Serbiškas provokacijas atmetantis Jasickas – apie Jankausko sugrįžimą, išskirtinį Belgrado stadioną ir patirtį Slovėnijoje

Prieš 1 metus 61

„Naujas ciklas, nauja pradžia, viskas prasideda nuo nulio, eisime ir bandysime“, – su tokiomis mintimis naują Lietuvos futbolo rinktinės etapą pradedą vienas iš jos lyderių Justas Lasickas.

25-erių vilnietis nacionalinėje komandoje vėl dirbs su gerai pažįstamu veidu – Edgaru Jankausku. Būtent 48-erių specialistas buvo tas, kuris tuo metu dar 20-metį futbolininką pakvietė į rinktinę 2018 metais. E. Jankausko sugrįžimą po penkerių metų pertraukos pats J. Lasickas pasitiko džiugiai.

„Ne pirmas kartas, kai dirbame su E. Jankausku. Ir man, ir kitiems žaidėjams jau yra tekę bendradarbiauti. Visi tikrai pamename su geromis emocijomis tą pirmą kartą, kai E. Jankauskas stojo prie rinktinės vairo, ypač pradžią. Už visus žaidėjus kalbėti negaliu, bet man asmeniškai jo sugrįžimas yra pakankamai geras dalykas.

Treneris jau parodė anksčiau, kad turi savo žaidimo stilių, savo filosofiją. Bus tikrai įdomu dirbti su juo. Mes, žaidėjai, turėsime ko išmokti iš jo, vis tik neeilinė asmenybė Lietuvos futbole. Manau, kad visi pakankamai gerai sutiko šitą naujieną“, – treniruotės LFF stadione metu pasakojo šiuo metu Slovėnijoje žaidžiantis J. Lasickas.

Tačiau čia pat žaidėjas prisiminė ir skaudžią Lietuvos futbolo rinktinės realybę.

„Norisi tų pergalę, nemeluosiu, kartais atmosfera aplink rinktinę yra slegianti. Nežinau, ir žiniasklaida, ir mes patys norime tų taškų. Kartais sužaidi gerai, bet rezultatas neigiamas. Norisi, kad pagaliau pavyktų iškovoti pergalių. Mums silpnų rinktinių nėra, bet eisime, kovosime, tikrai tokia grupė, kur galime kovoti dėl taškų, pergalių.

Taškų visada norisi ir mes einame dėl jų kovoti. Daug laiko neturime, stengsimės atidirbti tam tikrus principus per šitas kelias dienas ir manau, kad viskas pasimatys aikštėje“, – tikino J. Lasickas.

Atsikratyti pralaimėtojų etiketą Lietuvos rinktinė galės jau penktadienį, kai Europos čempionato atranką pradės nuo G grupės dvikova su Serbija. Pats J. Lasickas Serbijoje praleido net ketverius metus, tad žurnalistų buvo pakrikštytas, kaip šios šalies futbolo ekspertu.

Be lietuvių ir serbų G atrankos grupėje dar žais Vengrija, Bulgarija ir Juodkalnija.

„Serbijos rinktinė yra gero lygio, tikrai nesumeluosiu ir nieko naujo nepasakysiu. Serbijoje gal buvo kažkiek nusivylimas rezultatais pasaulio čempionate, bet tai, kad jie praeitą atrankos ciklą baigė aplenkdami portugalus, tai daug ką pasako. Jie mėgsta žaisti su penkiais gynėjais, aukštai kylančiais krašto gynėjais. Žinome, kas mūsų laukia, sunki atmosfera, didelis stadionas. Pačiam ne kartą tekę žaisti „Marakanos“ stadione. Savo dydžiu, savo aikštės matmenimis jis išsiskiria visame pasaulyje. Kiek man Serbijoje būnant sakė, kad šis jų stadionas Belgrade ir „Barcelona“ klubo „Camp Nou“ stadionas yra didžiausi visoje Europoje pagal savo matmenis.

Sunku pasakyti, kur serbai bus pažeidžiami. Mano akimis, gal centro gynėjai galėtų būti kažkiek silpnesnė grandis, bet žinote, pas juos į kurią vietą bedursi, tai bus iš aukščiausių Europos lygų žaidėjai. Kažką išskirti būtų labai kvaila“, – pasakojo J. Lasickas.

Pastaruoju metu Serbija ir Lietuva vertybiniu požiūriu atsidūrė skirtinguose poliuose. Serbai karo kontekste jau ne kartą buvo atsidūrę Rusijos pusėje, o incidentų pasitaikė tiek „Žalgirio“ arenoje per Eurolygos rungtynes, tiek ir su kitais Serbijos sportininkais. Tačiau J. Lasickas įsitikinęs, kad penktadienio rungtynėse Belgrade incidentų pavyks išvengti.

„Nuoširdžiai, tai galvoju, kad nebus jokių provokacijų iš serbų. Taip, man ir pačiam buvo skaudu girdėti iš jų palaikymą Rusijai, bet labai abejoju, kad rinktinės varžybose gali kilti kažkokių provokacijų“, – vylėsi Lietuvos futbolo rinktinės saugas.

J. Lasickas 2022 metų vasarą iš Serbijos persikėlė į Slovėniją, kur gina Liublianos „Olimpija“ garbę. Su šiuo klubu lietuvis turi puikią galimybę tapti čempionais Slovėnijoje. Likus aštuoniems turams iki čempionato finišo, „Olimpija“ prieš artimiausius konkurentus turi 15 taškų persvarą.

„Sakyčiau, kad puikiai sekasi. Gal norėtųsi kiek daugiau žaisti, bet vis tiek esu pakankamai svarbi komandos dalis. Dabar dominuojame Slovėnijoje, o „Olimpija“ paskutinį kartą čempione tapo 2017 metais berods. Dabar taip pirmaujame, kad turime progą titulą užsitikrinti jau artimiausiuose turuose. Kaip žaidėjui, visada norisi kovoti dėl titulų, dar kovosime ir dėl taurės, tai labai malonu būti tokios komandos dalimi.

Stengiuosi iš trenerio pasiimti kuo daugiau, nes nežinau kokia man sėkmė nukrito, kad tokio lygio treneris su mumis dirba („Olimpija“ treniruoja ispanas Albertas Riera, – LRT.lt). Tai tikrai esu laimingas, kaip viskas klostosi“, – pokalbį užbaigė J. Lasickas.

Serbijos ir Lietuvos futbolo rinktinių dvikova penktadienį prasidės 21 val. 45 min. Lietuvos laiku.

Skaityti visą pranešimą