Šeimos gydytoja apie prostatos vėžio prevenciją: tik taip pavyks išsaugoti sveikatą ar net gyvybę

Prieš 1 metus 106

Prostatos vėžys – dažniausia Lietuvos vyrų onkologinė liga. Statistika rodo, kad sergamumas ja nuolat auga – kasmet šią diagnozę išgirsta vis daugiau vyrų visame pasaulyje. Užkirsti kelią ligai galima profilaktiškai tikrinantis sveikatą. Pasak Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojos Renatos Misevičienės, jei kas kelis metus vyrai atliktų reikalingus tyrimus, prostatos vėžys būtų pažabotas. 

Statistika rodo, kad prostatos vėžys yra trečia pagal dažnumą onkologinė liga. Pasaulyje kasmet nustatoma apie 450 tūkst. naujų šios ligos atvejų. Deja, pavėluotai nustatytas ir jau gerokai progresavęs vėžys nusineša daugybės vyrų gyvybes – kiekvienais metais Europoje mirčių nuo šios ligos skaičius siekia apie 107 tūkst.

Priešinės liaukos vėžys, arba prostatos vėžys, yra viena tų ligų, kuri neduoda signalų, kad organizme vyksta kažkokie pakitimai. Pirmuosius ligos simptomus galima pastebėti gerokai vėliau, ligai įsisiautėjus.

„Profilaktiškai tikrintis sveikatą yra būtina, nes periodiškai tą darant galima išvengti daugelio ligų. Išsamūs tyrimai gali parodyti apie ligos pradžią ar galimas rizikas joms kilti. Todėl laiku pastebėjus pakitimus organizme, tinkamas gydymas, skiriami vaistai gali užkirsti kelią ligoms atsirasti ar progresuoti. Tai ypač aktualu onkologinių ligų, tokių kaip prostatos vėžys, profilaktikoje“, – teigia šeimos gydytoja R. Misevičienė.

Medikė pastebi, kad šeimos gydytojo, o ypač urologo kabinetas daugeliui vyrų yra tabu, nes nuėjimas pas tokį mediką jiems asocijuojasi su pačia baisiausia diagnoze. Taip pat vyrauja įsitikinimas, kad atliekami prostatos tyrimai yra skausmingi ar kitaip nemalonūs, kas taip pat prisideda prie to, kad vyrai vengia susidūrimų su urologais.

„Žmonės eidami pas gydytojus turi labai įvairių baimių. Bet būtent dėl jų onkologinių ligų statistika kelia vis didesnį nerimą. Įvairios procedūros, tyrimai šiais laikais yra labai modernūs ir labai dažnai nekelia jokio diskomforto ir beveik yra nejuntami“, – tikina šeimos gydytoja.

Nemokamas prostatos tyrimas – PSA

Pasak R. Misevičienės, vyrai gali atlikti nemokamus prostatos tyrimus bet kada, svarbiausia tam ryžtis ir nedelsti.

„Prostato vėžys dažniausiai nustatomas vyresniame vyrų amžiuje. Todėl sulaukus 50 metų ir daugiau reikėtų neignoruoti tyrimų, kurie gali ir nieko neparodyti, bet gali ir padėti laiku apčiuopti ligą. Juo labiau, kad yra programa, kuria pasinaudojus galima atlikti kraujo tyrimą, parodantį prostatos specifinio antigeno PSA koncentraciją. Tai nieko nekainuoja ir neužima daug laiko, o tyrimas kartojamas ne taip ir dažnai – kas 2 ar 5 metus”, – pasakoja šeimos gydytoja.

Ypatingą dėmesį savo sveikatai turi skirti tie vyrai, kurių artimieji jau yra susidūrę su bet kokia onkologine liga. Pvz., jei sesuo arba mama sirgo krūties vėžiu, rizika susirgti prostatos vėžiu padidėja iki 25 proc.

„Dar didesnėje prostatos vėžio atsiradimo rizikos grupėje yra vyrai, kurių brolis arba tėvas sirgo prostatos vėžiu. Esant didelei prostatos vėžio rizikai, nemokamai kraujo tyrimą (PSA) vyrai gali atlikti nuo 45 metų“, – sako R. Misevičienė ir pabrėžia, kad tai nėra riba, nuo kada reikia pradėti susirūpinti savo sveikata, tą dera daryti nuolat.

Skaityti visą pranešimą