Seimas apsisprendė: nulinis PVM tarifas centralizuotam šildymui bus taikomas dar du sezonus

Prieš 1 metus 81

Seimas antradienį pritarė siūlymui, kad 0 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas centralizuotam šildymui būtų taikomas dar du šildymo sezonus. 

Už pakeitimus balsavo 126 Seimo nariai, prieš balsavusiųjų nebuvo, susilaikė trys parlamentarai.

Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius teigė, kad jo atstovaujama frakcija pasiūlymą palaikys, tačiau išsakė kritiką, kad lengvatos sulauks tik centralizuotu šildymu besinaudojantys gyventojai.

„Susitikimuose su gyventojais (žmonės stebi mūsų priimamus įstatymus) tikrai ne vienas yra išreiškęs pastabą, ypač mažuose miesteliuose, gyvenvietėse – kodėl žmonėms, kurie šildymui yra įsirengę asmeninius katilus, naudojantys biokurą, medieną, nesuteikiamos PVM lengvatos?“ – kalbėjo A. Butkevičius.

Jo vertinimu, pakeitimai būtų buvę geresni, jeigu būtų atsižvelgta į Seimo narių pasiūlymus lengvatą taikyti didesniam ratui gyventojų.

Prieš pasisakęs Lietuvos regionų frakcijos narys Remigijus Žemaitaitis atkreipė dėmesį, kad anksčiau ir opozicija griežčiau vertino šį pasiūlymą. Anot R. Žemaitaičio, teikiamas siūlymas yra diskriminacinis ir skirsto gyventojus pagal turimą turtą.

„Dabar girdžiu visai kitus argumentus ir netgi stebiuosi žmonėmis, kurie pasisako už. Gerbiamieji, ši PVM lengvata, kuri bus taikoma iki 2024 m. gegužės 1 d., iš esmės pagal visus algoritminius skaičiavimus, kurie taikomi tiek Europos Komisijoje, tiek Europos Centrinio Banko, Lietuvoje žmones į skurdo lygį gali pastūmėti nuo 2 iki 5 proc.“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

Jis tikino, kad gyventojai dėl šios lengvatos taps priklausomi ir, pasibaigus lengvatos taikymui, biudžetas patirs sunkumų.

„Mes padarysime daugiau žmonių priklausomų nuo valstybės gėrio, ypač žmones, kurie turi centralizuotą šildymą. Pasibaigus šiai PVM lengvatai mes turėsime priešingą efektą, priešingą reakciją, kas iš esmės 2024 m. tvirtinant biudžetą lems, kad numatysime, kad biudžeto pajamos ženkliai augs, o ženkliai augs todėl, kad PVM lengvata bus panaikinta, nuo 9 proc. grįš iki 21 proc.“, – teigė R. Žemaitaitis.

Jo aiškinimu, esą tai užprogramuotų „milžinišką infliaciją“.

LRT.lt primena, kad Lietuvoje šildymui ir dar kelioms sritims nuolat taikomas lengvatinis PVM tarifas. PVM šildymui įprastai Lietuvoje siekia 9 proc.

Reaguodama į R. Žemaitaičio pasisakymus, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad 9 proc. lengvatinis PVM tarifas šildymui termino neturi, jis taikomas nuolat.

„Tikrai sunku su tokia koše galvoje gyventi, bet tiesiog norėčiau atkreipti dėmesį gerbiamo kalbėjusio prelegento, kad PVM lengvata centriniam šildymui termino neturi. Tai, kas yra siūloma dabar, tai dar kompensuoti tuos 9 proc., kurie yra nustatyti kaip nuolatinė lengvata“, – tvirtino I. Šimonytė.

„Ir nereikia čia žmonių gąsdinti armagedonu. Jeigu bus reikalingi papildomi sprendimai 2024 m., bus ir tie sprendimai“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė, atsakydama į opozicijos išsakomą kritiką, per projekto pateikimą yra akcentavusi, kad besinaudojantiesiems kitomis šildymo rūšimis taikomos kitokios paramos priemonės.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad valstybės biudžetas dėl PVM lengvatos per 2022–2023 metų šildymo sezoną netektų apie 54 mln. eurų, o per 2023–2024 metų sezoną – dar apie 57 mln. eurų. Vis dėlto šios sumos gali koreguotis, kintant šildymo kainai.

Nulinis PVM tarifas galios nuo 2022 spalio 1 d. iki 2023 m. balandžio 30 d. ir nuo 2023 m. spalio 1 iki 2024 m. balandžio 30 d.

PVM tarifas centralizuotam šildymui gyventojams iš biudžeto buvo kompensuojamas ir nuo šių metų sausio iki žiemos šildymo sezono pabaigos – iki balandžio 30 dienos.

Skaityti visą pranešimą