Seimas vienbalsiai tarė galutinį žodį: dėl šildymo kompensacijos užteks kreiptis kartą per sezoną

Prieš 1 metus 81

Dėl šildymo kompensacijos užteks kreiptis vieną kartą per šildymo sezoną ir tai bus galima padaryti dar sezonui neprasidėjus. Tam antradienį pritarė Seimas.

Už pakeitimus balsavo visi užregistravusieji Seimo nariai.

LRT.lt primena, kad iki šiol dirbantiesiems šildymo kompensacija būdavo skiriama trims mėnesiams. Praėjus šiam laikotarpiui ir finansinei situacijai nepagerėjus, gyventojams dėl kompensacijos tekdavo kreiptis antrą kartą.

Kiek anksčiau socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė yra teigusi, kad šį sezoną šildymo kompensacijų galėtų tikėtis ir vidutines pajamas gaunantys gyventojai. Skaičiuojama, kad šildymo kompensacijų galėtų tikėtis maždaug du trečdaliai visų dirbančiųjų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad keturių asmenų šeima, kurioje du asmenys uždirba vidutinį darbo užmokestį, gyvenanti 70 kvadratinių metrų bute, neturėtų už šildymą mokėti daugiau nei 45 eurų.

„Valstietė“ Asta Kubilienė Seimo posėdyje teigė palaikanti siūlomus pakeitimus, bet ragino sprendimui netaikyti galiojimo. Remiantis priimtu sprendimu, kartą per sezoną dėl šildymo kompensacijos bus galima kreiptis dar du šildymo sezonus. Vėliau vėl būtų taikomas iki šiol galiojęs trijų mėnesių terminas.

„Tokiu būdu mes ne tik sumažiname tą administracinę naštą savivaldybėms, bet ir palengviname dalią žmonėms, kuriems tenka stovėti ilgose eilėse, vėl ir vėl įrodinėti, kad ta kompensacija jiems iš tikrųjų yra reikalinga“, – kalbėjo A. Kubilienė.

Seimo Socialinių reikalų komitetas tokiam A. Kubilienės pasiūlymui nepritarė. Kaip nurodė komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė, komitetas argumentuoja, kad tokiu atveju galėtų didėti permokų rizika, o tai reikštų, kad mažėtų šių išmokų taiklumas.

Be to, nurodė M. Lingė, abejonę dėl tokio pasiūlymo išreiškė iš Savivaldybių asociacija.

„Jeigu prireiks, jeigu po dviejų šildymo sezonų situacija bus nepakitusi ir tikrai tos pagalbos reikės, tikrai bus galima nesunkiai tų nuostatų taikymą pratęsti dar kuriam laikotarpiui“, – pažymėjo M. Lingė.

Seimo nariai taip pat galiausiai nubalsavimo prieš A. Kubilienės siūlomą pakeitimą. Jį palaikė 55 parlamentarai, prieš buvo 34, o susilaikė 41 Seimo narys.

LRT.lt primena, kad šildymo kompensacija skiriama neatsižvelgiant į tai, kokiu kuru šildomasi. Tai reiškia, kad dėl kompensacijos gali kreiptis tiek besinaudojantieji centralizuotu šildymu, tiek besišildantieji dujomis, elektra, malkomis ar kitu kuru.

Jeigu gyventojai, pavyzdžiui, šildosi malkomis, pateikti sąskaitų už įsigytas malkas gyventojams nereikėtų, tačiau savivaldybė gali paprašyti pateikti šiuos ar kitus dokumentus.

Remiantis nustatyta formule, gyventojams už normatyvinį būsto plotą kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis, viršijanti 10 proc. skirtumo tarp šeimos arba vieno gyvenančio asmens pajamų ir 2 VRP dydžių (294 Eur) kiekvienam šeimos nariui arba 3 VRP dydžių (441 Eur) vienam gyvenančiam asmeniui.

Skiriant kompensaciją, atsižvelgiama į naudingąjį būsto plotą.

Kai būste gyvenamąją vietą deklaruoja vienas asmuo, taikomas naudingojo ploto normatyvas siekia 50 kv. metrų.

Jeigu būste gyvenamąją vietą deklaruoja šeima, pirmam šeimos nariui skaičiuojamas normatyvas siekia 38 kv. metrus, antram – 12 kv. metrų, trečiam ir kiekvienam paskesniam – 10 kv. metrų.

Skaityti visą pranešimą