Seimo komitetas žada ieškoti būdų padėti restruktūrizuojamai „Snaigei“

Prieš 1 metus 61

Teismui atmetus Rusijos grupės „Polair“ netiesiogiai valdomos vienintelės Baltijos šalyse šaldytuvų gamybos bendrovės „Snaigė“ restruktūrizavimo planą, bendrovės vadovas Mindaugas Sologubas prašo valdžios pagalbos, o Seimo Ekonomikos komitetas žada vertinti įmonės situaciją.

Komiteto narys socialdemokratas Gintatuas Paluckas sako, kad bendrovė yra svarbi visai Lietuvai, todėl jos situacija bus analizuojama.

„Snaigė“, mano įsitikinimu, yra svarbi ne tik regioninė, bet ir nacionalinė įmonė su prekės ženklais, su tradicija, kuri yra reikalinga ir verta kreipti dėmesį į jos veiklos perspektyvas, bet mes čia siauresniame formate pagalvosime ir pasižiūrėsim“, – komiteto posėdyje trečiadienį sakė jis.

Seimo narys teigė, kad jį stebina „Sodros“ pozicija stabdyti restruktūrizavimo planą, nors įmonė moka mokesčius.

„Be abejo, įmonė turi išsispręsti su kreditoriais pirmiausiai, „Sodros“ laikysena yra ypatinga, nes, kiek žinau, įsipareigojimų ir skolų „Sodrai“ nėra, yra mokami mokesčiai. Tai kodėl valstybės institucija restruktūrizavimo plano netvirtina, kai jai nėra vėluojančių įsipareigojimo“, – kalbėjo G. Paluckas.

M. Sologubas sako nesuprantantis teismo ir „Sodros“ pozicijos blokuoti restruktūrizavimą.

„Bendrovei, kuri yra gyvybinga, iš esmės nesuprantama yra teismo ir „Sodros“ pozicija blokuoti restruktūrizavimą netvirtinant plano (...) Plano netvirtinimas iš esmės lemia plano bankroto paskelbimą, pagal teisės aktus nelabai yra kito varianto, gaunasi, kad tas sprendimas valstybės institucijų uždaro galimybę įmonei toliau dirbti“, – komitete trečiadienį sakė M. Sologubas.

„Kaip įmonės vadovas kreipiuosi norėdamas suprasti – kodėl negalima tokią įmonę palaikyti ir leisti dirbti jai toliau?“, – klausė jis.

Bendrovės direktorius taip pat suabejojo, kodėl restruktūrizuojamai įmonei taikomi įstatymo apribojimai dėl finansinės valstybės pagalbos, dėl kurių ji negali pretenduoti į „Invegos“ paramą.

„Šiandien „Invega“ taip pat atidariusi nukentėjusiems nuo karo bendrovėms galimybę skolintis apyvartinėms lėšoms, bet formaliai mes negalime net aplikuoti, net turime restruktūrizavimo statusą, kas, vėlgi įstatymo prasme, ar turėtų būti toks apribojimas, nes restruktūrizuojamai įmonei kaip tik reikalinga pagalba, jeigu tik ją verta gelbėti“, – kalbėjo M. Sologubas.

„Snaigę“, anot jo, verta gelbėti, nes ji moka didelius mokesčius į valstybės biudžetą, tiesiogiai ir netiesiogiai įdarbina iki 500 žmonių, formuoja gerą Lietuvos įvaizdį pasaulyje.

M. Sologubas sako, kad viena iš bendrovės sunkumų priežasčių – priklausomybė „Polair“.

„Turime akcininką, deja, rusą, aišku, jis nesankcionuotas, bet tai nelabai ką keičia, dėl karo sustojo viena iš rinkų ir atitinkamai susidūrėme su techninėmis problemomis, kaip kad aptarnaujantys bankai su mumis atsisako bendradarbiauti, valstybinės įstaigos pradėjo reikalauti nepagrįstų sąlygų, vien dėl to, kad mes rusai“, – kalbėjo jis komiteto posėdyje.

Anot jo, įmonė bandė ieškoti pagalbos pernai – po to, kai Rusija pradėjo karą Ukrainoje, tačiau išgirdo neformalų atsakymą, kad paramos negaus. Jo teigimu, apie paramą kalbėta su „Invega“, Valstybės investicijų valdymo agentūra (VIVA), ieškota kitų galimybių.

Kauno apygardos teismas balandžio pradžioje nepatvirtino bendrovės pakeisto restruktūrizavimo plano, nors jam balsų dauguma kovo viduryje pritarė tiek bendrovės akcininkai, tiek nehipotekiniai kreditoriai, o prieš jį balsavo tik hipotekinis kreditorius „Easy Debt Service“ bei „Sodra“.

Šį teismo sprendimą „Snaigė“ apskundė, o vėliau pranešė, kad keičia restruktūrizavimo planą, kurį akcininkai svarstys balandžio 28 dieną.

Skaityti visą pranešimą