1 metus 114

Grinda“ užbaigė Ukmergės g. paviršinių nuotekų tinklų rekonstrukcijos ketvirtosios, paskutinės, atkarpos požeminio gręžimo darbus. Tai ilgiausia, giliausia, didžiausio skersmens mikrotuneliavimo trasa Lietuvoje:

  • Atkarpos nuo Šeškinės g. viaduko iki Šiaurinės g. ilgis siekia 443 m;
  • Gręžimo darbai vyko maždaug 15 m gylyje;
  • Mikrotunelio skersmuo siekia net 2,25 m. Kad būtų lengviau įsivaizduoti – tunelis toks aukštas, kad juo nesusilenkęs galėtų vaikščioti net Arvydas Sabonis (2,20 m).

Projekto tikslas – nuimti dalį lietaus nuotekų srauto nuo Geležinio Vilko gatvės kolektoriaus, dėl kurio perpildymo didelių liūčių metu būdavo užtvindoma Žalgirio-Geležinio Vilko sankryža ir Geležinio Vilko gatvės atkarpa po Konstitucijos žiedu.

Viso po Šeškinės gatvėmis 10-20 m gylyje paklota 1630 m tokio įspūdingo dydžio stiklo pluošto vamzdyno (4 atkarpos, iš jų ilgiausia ir techniškai sudėtingiausia atkarpa nuo Šeškinės viaduko iki Ozo g. viaduko siekė 670 m, o darbai buvo vykdomi maždaug 20 m gylyje;

Mastelis ir precizika – įspūdingi, kasimo būdas – lygiai toks pat, kaip naudojamas kasant metro (tik skersmuo mažėlesnis): trijose vietose iškasti didžiuliai 15-18 m gylio „šuliniai” – ten įleidžiamas horizontalus grąžtas, kuris maždaug po metrą per valandą stumiasi tolyn, stumiamas 2 m skersmens rentinių, kuriuos savo ruožtu stumia didžiulis hidraulinis presas. Sutrupintas gruntas skiedžiamas ir išpumpuojamas, vėliau išvežamas į grunto aikšteles.

O kurgi subėgs visas šis lietaus vanduo? Tarp Žvėryno ir Šeškinės, Miglos gatvės pabaigoje formuojamas naujas parkas su atviru tvenkiniu-kaupykla, į kurį naujuoju kolektoriumi subėgs išvalytos lietaus nuotekos. Didesnio lietaus metu vandens lygis pakils, o sausesniais laikotarpiais (naujai statomu Miglos g. kolektoriumi) bus pamažėle išleidžiamas į T. Narbuto gatvės vamzdyną – beje, labai sėkmingai rekonstruotą naudojant tą pačią požeminio kasimo (mikrotuneliavimo) technologiją.

Skaityti visą pranešimą