Sausį prasidės bandomasis pacientų pavėžėjimo paslaugos įgyvendinimas: kaip veiks naujos sveikatos sistemos įgyvendinimas?

Prieš 1 metus 178

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad sausį ketinama įgyvendinti sveikatos priežiūros tinklo reformą papildžiusios pavėžėjimo paslaugos pilotinį projektą. Ministras pažymi, kad projektas turėtų startuoti dvejose savivaldybėse.

Anot ministro, nors dar nebuvo planuota, šiais metais bus skiriamas finansavimas pilotiniams pavėžėjimo paslaugos projektams.

„Bus atsirinkti kai kurie regionai, miestai, savivaldybės, kuriose išbandysime, kaip tai veikia ar neveikia, nes parlamentas generalinę žalią šviesą yra davęs, tačiau norime pažiūrėti, kaip tai veikia, ir tada žiūrėsim, ar reikia sugrįžti su kažkokiais pasitikslinimais“, – teigė A. Dulkys.

Šį rudenį yra planuojama apsispręsti dėl to, kur pilotiniai projektai turėtų būti įgyvendinami nuo kitų metų sausio pirmosios.

„Geram piloto išsiaiškinimui reikėtų ne mažiau nei dviejų regionų. Tai kol kas man aiškiau yra dėl Kauno, nes visų pirma turime turėti regioną, kuriame jau yra šiuo metu stipriai tie darbai organizuojami, o Kauno regionas pas mus yra stipriausias, kas liečia šiuos klausimus. Ir rinksime dar vieną iš regionų“, – aiškino ministras.

Tikslui įgyvendinti, pasak A. Dulkio, numatoma atnaujinti greitosios medicinos pagalbos struktūrą. Iš viso bus perkami 225 nauji automobiliai, 5 iš jų – masinių nelaimių atvejams.

„Jau ir šiuo metu yra kelių klasių greitosios pagalbos automobiliai, kai kurios klasės iš tikrųjų netinka skubiai pagalbai, o yra tik pavėžėjimo. Tai kai kurį transportą turime, o to, ko reikės, pirksime, – sakė A. Dulkys. – Finansuosime tai, ko reikės – ar tai būtų transportas, ar tai būtų žmonės.“

„Planuojame pasinaudoti ir to vieningo telefono numeriu. Reiškia, jeigu reikia pervežti ligonį tarp gydymo įstaigų, ir tai yra skirtingose savivaldybėse, tai yra valstybės finansuojama, ir per bendrą telefono numerį ta registracija sutvarkoma ir žmogus yra pervežamas“, – pridūrė ministras.

Anot jo, savivaldybių darbuotojams teks „vadybinis galvos skausmas, kaip tą darbą organizuoti, kur turi būti tos mašinos, kas kam turi paskambinti ir ką turi daryti“.

Pacientų organizacijų atstovų tarybos vadovė džiaugiasi: žmonės naktį neliks gatvėje

Visoje Lietuvoje naujoji pavėžėjimo tvarka turėtų atsirasti 2024 metais.

Pacientų organizacijų atstovų tarybos vadovė Vida Augustinienė teigė, kad šie pokyčiai yra ypač reikalingi, nes senjorai, nepasiturintys asmenys neturi galimybių atvažiuoti pas gydytojus, nors ir užsiregistruoja.

„Jie užima vietą ir kitas žmogus negali paslauga pasinaudoti. Taip pat yra daug pavyzdžių, kai iškviečiama greitoji, ji nuveža į gydymo įstaigą, ten pabūna, suteikiamos paslaugos ir yra paleidžiamas vidury nakties. Kaip nori, taip važiuok“, – sakė ji.

ELTA primena, kad Sveikatos sistemos įstatyme detaliai reglamentuojamas stacionarinių aktyviojo gydymo asmens sveikatos priežiūros paslaugų užtikrinimas ir pacientų pavėžėjimas, kuris gali būti savivaldybių ar valstybės lygmens.

Pacientų pavėžėjimo paslaugos gavėjais gali būti pacientai, kurie dėl socialinių ir ekonominių priežasčių (dėl negalios, senatvės ar dėl nepakankamų pajamų) ar dėl savo sveikatos būklės negali naudotis individualiu ir (ar) viešuoju transportu.

Skaityti visą pranešimą