Savivaldybė diegia išmaniąją pastatų valdymo sistemą švietimo įstaigose. Tai leis ženkliai sumažinti šilumos energijos suvartojimą

Prieš 1 metus 117

Formalus ir neformalus švietimas yra viena pagrindinių Vilniaus rajono savivaldybės teikiamų viešųjų paslaugų, tad svarbu ne tik užtikrinti geras mokymosi ir darbo sąlygas švietimo įstaigose, tačiau ir organizuoti ugdymo procesą taip, kad būtų efektyviai panaudojamos lėšos ir kuo mažiau energijos eksploatavimo sąnaudų.

Šiuo metu kai šilumos kainos drastiškai auga, vienas iš pirmųjų žingsnių, kurį žengė Vilniaus rajono savivaldybė – įvertino švietimo įstaigų pastatų energijos vartojimą ir nustatė neefektyviai energiją vartojančius pastatus, kuriuose yra patiriami didžiausi energijos nuostoliai dėl neefektyvaus šilumos sistemos darbo.

10 Vilniaus rajono švietimo įstaigose (Vilniaus r. Avižienių, Kalvelių Stanislavo Moniuškos, Kalvelių „Aušros“, Nemenčinės Gedimino, Nemėžio šv. Rapolo Kalinausko, Pagirių, Rudaminos „Ryto“, Rudaminos Ferdinando Ruščico ir Zujūnų gimnazijose bei Vilniaus r. Pagirių „Pelėdžiuko“ lopšelyje-darželyje) planuojama įgyvendinti pilotinį projektą, kurio metu būtų įdiegti elektroniniai inžinerinių sistemų stebėjimo ir valdymo pastato kompiuteriai, temperatūros davikliai bei kita, šildymo sistemą reguliuojanti įranga.

Šildymo sistemos įrenginiai neretai gali veikti tik pagal vieną režimą, kuris lemia, kad saulei šviečiant pastatas perkaitinamas, o šaltu laikotarpiu – temperatūra būna žemesne, be to sistemos nėra išmanios ir, prireikus, negali būti valdomos nuotoliniu būdu.

Įdiegus išmaniąją pastatų valdymo sistemą bus galima 10-30 proc. sumažinti sąnaudas pastato šildymui, bus atliekamas šildymo sistemos valdymas atsižvelgiant į vidaus ir lauko oro temperatūrą, parenkamas ir palaikomas optimalus šildymo režimas pagal pastato ir šildymo sistemos tipą. Taip pat įrengus šias monitoringo sistemas bus gaunama objektyvi informacija apie esamas pastato inžinerines sistemas, jų parametrus, būklę, įvykusius avarinius gedimus. Šių investicijų atsipirkimo laikotarpis yra apie 1-3 metai.

„Už šildymą švietimo įstaigose atsakingas darbuotojas galės kompiuterio ekrane matyti duomenis apie šilumos energijos vartojimą realiu laiku, šių įrenginių pagalba periodiškai galės būti fiksuojama vidaus patalpų temperatūra, kas leis ne tik aiškiai ir paprastai skaičiuoti bei optimizuoti pastatų išlaikymo kaštus. Automatizavus šildymo komforto ir ekonomijos periodus pagal numatytus grafikus bus galima ženkliai sumažinti sąskaitas už šilumą“, – apie projekto naudą komentuoja Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Albert Narvoiš.

Sekančiu etapu, po pilotinio projekto įgyvendinimo, diegti išmaniąją pastatų valdymo sistemą planuojama ir kitose savivaldybės įstaigose.

Skaityti visą pranešimą