„Savo valstybės veiksmų Ukrainoje“ nepalaikančius rusus įsileis kanojų ir baidarių irklavimo federacija

Prieš 11 mėnesius 69

Tarptautinė kanojų ir baidarių irklavimo federacija (ICF) paskelbė, kad į savo varžybas kaip neutralius individualius atletus įsileis rusus ir baltarusius, kurie „nepalaiko savo valstybės veiksmų Ukrainoje“.

„Sprendimas priimtas po išsamių konsultacijų su tarptautine baidarių ir kanojų irklavimo bendruomene ir atsižvelgus į varžybų organizatorių išreikštą susirūpinimą.

Bus sudaryta nepriklausoma komisija, kuri svarstys visas Rusijos ir Baltarusijos sportininkų, norinčių varžytis kaip neutralūs sportininkai, paraiškas. Jų įtraukimo į varžybas tvarkaraštis bus nustatytas, kai ši nepriklausoma komisija nustatys taisykles ir nuostatus, reikalingus sportininkų tinkamumui svarstyti, ir Tarptautinei testavimo agentūrai (ITA) patvirtinus antidopingo procedūras“, – rašoma ICF svetainėje.

ICF pabrėžė, kad oficialūs Rusijos ir Baltarusijos asmenys ir toliau yra suspenduoti nuo visos ICF veiklos.

Priminsime, kad geriausia 2022 metų Lietuvos sporto komanda tapę baidarininkai Andrejus Olijnikas ir Mindaugas Maldonis yra ne kartą griežtai pasisakę šalių agresorių grįžimo į varžybas klausimu.

„Tai liečia mane asmeniškai, nes mano tėtis – ukrainietis. Netgi dabar sunku kalbėti, nes.. tikrai asmeniška. Aš pats Ukrainoje, Lvive baigiau penkias klases. Turiu gana platų įsišaknijimą. Mano močiutė iš Ukrainos, kuri prieš ketverius metus mirė. Taip, tai yra asmeninis klausimas. Jau kai sklandė šiek tiek ore šis klausimas, girdėjau, kad vyksta diskusijos ta linkme. Tai mane šiek tiek dirgino. Tikėjausi, kad tai bus tik diskusijų lygmenyje, bet sprendimai šiuo metu yra priimami. Dabar bandoma prisidengti olimpine chartija. Man kyla klausimas, ar tai yra aukščiau žmonių gyvybių? Manau, tikrai ne“, – mintimis anksčiau dalijosi A. Olijnikas.

„Kaip tik, darosi per vėlu apie tai kalbėti. Tai yra labai svarbus pozicijos išreiškimas, kuris kai kuriais atvejais galbūt galėtų nulemti tam tikrą sprendimą, šiuo metu – sprendimą neįsileisti galutinai rusų ir baltarusių į olimpines žaidynes. Ne tik į atrankos varžybas. Delsti šiuo atveju tikrai nėra kur, nes laikas bėga greitai, kuo toliau, tuo labiau olimpinės su kiekviena diena artėja ir sprendimai turėtų būti daromi kuo anksčiau. Kad visiems būtų kuo ramiau“, – dar šių metų vasario mėnesį antrino M. Maldonis.

Priminsime, kad IOC neseniai tarptautinėms federacijoms ir tarptautinių sporto renginių organizatoriams rekomendavo leisti su kariuomene nesusijusiems sportininkams, „turintiems Rusijos arba Baltarusijos pasą, varžytis tik kaip individualiems neutraliems atletams“.

IOC taip pat nurodė, jog sprendimas dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo kitų metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse bus priimtas atėjus tinkamam laikui.

Skaityti visą pranešimą