Seimas pritarė Vyriausybės siūlytiems Farmacijos įstatymo pakeitimams: tikimasi pagerinti vaistų prieinamumą

Prieš 1 metus 95

Seimas antradienį po pateikimo pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlomam ir Vyriausybės teikiamam Farmacijos įstatymo pakeitimo projektui, kuriuo siekiama gerinti vaistinių preparatų prieinamumą, išsamiau reglamentuoti neregistruotų vaistinių preparatų skyrimo ar išrašymo sąlygas bei atsisakyti gydytojo tiesioginės asmeninės atsakomybės už vardinių vaistų skyrimą pacientams.

„Projekto tikslai – gerinti vaistinių preparatų prieinamumą, išsamiau reglamentuoti neregistruotų vaistinių preparatų skyrimo ar išrašymo sąlygas, aiškiau apibrėžti vardinius tiriamuosius vaistinius preparatus, atsisakyti neproporcingo reikalavimo dėl asmeninės gydytojo atsakomybės taikymo paskyrus vardinį vaistinį preparatą“, – Seime vardino sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Jis pridūrė, kad įstatymo pakeitimo projektu taip pat siekiama užtikrinti teisinį aiškumą dėl tiriamųjų vaistinių preparatų importo iš trečiųjų šalių, optimizuoti vaistinių preparatų įsigijimą asmens sveikatos priežiūros įstaigose, stiprinti ekonominės erdvės teikėjų, neįsisteigusių Lietuvoje, vykdomos veiklos jos teritorijoje priežiūrą, patobulinti vaistinių preparatų tiekimo užsienio kalba paženklintomis pakuotėmis su pakuotės lapeliais, parengtais užsienio kalba išimčių taikymą.

„Ir įteisinti mokslinio-reguliacinio patarimo teikimo institutą Lietuvoje“, – teigė A. Pečkauskas.

Jis pažymėjo, kad įgyvendinant mokslinio-reguliacinio patarimo teikimo instituto įkūrimą reikės papildomų lėšų.

„Tuo tikslu Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai reikės 3 papildomų etatų. Šis poreikis būtų tenkinamas laipsniškai – vertinant ir tai, kokia paklausa būtent šios siūlomos paslaugos būtų ir 2023-aisiais metais. Ir nuo įstatymo įsigaliojimo, nuo lapkričio 1 dienos, būtų pasitelkiami jau dabar Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos turimi ekspertai“, – paaiškino viceministras.

Tikisi, jog pagerės vaistų pasiekiamumas

Seime kilus klausimams dėl projektu atsisakomos tiesioginės gydytojo atsakomybės už vardinių vaistų skyrimą pacientui, A. Pečkauskas patikino, kad nusiskundimų nebuvo gauta, ir šios nuostatos tikslinamos tam, kad būtų suderintos su Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimais.

„Atsakomybės klausimas siejamas su pacientais, už kurių sveikatos priežiūrą gydytojas atsako. Tikslas pagrindinis – nuostatas suderinti su pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 2019 metais priimto pakeitimais, kai buvo įvestas naujas žalos atlyginimo pacientams modelis. Ir užtikrinti teisinį aiškumą, kad skiriant vardinį vaistą, gydytojui nėra taikoma jokia papildoma atsakomybė, kuri nėra nustatyta kituose įstatymuose“, – pažymėjo sveikatos apsaugos viceministras.

Pasak A. Pečkausko, priėmus šį įstatymo projektą, pagėrės ne tik vaistų prieinamumas, bet ir leis spręsti vaistų trūkumo problemas.

„Pagėrės vaistų prieinamumas, įskaitant naujus, dar niekur neregistruotus, inovatyvius vaistus, lankstesnės vaistų įsigijimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose sąlygos leis greičiau įsigyti reikalingų vaistų, užtikrins veiksmingesnį pavojingų ir ypač pavojingų ligų valdymą“, – vardino viceministras.

„Bus racionaliau taikomos išimtys dėl vaistų užsienio kalba paženklintomis pakuotėmis tiekimo, o tai padės spręsti vaistų trūkumus. Taip pat pacientai gaus jiems tinkamiausią ir kai kuriais atvejais vienintelį veiksmingą gydymą“, – akcentavo A. Pečkauskas.

72 Seimo nariai balsavo už įstatymo pakeitimo projekto pateikimą, prieš balsavo 3 parlamentarai, susilaikė – 36.

Skaityti visą pranešimą