SAM užsimojo reikalauti didinti teikiamų paslaugų skaičių rajonų ligoninėse – nepaklūstantiems gręsia prarasti milijoninę paramą

Prieš 1 metus 85

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pristatė dar vieną ligoninių pertvarkos etapą. Keliamas tikslas, kad gyventojai 80 proc. gydymo paslaugų gautų savo arba gretimoje savivaldybėje. Ministras Arūnas Dulkys sako, jog savivaldybės, nepaklūstančios ministerijos parengtai pertvarkai, negaus Europos Sąjungos fondų milijonų.

Gana atokiame Biržų rajone yra ligoninė, tačiau gyventojai sako, kad kartais važiuoja gydytis į kitas savivaldybes.

„Operacijos, kur stambesnės – reikia jau važiuoti. <...> Su širdimi buvo bėdos, tai važiavome į Vilnių“, – teigia biržietis.

SAM parengė savivaldybėms planus, kurių tikslas, kad po 7 metų mažiausiai 80 procentų sveikatos paslaugų gyventojai gautų savo ar gretimose savivaldybėse.

„Jie visi išvyko į didžiuosius miestus ir jeigu taip negražiai pasakysiu, užkimšo koridorius universiteto ligoninėse. <...>Tinkamai investuojant į mažas ir vidutines savivaldybes ir jų gydymo įstaigas, mes galime sugrąžinti dalį pacientų ir tuo pačiu sumažinti krūvį didžiosiose gydymo įstaigose“, – teigia sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Kad pasiektų keliamą tikslą, Biržų rajonui SAM atlikto tyrimo duomenimis, teks paslaugų kiekį padidinti 60 proc. Pavyzdžiui, reabilitacijos, dienos chirurgijos skaičiai turėtų išaugti kelis kartus. Biržų ligoninės direktorius nesutinka su ministerijos duomenimis, sako, kad paslaugų ir dabar jie teikia daugiau nei skaičiuoja ministerija.

„Vykdant reformą vėl prisimename vos ne sovietmetį, kai buvo numatyti penkmečio planai. Tai tuos planus turi įvykdyti specialistai. Jeigu jie nebus ruošiami, neatvyks pas mus į ligonines, į kitas gydymo įstaigas, tikrai tokius iškeltus kriterijus bus sunkoka įvykdyti“, – piktinasi Biržų ligoninės direktorius Petras Bimba.

Naujai išrinktas Biržų meras atvirai sako, kad savivaldybė nepritaria ministerijos reformai.

„Mes priešinamės ministerijos mintims, kad Biržuose turi nelikti stacionaraus chirurginio skyriaus. Mes teigiame, kad mūsų ir geografinė padėtis, ir esama kelių būklė nėra pasiruošusi būtent toms apkrovoms ir tiems pervežimams. <...> Planuose ministerijos buvo, kad stacionarus chirurgijos skyrius lieka būtent Pasvalyje“, – dėsto Išrinktasis Biržų rajono meras Kęstutis Knizikevičius.

Ministras sako – savivaldybės, neatliekančios gydymo įstaigų tinklo pertvarkos pagal SAM planus, negaus Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigų.

„Nebus finansuojamos tiesiog išlaidos arba tiesiog kas ką sugalvojo – tai turės atliepti šitą mūsų analizę, mūsų kryptis“, – pabrėžia A. Dulkys.

Vis dėlto, Savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius pertvarką vertina skeptiškai,

„Jeigu neįsiklausoma, nediskutuojama arba vienašališkai nusprendžiama iš tiktai ministerijos perspektyvos ir varpinės, tai tos reformos arba nepasiekia savo tikslų, arba vėliau reikia koreguoti“, – aiškina jis.

Paraiškas gydymo tinklo pertvarkai, kuriai skirta per 400 mln, eurų, savivaldybės galės teikti gegužę ir birželį, o pirmieji pinigai, pasak ministerijos, jas pasieks metų pabaigoje.

Skaityti visą pranešimą