Separatistinės Uždniestrės „ministras“ neslepia – nori regioną prijungti prie Rusijos

Prieš 1 metus 69

Separatistinio Uždniestrės regiono pareigūnai nori, kad sritis pasiektų nepriklausomybę ir prisijungtų prie Rusijos, tai remia 2006-ųjų referendumo rezultatais, Rusijos agentūrai „RIA Novosti“ sakė regiono „užsienio reikalų ministras“ Vitalijus Ignatievas.

Liepos 30-ąją regionas minės Rusijos „taikdarių“ misijos metines. Anot V. Ignatievo, per ilgą laikotarpį nuo 1992-ųjų susiformavo regiono suverenumą ir pripažinimą reglamentuojantys dokumentai, kurių „beveik niekas neturi pozicijos kvestionuoti“.

Uždniestrė yra siauras regionas kairiajame Dniestro upės krante tarp Moldovos ir Ukrainos, jis nepriklausomybę paskelbė 1990-aisiais, žlungant Sovietų Sąjungai. 1992 m. Moldova ir Uždniestrė trumpai kariavo, bet konfliktas baigėsi įsikišus Rusijai, kuri parėmė separatistus. Konflikte žuvo apie 1 tūkst. žmonių.

Skirtingais duomenimis Rusija Uždniestrėje turi apie 1,4–2 tūkst. karių, dar kelis šimtus taikdarių, karinę bazę, kontroliuoja čia esantį didelį sovietinės ginkluotės sandėlį su maždaug 20 tūkst. tonų amunicijos, reguliariai vykdo karines pratybas.

Moldova nekontroliuoja apsiskelbusios „Uždniestrės moldavų respublikos“, bet jos nepripažįsta nė viena Jungtinių Tautų narė, tik separatistinės Abchazijos, Šiaurės Osetijos „respublikos“. 2006 m. regione buvo surengtas referendumas, kur regiono nepriklausomybę palaikė 76 proc. balsavusiųjų, o prisijungimui prie Rusijos pritarė 97 proc. Referendumo rezultatus pripažino tik Maskva.

Kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją Ukrainoje, balandį Uždniestrėje įvyko keli sprogimai, buvo įtariama, kad tai Maskvos provokacijomis, kuriomis siekiama pradėti Ukrainos puolimą ir iš Vakarų.

Skaityti visą pranešimą