Sankcijų spaudžiama „Lifosa“ bylinėjasi, o ekspertai pastebi – apynasrį Rusijos verslams gali tekti stipriau veržti

Prieš 1 metus 80

Gegužę baigiasi sutartis su Kėdainių fosforo trąšų gamyklos „Lifosa“, kuriai taikomos Europos Sąjungos (ES) sankcijos, laikinąja administratore. Finansų ministerija, spręsianti dėl sutarties pratęsimo, situaciją įvertins su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Rusų oligarcho Andrejaus Melničenkos valdyta „Lifosa“ bylinėjasi, ar ji teisėtai įtraukta į sankcijų sąrašą. Pinigų plovimo prevencijos ekspertai pastebi, kad europinių sankcijų poveikis Rusijai – minimalus.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Europai atsakius sankcijomis, šios pritaikytos „Lifosai“. Visos jos akcijos priklauso Šveicarijoje registruotai įmonei „EuroChem Europe“, o jos 90 proc. akcijų – rusų oligarcho Andrejaus Melničenkos valdomai Kipro įmonei „AIM Capital“. Pritaikius sankcijas, kilo iššūkis – kaip užtikrinti, kad nė vienas „Lifosos“ uždirbtas centas nenubyrėtų Melničenkai į kišenę.

Šiandien praėjus kone metams, kai fosforo trąšų gamyklai valstybė paskyrė administratorių, jo atstovas teigia – A. Melničenka liko nieko nepešęs, nors bandė visas teises perleisti žmonai, vėliau taip pat įtrauktai į sankcijų sąrašą įtrauktų asmenų. Jis bandė bylinėtis Europos Sąjungos Teisingumo teisme.

„Įtampų labai daug viduje. Atrodo iš šalies, kad tai labai paprasta, iš tikrųjų labai sunku ir nepaprasta šita darbą daryti. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje daromas toks administravimo darbas. Viską reikia padaryti taip, kad visi būtų patenkinti, tiesiog neįmanoma“, – teigia „Lifosos“ administratoriaus įgaliotasis atstovas Rimvydas Vaštakas.

Tačiau administratoriaus atstovas neatskleidžia, ar per tą laiką buvo bandymų pajamas, ar naudą perduoti asmenims, įtrauktiems į sankcijų sąrašus.

„Aš negaliu atskleisti šitos informacijos – nei paneigti, nei patvirtinti“, – mini R. Vaštakas. Pasak jo, „Lifosa“ ir toliau turi būti administruojama, nes sankcijos nepanaikintos. Finansų ministerija kol kas nekomentuoja, ar sutartis su esamu administratoriumi bus pratęsta.

„Gavusi informaciją ir kompetentingų institucijų nuomonę bei įvertinusi pastarųjų metų patirtį, Finansų ministerija priims atitinkamus sprendimus dėl tolesnio bendrovės administravimo. Siekiame, kad būtų užtikrintas sankcijų laikymasis bendrovės veikloje bei išvengta neigiamų socialinių, ekologinių ir ekonominių padarinių“, – rašoma Finansų ministerijos atsakyme.

Įvairūs rusų tinklaraštininkai vis dar skelbia apie gerokai išaugusias kainas šalyje, tačiau Rusija randa būdų ne tik apeiti sankcijas, pasitelkdama trečiąsias šalis, bet įtvirtina naujas eksporto kryptis. „Amlyze“ finansinių nusikaltimų prevencijos vadovas Mindaugas Petrauskas sako, prognozuota, kad šįmet europinių sankcijų poveikis turi pasiekti piką, tačiau dabar atrodo, kad jis nėra didelis.

„Jeigu tos prognozės yra teisingos ir jeigu ES agentūros paskaičiuotų, kad tas poveikis minimalus, tai turėtų sankcijų paketai griežtėti ir politinė įtaką ES turėtų didėti dirbant su aplinkinėmis valstybėmis, kadangi būti tokioje situacijoje, kaip dabar, gali reikšti, kad karas gali užsitęsti ir 2 metus, ir 5. Tai kol kas nedaro poveikio Rusijos ekonomikai“, – paaiškina „Amlyze“ finansinių nusikaltimų prevencijos vadovas Mindaugas Petrauskas.

Užsienio reikalų ministerija teigia, dar šią savaitę ketina Europos Komisijai pateikti siūlymų dėl ekonominių ir asmeninių sankcijų.

Skaityti visą pranešimą