Seimas po svarstymo pritarė, kad šildymo kompensacijų galėtų tikėtis ir gaunantieji vidutines pajamas

Prieš 1 metus 77

Parlamentarai po svarstymo pritarė siūlymams keisti šildymo kompensacijos suteikimo tvarką. Dėl kompensacijos gyventojams užtektų kreiptis vieną kartą per šildymo sezoną, nes kompensacija būtų skiriama šešiems mėnesiams. Kompensacijos gyventojai galėtų kreiptis dar iki šildymo sezono pradžios.

Už įstatymo pataisas balsavo 121 Seimo narys, balsavusiųjų prieš ir susilaikiusiųjų nebuvo.

Pakeitimai palengvintų sąlygas kompensaciją gauti dirbantiems asmenims, kurie anksčiau dėl kompensacijos turėdavo kreiptis kas tris mėnesius.

Kreipiantis dėl kompensacijos, kai, pavyzdžiui, šildymui naudojamos malkos, pateikti sąskaitų gyventojams nereikia, tačiau savivaldybė papildomų dokumentų gali prašyti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad šildymo kompensacijų šį šildymo sezoną galėtų tikėtis ne tik mažiausias, bet ir vidutines pajamas gaunantys gyventojai.

Numatoma, kad iš viso dėl paramos galėtų kreiptis du trečdaliai dirbančiųjų.

„Su dabartiniu reguliavimu matome, kad apie 243 tūkst. unikalių šildymo kompensacijų gavėjų – apie 60 proc. daugiau nei praėjus sezoną – kreipėsi dėl šildymo kompensacijų. Su šiuo mechanizmu mes galime tikėtis apie 20–30 proc. padidėjimo besikreipiančių asmenų.

Ir dar kartą norėčiau Lietuvos gyventojams priminti, kad šildymo kompensacijos priklauso visomis formomis ir visomis kuro rūšimis besišildant savo namus – ar tai būtų centrinis šildymas, ar elektra, ar dujos, ar anglis, malkos ir kitos formos“, – kiek anksčiau kalbėjo ministrė Monika Navickienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė tvirtino, kad keturių asmenų šeima, kurioje du asmenys uždirba vidutinį darbo užmokestį, gyvenanti 70 kvadratinių metrų bute, neturėtų už šildymą mokėti daugiau nei 45 eurų.

Skaityti visą pranešimą