Seimas priėmė Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisas – Valčiūnų, Dusinėnų, Šiaudinės, Juodšilių, Kalviškių ir Rudaminos gyventojams turtinės teisės nebus apribotos

Prieš 1 metus 95

Šiandien, gruodžio 23 d., Seimas patvirtino Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisas, kurios reiškia, kad Valčiūnų, Dusinėnų, Šiaudinės, Juodšilių, Kalviškių ir Rudaminos gyventojams atsidūrusiems sanitarinės apsaugos zonoje dėl AB „Vilniaus paukštynas“ vykdomos ūkinės veiklos, nebus taikomi sanitarinės apsaugos zonos apribojimai.

Lietuvos Respublikos specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo Nr. XIII-2166 51, 53, 140 ir 141 straipsnių pakeitimo įstatymas

Prieš mėnesį, lapkričio 22 d. Vilniaus rajono savivaldybėje vyko Savivaldybės atstovų, Nacionalinės žemės tarnybos, Rudaminos, Kalviškių, Dusinėnų gyventojų bei AB „Vilniaus paukštynas“ atstovų susitikimas dėl nustatomos 1000 m sanitarinės apsaugos zonos AB „Vilniaus paukštynas“ padaliniuose Rudaminos, Kalviškių ir Dusinėnų gyvenvietėse, kuriai nepritarė nei žemės sklypų savininkai, nei Savivaldybė.

Vilniaus rajono savivaldybės taryba siekdama ginti viešąjį interesą ir padėti gyventojams spręsti susidariusią situaciją, lapkričio 25 d. vykusiame Tarybos posėdyje patvirtino kreipimąsi į LR Seimą, Žemės ūkio ministeriją, Aplinkos ministeriją ir AB „Vilniaus paukštynas“.

Taip pat Savivaldybės administracija išnagrinėjusi Valčiūnų, Dusinėnų, Šiaudinės, Juodšilių, Kalviškių ir Rudaminos kaimų gyventojų ir ugdymo įstaigų bendruomenių narių prašymą apginti viešąjį interesą persiuntė Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai bei Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierių įstaigai nagrinėti prašymą pagal kompetenciją dėl galimai pažeistų viešojo intereso ir žmonių teisių gynimo.

Gruodžio 1 d. Savivaldybės atstovai kartu su kitų institucijų atstovais dalyvavo Seimo Aplinkos apsaugos komitete, kuriame buvo aptariama minėta situacija.

Atkreipiame dėmesį, kad Valčiūnų, Dusinėnų, Šiaudinės, Juodšilių, Kalviškių ir Rudaminos gyventojai turintys žemės sklypą sanitarinėje apsaugos zonoje, galės statyti naują namą ir renovuoti esamą, sanitarinės apsaugos zonos apribojimai neturės įtakos ir švietimo bei kultūros įstaigų veiklai. Apribojimai galios tik norint pakeisti žemės paskirtį, siekiant išvengti didesnių vietovių plėtros. Įstatyme įtvirtinta, kad jei sanitarinės apsaugos zonos nebus įregistruotos iki 2025 metų, įmonės negalės tęsti veiklos. Taip pat ūkio veiklos vykdytojai turės atlikti poveikio visuomenes sveikatai vertinimą.

Pabrėžtina, kad Vilniaus rajono savivaldybė leidimus statyti išdavinėjo tik tuose žemės sklypuose esantiems objektams statyti, kurių Nekilnojamo turto registre ir Nekilnojamo turto kadastre nebuvo įrašyti Sanitarinės apsaugos zonos apribojimai. Savivaldybė neturi įtakos duomenų apribojimų įrašymui į Nekilnojamo turto registrą formuojant sklypus.

Skaityti visą pranešimą