Seimo komitetas atidėjo svarstymą dėl klausimo, ar siekis įvesti tiesioginį valdymą LFF atitinka šalies Konstituciją

Prieš 1 metus 69

Ketvirtadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) priėmė sprendimą, kad laikinasis įstatymo „Dėl Lietuvos futbolo federacijos tiesioginio valdymo“ projektas šiuo metu turi per daug neatitikimų su šalies Konstitucija ir atidėjo klausimo svarstymą antradieniui, įstatymo rengėjams patobulinus projektą.

Toks TTK sprendimas neleido įstatymo projekto pateikimo stadijoje svarstyti Seimo plenariniame posėdyje.

Trečiadienį TTK pirmininkas Stasys Šedbaras Eltai teigė, kad projektą būtina apsvarstyti dar prieš pateikimą, kadangi buvo susilaukta Teisės departamento pastabų.

Seimo Teisės departamentas atkreipė dėmesį, kad siūlomas reguliavimas vertintinas Konstitucijos 5 ir 35 straipsnių nuostatomis, kuriomis numatoma, kad piliečiams laiduojama teisė laisvai vienytis į bendrijas, politines partijas ar asociacijas, jei šių tikslai ir veikla nėra priešingi Konstitucijai ir įstatymams, požiūriu.

„Atsižvelgiant į aukščiau išdėstytą Konstitucinio Teismo bei EŽTT jurisprudenciją, reikia įvertinti, ar siūlomas įstatyminis reguliavimas, pagal kurį viešosios valdžios institucijos yra įgalinamos betarpiškai kištis į asociacijos veiklą, perimti jos valdymą bei inicijuoti steigimo dokumentų keitimą, atitinka asociacijų veiklos laisvės ribojimo pagrindus“, – rašoma Teisės departamento išvadoje.

Be to, įstatymo rengėjai susilaukė teisininkų pastabų dėl projekte naudojamų sąvokų, kaip „žymi įtaka“, „prasčiausi Lietuvos futbolo rezultatai“. Departamento išvadoje taip pat rašoma, kad nėra aišku, kokiais argumentais remiantis įstatymo preambulėje pabrėžiama, jog „Lietuvos futbolo federacija demonstruoja ilgalaikį negebėjimą imtis būtinų ilgalaikių reformų“. Teisininkai atkreipia dėmesį, kad formuluotė „Lietuvos futbolas“ nėra teisinė kategorija, kadangi ji reiškia tiesiog Lietuvoje žaidžiamą sporto žaidimą su kamuoliu tarp dviejų komandų.

Skaityti visą pranešimą