Savivaldybės skundžiasi dėl nekylančių merų atlyginimų, ekonomistas sutinka – atlygis turėtų didėti kelis kartus

Prieš 1 metus 75

Savivaldybių asociacija ragina kelti atlyginimus merams ir vicemerams. Esą jie metai iš metų nedidėja, o darbų ir atsakomybių, pasikeitus savivaldos modeliui, bus daugiau. Valdantieji teigia, kad Valstybės tarnybos pertvarka Seime bus svarstoma gegužę ir atlyginimai kils. 

Koalicijos sutartis Vilniuje pasirašyta, kitą savaitę – pirmas naujos tarybos posėdis, per jį paaiškės bent 3 iš 4 Vilniaus vicemerų.

„Kiek žinau, vicemero alga be priedų yra 1,5 tūkst., <...> mero – virš 2 tūkst., dar priklauso nuo stažo – tikrai prieš dešimtmetį patvirtinta ir tas važiuoja“, – skaičiuoja išrinktasis Vilniaus meras Valdas Benkunskas.

„Prieš savaitę pasirodė mano interviu Ukrainoje dideliam portale. Tai jiems didžiausias įspūdis apie tai, tai koks didžiausias mero atlyginimas – į antraštę net iškelta“, – pažymi Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Jonavos rajone nauja taryba jau pradeda darbus. Antrąją kadenciją meru dirbsiantis Mindaugas Sinkevičius sako, jog pasitaupant, iš mero atlyginimo kukliai gyventi su šeima galima.

„Atskaičius mokesčius, 2100 eurų į sąskaitą įkrenta kas mėnesį“, – atskleidžia meras.

Jonavoje kalbinti žmonės, sako, mero atlyginimas visai neblogas.

„Aš nemanau, kad meras turi gauti mažai pinigų, nes tada kokia prasmė dirbti tokį darbą ir siekti tokio posto. Tai aš manau, kad Jonavos rajonui tai yra normalus atlyginimas“, – įsitikinęs jonaviškis.

Portalas LRT.lt skelbė, kad pernai iš didžiųjų miestų daugiausiai, 4 471 eurą, neatskaičius mokesčių, uždirbo Klaipėdos meras. Didžiausią darbo užmokestį gavo Šalčininkų rajono meras – 4 588 eurus „popieriuje“. Mažiausiai – 3 258 eurus iki mokesčių, remiantis savivaldybių skelbiamais duomenimis, pernai uždirbo Kalvarijos meras.

Savivaldybių asociacija ragina didinti atlyginimus merams ir jų pavaduotojams.

„Yra lyg tokie politiniai pažadai, kad gal nuo liepos 1 dienos tos algos didesnės galėtų būti, bet žinote, visada visuomenės akyse politikų algų klausimas nesulaukia populiarumo, sulaukia kritikos, todėl jaučiamas toks abejingumas tam klausimui“, – sako Savivaldybių asociacijos prezidentas M. Sinkevičius.

Valdančiųjų atstovas Andrius Vyšniauskas sako, valstybės tarnybos pertvarka Seime bus svarstoma gegužę. Vidaus reikalų viceministrė teigia, jog planuota, kad merai didesnį atlyginimą gaus dar anksčiau – nuo pirmo posėdžio davus priesaiką.

„Galbūt mitas, kad atlyginimai kils dvigubai-trigubai, tai iš tikrųjų yra tas darbo užmokestis, kuris šiai dienai yra proporcingas, palyginus su kitom valdžios grandim“, – mano vidaus reikalų viceministrė Sigita Ščajevienė.

Pakėlus atlyginimus, merai į rankas gautų nuo 3000 iki 3800 eurų atskaičius mokesčius. Pasak atlygio analitiko Povilo Blusiaus, merų atlyginimai, ypač didžiųjų savivaldybių, turėtų būti kelis kartus didesni, tai padėtų pritraukti kvalifikuotus darbuotojus.

„Atkrenta mums ta didelė masė praktiškų žmonių ir čia galima kalbėti ne tik apie merą, bet ir Seimo narius, apie ką tik nori. Deja, bet neužtikrindami gero, konkurencingo atlyginimo iš karto atmetame gerus žmones, kurie ateitų kandidatuoti“, – įsitikinęs P. Blusius.

Vidaus reikalų viceministrė sako, tai paradoksas, bet kol pertvarka nebus patvirtinta, gali būti, kad kai kurie vicemerai uždirbs daugiau nei merai. Dėl naujo savivaldos modelio prisidėjus pareigų, merų pavaduotojams gali būti skiriamas iki 40 proc. priedas. Merai jų gauti negali.

Skaityti visą pranešimą