Savo paties geresnę versiją suradęs Kavaliauskas laukia kito iššūkio: boksininkui kovų reikia kaip maisto

Prieš 1 metus 71

Daugiau nei metai be kovos – nors tokios pauzės Egidijui Kavaliauskui jo profesionalaus boksininko karjeros metu nėra svetimos, tačiau šie metai sugebėjo prailgti. Jau spalio 8 d. lietuvis susikaus su amerikiečiu Mykalu Foxu. Apie su metais gerėjančią formą, emocijų kalnelius ir artėjantį iššūkį – LRT.lt pokalbis su E. Kavaliausku.

Pastarąjį kartą E. Kavaliauskas su LRT.lt kalbėjosi prieš beveik vienerius metus. Būtent tada kalbėjomės apie jo pralaimėjimą prieš Vergilą Ortizą ir ateities planus.

Per tą laiką boksininko gyvenime nutiko daug kas – kai kas pasikeitė, o kai kas keistis ir negalėjo.

„Pasenau metais, bet tuo pačiu, manau, forma pagerėjo per tuos metus. Tai, kaip jaučiuosi, kaip atrodau treniruotėse, atrodo, kad metų pertrauka buvo į naudą. Jėga, ištvermė… Metai nenuėjo veltui. Tie metai buvo labai sunkūs, daug išbandymų, psichologinių dalykų, susidėliojimo mintyse. Buvo nelengva 10 mėnesių sportuoti – treniruočių stovykla beveik visą laiką, pasiruošimas pilnu tempu. Reikėjo neprarasti visą tą laiką motyvacijos, užsivedimo, 10 mėnesių buvo tikrai sunku. Kovos būdavo tarsi jau patvirtintos, tada likus porai savaičių iki pasakytos datos jau sakydavo, kad kovos nebus, tada data vėl nukeliama, tada kova jau atšaukiama. Tokie linksmieji kalneliai. Emocijos būdavo pakilios, tada nukrisdavo iki visiško dugno. Dabar tikimės, kad viskas bus gerai, praeis sklandžiai, lipsim į ringą ir kovosime“, – pokalbį pradėjo E. Kavaliauskas.

Būtent prieš metus E. Kavaliauskas užsiminė, kad po kovos su V. Ortizu jam buvo atlikta kelio operacija. Per metus visas problemas pavyko išspręsti.

„Po praėjusios kovos turėjau kelio operaciją. Atsistatymas praėjo gerai. Lietuvoje atlikau reabilitaciją, kojai jau galima sakyti viskas yra 100 proc. gerai. Nebuvo taip, kad greitai grįžtų ta jėga į koją, kad judėjimas būtų geras. Teko patirti ir skausmų, ypač po ilgų distancijų bėgimo ar sparingų intensyvių. Dabar jau viskas yra gerai.

Tos traumos yra neišvengiamos, bet bandome susitaikyti su viskuo, sportuoti, tobulėti ir gerinti sportinę formą“, – pasakojo boksininkas.

Tiesa, ne vien fiziniai dalykai yra svarbūs sportininko gyvenime. Ne ką mažiau svarbi ir psichologinė būklė.

Dar prieš metus E. Kavaliauskas užtikrintai teigė: „Mano užsivedimo nei pralaimėjimai, nei plyšę raumenys, nei lūžę kaulai nenumalšins.“ E. Kavaliauskas ir toliau siekia aukščiausių tikslų bokso ringe, tačiau atvirai pripažįsta – metai buvo sunkūs, teko atlaikyti daug dalykų, tačiau dabar ugnis ir toliau viduje dega didele liepsna.

„Požiūris visgi nepasikeitė. Aišku, per šiuos metus buvo momentų, kada buvo blogai, to užsidegimo jau ir nebūdavo, salėje nežinodavai, kam tu tą darai, kas bus toliau. Atrodo, kad sportuoji, sportuoji, o kovos kaip nėra, taip ir nėra. Prarandi ir tą motyvaciją, buvo ir tų tamsių dienų. Reikėjo tvarkytis su savimi, su savo mintimis, sudėlioti viską į vietas. Kai pasako, kad yra kova, yra varžovas, tada ta ugnis užsikuria dar stipriau.

Aš esu išalkęs tų kovų, noriu kovoti. Sparingai yra gerai, smagu, bet kova yra kova. Boksininką labiausiai „veža“ kovos, boksininkui kovų reikia kaip maisto. Man irgi reikia kovų, ta ugnis vis dar yra čia, vis dar yra“, – užtikrintai dėstė E. Kavaliauskas.

Nors ir per pastarąsias tris kovas boksininkas patyrė du pralaimėjimus ir laimėjo vieną kartą, tačiau jis vis vien išlieka vienu iš geriausių pusvidutinio svorio kategorijos boksininkų pasaulyje, net jei ir nebepatenka į kai kurių bokso organizacijų reitingus. Kodėl taip ilgai užtruko suorganizuoti šią lietuvio kovą?

„Čia tie vadybiniai aspektai. Turėjo būti kova vasarį „Thriller“ organizacijoje, tą kovą nukėlė. Toje organizacijoje kažkas nesigavo. Turėjo po to būti kova birželį, ten jau 99,9 proc. O tada vėl „Thriller“ organizacijoje vėl kažkas lūžo, atšaukė visą šou. Tai buvo aspektai, kurių aš negaliu kontroliuoti. Aš galiu kontroliuoti savo kūną, pasiruošimą, bet yra tie visi vadybiniai aspektai, ta dalis, kuri kartais tiesiog paveda“, – kalbėjo E. Kavaliauskas.

Neįprastai aukštas ir sunkiai atkartojamas būsimas lietuvio varžovas

26-erių M. Foxas yra 192 cm ūgio, tačiau pusvidutinio svorio kategorijoje besiboksuojantis amerikietis. Šioje svorio kategorijoje kovoja boksininkai, kurie sveria iki 66,7 kg. Beje, amerikietis yra kairiarankis.

Per savo profesionalo karjerą jis yra pasiekęs 22 pergales (5 nokautai) ir patyręs tris pralaimėjimus.

Pastarąjį kartą M. Foxas į ringą lipo 2021 m. rugpjūčio 7 d. ir kovoje dėl WBA laikino čempiono titulo vienbalsiu teisėjų sprendimu nusileido Gabrieliui Maestre.

Tiesa, tai buvo ganėtinai kontraversiška kova, po kurios dauguma sporto sirgalių buvo pasibaisėję teisėjų sprendimu neskirti pergalės M. Foxui.

Tiesa, amerikietis jau yra patyręs du pralaimėjimus paeiliui – 2020 m. rugpjūčio 8 d. jis 10 raundų kovoje nusileido Luke`ui Santamariai.

Pastarąjį kartą pergalę boksininkas iškovojo 2019 m. gruodžio 6 d., kai 8 raundų kovoje taškais įveikė Johną Arellano.

„Taip, jis yra geras kovotojas, laiko distanciją. Boksuojasi taip, kaip ir turėtų boksuotis aukštaūgiai – viskas iš distancijos, stengiasi nesivelti į artimą kovą. Kartais apsikeičia smūgiais, bet stengiasi laimėti kovas protingai, nerizikuodamas „taškuoti“, judėti. Jis tą ir rodo savo kovose“, – kalbėjo E. Kavaliauskas.

Visgi, tenka pripažinti, kad M. Foxas yra „vienaragis“ – tokių boksininkų, kurie turėtų tokias fizines ypatybes, pasaulyje yra mažai. Tad ir ruošiantis kovai, ir ieškant tinkamų sparingo partnerių E. Kavaliauskui nebuvo lengva.

„Labai sunku rasti tokių pat sparingo partnerių. Aukštas ir kairiarankis yra pats nepatogiausias priešininkas bet kokiam boksininkui. Tokių nėra daug ir sparingo partnerių taip lengvai nerasi“, – svarstė E. Kavaliauskas.

Tiesa, stebint E. Kavaliauską per pastaruosius metus socialiniuose tinkluose buvo galima pastebėti, kad lietuvis iš tiesų nemažai laiko praleido pasirengimo sparinguose, partnerių buvo labai daug, bet tinkamų šiai kovai tekdavo ieškoti atidžiai.

„Sparingų per visą tą laiką turėjau daug, su įvairiais partneriais. Smagiausia tikriausiai būdavo su Aleksandru Gvozdyku – daug didesnės svorio kategorijos jis yra, bet man patikdavo. Po sparingų po to sėdėdavome ir pasijuokdavome, kaip vienas kitam užtaikom geresnį smūgį.

Buvo ir jaunų boksininkų. Vis sunkiau rasti ir tų kairiarankių aukštų boksininkų. Atsiranda vienas, nuvažiuoji savaitei, pasisparinguoji, jie pažada, kad vėl padės, bet greitai dingsta. Tada būna lengva panika su treneriais, ieškai kito, bet tokių boksininkų yra labai mažai.

Bandome juos saugoti, treneris per sparingus netgi tramdo, liepia apsiraminti, nes po to kitą savaitę neturėsime su kuo boksuotis. Buvo ir toks atvejis, kad buvo toks vienas, su kuriuo tekdavo dažnai sparinguotis, bet jis pasisuko koją ir po to iškrito dviem savaitėms. Lygioje vietoje pakrypo koja ir nebeturėjau partnerio, teko ieškoti kito“, – pasakojo E. Kavaliauskas.

Lietuvis šioje svorio kategorijoje turėtų jaustis patogiau – jis yra natūraliau sudėtas šiam divizionui, tad ir nesunku surasti akivaizdžius E. Kavaliausko pranašumus – jėga ir bendri fiziniai gabumai.

„Čia ir yra mano didžioji plano dalis. Su juo reikės eiti į artimą kovą, kaip sako angliškai „bully him“. Reikės spausti, stumti, kabinti, laikyti, kad niekur nepabėgtų nuo manęs“, – apie būsimą kovą pasakojo E. Kavaliauskas.

Ateitis bokso ringe ir stipresnis 34-ių Kavaliauskas

Lietuvis, kuris jau kurį laiką buvo laisvasis agentas, atskeleidė, kad šiuo metu yra pasirašęs kontraktą su „Premier Boxing Champions“ (PBC) organizacija. Būtent sudarytas kontraktas ir nusako E. Kavaliausko artimiausios ateities kelius.

„Esame dabar pasirašę trijų kovų kontraktą su PBC organizacija. Jie žada, kad jei laimėsiu šią kovą, duos dar vieną, jei laimėsiu tą – gausiu trečią. Žiūrime į tas tris kovas, sukovoti PBC organizacijoje, užsitikrinti PBC žmonių ir sirgalių palaikymą, užsitikrinti savo vardą ir žiūrėti į tolimesnes rimtas kovas. Manau, kad PBC dabar mano svorio kategorijoje yra beveik geriausia organizacija. Ji yra surinkusi beveik visus pagrindinius boksininkus mano svorio kategorijoje. Vis dar žiūrime į ateitį“, – užtikrintai dėstė E. Kavaliauskas.

Boksininkui šiuo metu jau yra 34-i. Ketvirtąją gyvenimo dešimtį netrukus įpusėsiantis E. Kavaliauskas jau pasiekė tą amžių, kuris bokso pasaulyje yra laikomas brandžiu. Ypač lengvose svorio kategorijose tokį amžių pasiekę boksininkai pradedami puse lūpų vadinti veteranais. Tačiau pats E. Kavaliauskas amžiaus ribų nejaučia, atvirkščiai – drąsiai teigia, kad yra stipresnis ir geresnis nei anksčiau. Kodėl E. Kavaliauskas dabar yra stipresnis?

„Nes barzdą turi“, – juokdamasis atsakė boksininkas.

Tačiau netrukus E. Kavaliauskas surimtėjo.

„34-ių Kavaliauskas yra stipresnis nei 30-ies Kavaliauskas. Požiūris pasikeitė į tam tikrus aspektus treniruočių metu, daugiau patirties turiu, daugiau žinių atsirado per tuos metus. Einant metams mokausi, tobulėju, siekiu tobulybės savo profesijoje. Nuo 30-ies pradėjau žiūrėti kitaip į sportą, pastaruosius kelis metus atsirado kitas metodas, pastebėjau, kaip mano organizmas keičiasi, adaptuojasi prie stresinių situacijų, pakeliamo krūvio, atsistatymo. 34-i metai bokse yra jau nemažas amžius, tačiau jaučiuosi geriau, nei kai buvau 30-ies“, – kalbėjo boksininkas.

Besikeičiantis pripažinimas ir Stanionio pergalės

E. Kavaliauskas savo karjeros metu paragavo ir viršūnių malonumų, ir pralaimėjimų kartėlio. Pats boksininkas yra atviras – vertinamas esi tada, kai laimi.

„Kai tu laimi, kai esi pakilime, tu esi visiems įdomus, kai pralaimi – niekam nesi įdomus. Su tuo jau susipažinau gal 2012 metais, kai olimpinėse žaidynėse pralaimėjau, niekam buvau nereikalingas. Į Lietuvą grįžau ir po olimpinių žaidynių mane pasitiko draugas, jokių delegacijų, nieko. Su tuo esu jau senai susipažinęs ir susitaikęs. Taip yra ir nemanau, kad tai kažkada pasikeis. Tu laimi – taip, tu esi žvaigždė, visi tave giria, reikalingas esi. Pralaimi – viso gero, ateis kitas, kuris laimės. Manęs tai per daug nejaudina“, – atvirai pasakojo boksininkas.

Tiesa, pats E. Kavaliauskas yra Lietuvos bokso elitas, kuriame spindi ir kito profesionalaus boksininko – pasaulio WBA čempionu tapusio Eimanto Stanionio vardas.

E. Kavaliauskas pasakojo, kad titulinę E. Stanionio kovą jis stebėjo ir liko sužavėtas.

„Labai patiko. Labai gera kova buvo. Labai įdomi, pasakiška. „Old school“ kova – Eimantas ją parodė“, – pasakojo E. Kavaliauskas.

Boksininkas kovoja toje pačioje svorio kategorijoje kaip ir E. Stanionis – pusvidutinio. E. Kavaliauskas tikrai pažįsta šios divizijos kovotojus ir drąsiai teigia – E. Stanionis yra tarp pačių geriausių pasaulyje.

„Jis yra pasaulio čempionas, jis yra viršūnėje. Jei reitinguoti – Spence`as, Crawfordas ir Stanionis. Be kalbų, jis yra TOP-3 šios kategorijos kovotojas“, – dėstė E. Kavaliauskas.

Skaityti visą pranešimą