Seimo komisijoje opozicija Taivano investicijas aptarė be kvorumo – valdantieji nedalyvavo

Prieš 1 metus 52

Seimo Antikorupcijos komisijos nariai trečiadienį Taivano investicijas Lietuvoje aptarė be kvorumo – nepasitikėjimą komisijos vadovu Algirdu Stončaičiu anksčiau pareiškę valdantieji posėdyje nedalyvavo.

„Panašu, kad valdantieji nesilankys posėdžiuose, galbūt mums reikia kreiptis į valdančiuosius paraginant nesabotuoti posėdžių ir bendradarbiauti su tarnybomis, nes turbūt STT nenustos rašyti iki kovo mėnesio antikorupcinių vertinimų“, – sakė opozicinės Regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė.

Komisijai pirmininkaujantis opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas A. Stončaitis sakė, jog kreipsis į valdančiuosius dėl dalyvavimo posėdžiuose iki balsavimo dėl nepasitikėjimo juo salėje.

„Savo nuomonę jie yra išreiškę, yra nustatytos procedūros, kreiptis į Seimą, visa tai bus užtikrinta, o tuo laikotarpiu darbus reikėtų dirbti, bandysim kreiptis, kad dalyvautų, be abejo, jų fizinis pranašumas, kaip jie nori, taip elgiasi“, – kalbėjo A. Stončaitis.

Praėjusią savaitę Seimo Antikorupcijos komisija opozicijos atstovams nedalyvaujant dėl naujienų portalo „15min“ paskelbtų aplinkybių, susijusių su leidimo dirbti su įslaptinta informacija išdavimo A. Stončaičiui dirbant Vyriausybės kancleriu, pareiškė jam nepasitikėjimą. Galutinį sprendimą dėl Seimo pareigūno atstatydinimo pareiškus nepasitikėjimą priima Seimas.

Opozicija savo ruožtu praėjusią savaitę paskelbė norinti tyrimo dėl galimų valdančiųjų ryšių su Taivano investicijų sulaukusiomis įmonėmis. Tokį pareikšimą opozicinės frakcijos paskelbė reaguodamos į naujienų portalo „TV3“ paskelbtą informaciją apie valdančiųjų gautą paramą iš įmonių, sulaukusių Taivano investicijų, atstovų.

Šį klausimą opozicija ketino svarstyti trečiadienį Antikorupcijos komisijos posėdyje, tačiau valdantieji jos nariai informavo nedalyvausiantys, nes yra pareiškę nepasitikėjimą pirmininku.

Posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavęs Generalinės prokuratūros prokuroras Martynas Jovaiša patvirtino, jog prokuratūra dėl minėtų aplinkybių gavo opozicinių demokratų frakcijos seniūno Luko Savicko kreipimąsi ir jį perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

„Esame gavę L. Savicko prašymą įvertinti, ar šiuose įvykiuose nėra galimai nusikalstamos veikos požymių. Sprendimą esame pavedę priimti STT, savaitės-dviejų bėgyje, matyt, tas vertinimas turės būti pateiktas“, – sakė M. Jovaiša.

STT direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė sakė būsimojo sprendimo komentuoti negalinti, kadangi klausimas perduotas tarnybai, tačiau pastebėjo, kad „plačiąja prasme situacija gali būti sudėtinga teisine prasme tuo požiūriu, kad reikšminga dalis sprendimų, panašu, kad buvo priimta už Lietuvos ribų pačių investuotojų“.

„Tai labai preliminarus vertinimas, į šiuos procesus kištis mes neturime teisinių svertų ir tai išeina už STT kompetencijos ribų“, – sakė R. Kaziliūnaitė.

Darbo partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos regionų partijos, Lietuvos socialdemokratų partijos bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai praėjusią savaitę paskelbė rengsiantys klausimus dėl Taivano investicijų ryšių su valdančiaisiais ir spręsiantys dėl laikinosios komisijos sudarymo.

Prėjusią savaitę trys Lietuvos įmonės – „Teltonika“, „SoliTek“ ir „Oxipit“ – pasirašė sutartis su Taivano atstovais dėl finansavimo bendriems projektams. Taivaniečiai investuoja 10 mln. eurų į aukštųjų technologijų grupę „Teltonika“, 3,5 mln. eurų į biotechnologijų startuolį „Oxipit“, 8 mln. eurų skolina saulės modulius gaminančiai „Solitek“.

Pasak tv3.lt publikacijos, startuolio „Oxipet“ akcininkai 2019-aisiais premjerės Ingridos Šimonytės prezidentinei rinkimų kampanijai pervedė beveik 18 tūkst. eurų, tik tuo metu jie dar nebuvo „Oxipit“ akcininkais, jais tapo 2021-aisiais.

Skaityti visą pranešimą