SAM baigė tyrimą dėl Rengimo šeimai asociacijos organizuotų mokymų: organizacijai ištaisius klaidas gauto finansavimo nereikės grąžinti

Prieš 1 metus 91

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) baigė tyrimą dėl Rengimo šeimai asociacijos (RŠA) organizuotų mokymų, kurie buvo finansuoti iš Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo. Šį fondą administruoja SAM, RŠA organizuotiems mokymams iš jo buvo skirta 42 383 eurų. 

Už šias lėšas organizacija įgyvendina projektą „Neigiamo skaitmeninės aplinkos poveikio vaiko asmenybei prevencijos ir ankstyvosios intervencijos mokykloje algoritmas“. Pateiktoje paraiškoje projekto autoriai pabrėžė, jog esminis siekis – neigiamo skaitmeninės aplinkos poveikio vaiko asmenybei prevencija mokyklose.

Vis dėlto dalis projekto aprašyme pateikto turinio sulaukė lytiškumo ugdymo ekspertų kritikos. Jų teigimu, RŠA organizuojamų mokymų metu galėjo būti skleidžiama informacija apie lytinę tapatybę (pvz., mokymų skaidrėse rašoma „socialinės kilmės lyties disforija“) nepagrįsta mokslu ir prieštaraujanti tarptautinių organizacijų rekomendacijoms.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba taip pat atkreipė dėmesį, jog socialiniame tinkle „Facebook“ RŠA teikia informaciją priskirdami lyties tapatybę prie priklausomybių, taip pat pateikia patarimus, kuriais skatinama neigti vaikų lytinę tapatybę, kalbama apie meilę tik tarp vyro ir moters.

Reaguodamas į mestus kaltinimus, RŠA vadovas Ramūnas Aušrotas teigė, kad kvietime į mokymus buvusi formuluotė „lytinis tapatumas“ tebuvusi klaida ir ji jau ištaisyta.

Vis dėlto, siekdama išsiaiškinti, ar viešai projektui išsakyta kritika pagrįsta, SAM iniciavo tyrimą, kurio metu paprašė RŠA patikslinti situaciją. Sprendimą dėl projektui skirto finansavimo ketinta priimti gavus visus duomenis.

SAM: klaidos ištaisytos, finansavimas gautas pagrįstai

Šiuo metu tyrimas baigtas. Kaip LRT.lt informavo SAM, projekto autoriai pašalino nustatytus finansavimo sutarties pažeidimus bei trūkumus. Todėl finansavimas nebus nutrauktas, o RŠA nereikės grąžinti sąskaitą jau pasiekusių projektui skirtų lėšų.

„Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis finansuojamų projektinių veiklų įgyvendinimo priežiūra ir kontrolė vykdoma vadovaujantis šio tvarkos aprašo bei finansavimo sutarties, sudarytos su projekto vykdytoju, nuostatomis.

Atsižvelgiant į tai, gavusi ir įvertinusi informaciją apie pažeidimus vykdant projektines veiklas, Sveikatos apsaugos ministerija pateikė reikalavimą projekto vykdytojui pašalinti nustatytus Tvarkos aprašo ir finansavimo sutarties pažeidimus bei trūkumus. Pažymėtina, kad inicijuoti finansavimo sutarties nutraukimą Sveikatos apsaugos ministerija turi teisę tik tuo atveju, jei nustatytų pažeidimų ištaisyti neįmanoma“, – rašoma LRT.lt atsiųstame atsakyme.

Ministerija patikslino, kad RŠA buvo paprašyta pašalinti šiuos pažeidimus:

  • pagal pateiktas pastabas pataisyti mokymų medžiagą ir apie tai informuoti mokymų dalyvius;
  • informuoti projekto konferencijos dalyvius apie turinį, kuris nebuvo susijęs su projekto tema, ir pašalinti konferencijos įrašą iš viešosios erdvės;
  • pagal pateiktus siūlymus ir argumentus pataisyti projekto metodiką;
  • parengti ir paviešinti straipsnį, paneigiantį viešai iškomunikuotą, tačiau projekto temos neatitinkantį turinį;
  • pataisyti informaciją projekto tinklapyje https://www.vaikasinternete.lt pagal pateiktas pastabas.

„Projekto vykdytojas (RŠA – LRT.lt) informavo ministeriją apie visų reikalavimų įvykdymą ir pateikė tai įrodančius dokumentus bei nuorodas“, – teigiama portalui atsiųstame atsakyme.

Asociacija: neklysta tie, kurie nieko nedaro

Asociacijos poziciją apie susiklosčiusią situaciją viešai paskelbė ir RŠA vadovas Ramūnas Aušrotas. Pasak jo, kuriant ir koordinuojant naują projektą dažnai pasitaiko klaidų ir nesusipratimų: neklysta tik tie, kurie nieko nedaro. Blogiausia, kai dėl to yra stabdomi geri darbai.

Pateikiame pilną pranešimo tekstą:

„Didesnis interneto pasiekiamumas bei sparta, kuria Lietuvoje pagrįstai galime didžiuotis be jokios abejonės yra didelis pasiekimas, suteikiantis daug galimybių. Tačiau naivu būtų manyti, jo jis neturi ir neigiamos pusės, apie kurią dar prieš trisdešimt metų niekas negalėjo nė pagalvoti.

Kompulsyvus interneto vartojimas, priklausomybė nuo internetinių lošimų, pornografijos, kompiuterinių žaidimų, patogi erdvė patyčių skleidimui bei dažnai pasitaikantis asmeninių duomenų atskleidimas yra tik dalis tų grėsmių, kurios, deja, ateina kartu su gerais greito ir lengvai pasiekiamo interneto vaisiais.

Kiekvienas progresas tikriausia turi ir savo kainą. Pažeidžiamiausi šioje vietoje yra vaikai. Vilniaus universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, jog nemaža dalis Lietuvos moksleivių (ir jų tėvelių) susiduria su rimtomis problemomis, susijusiomis su kompulsinio interneto vartojimu bei internete randamu turiniu, kuris turi poveikį vaiko fizinei ir psichologinei sveikatai, socialiniams įgūdžiams bei mokymosi pasiekimams. Dar blogiau, kad su šia palyginus nauja problema sunku tvarkytis tiek mokytojams, mokyklų socialiniams darbuotojams tiek ir tėvams – išsamios informacijos šia tema, juo labiau lietuvių kalba yra labai nedaug.

Įvertindama tai Rengimo šeimai asociacija, jungianti pedagogus, psichologus, teisininkus ir kitus šeimos problemoms neabejingus specialistus, sukūrė viziją ir darbų planą, kaip būtų galima padėti mokykloje dirbantiems pedagogams bei socialiniams darbuotojams, susiduriantiems su šia problema. Tuo tikslu pradėtas vykdyti projektas „Neigiamos skaitmeninės palinkos poveikio prevencijos ir intervencijos algoritmas“ finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo prie LR SAM lėšomis.

Projektas apėmė daug sričių – visų pirma konferencijos apie priklausomybę nuo interneto ir jos keliamas grėsmes organizavimą, bandant pajungti šiam tikslui geriausius mūsų šalies specialistus, metodikos, orientuotos į mokyklas sukūrimą, mokymų ciklą Lietuvos mokyklose, nuotolines ir gyvas konsultacijas bei kitus dalykus. RŠA suburti lektoriai per du mėnesius aplankė ir vedė mokymus keliolikoje skirtingų Lietuvos regionų mokyklų, kuriuos aplankė ne vienas šimtas mokytojų ir socialinių pedagogų.

Kiekvienoje veikloje pasitaiko klaidų ir nesusipratimų. Dėl techninės klaidos lyties tapatybės sutrikimo tema registracijoje į konsultacijas buvo priskirta priklausomybių sričiai. Gavus LR Sveikatos apsaugos ministerijos pastabas, iš 2022 m. gruodžio 2 d. mokslinės praktinės konferencijos programos buvo išimtas pranešimas „Internetas kaip socialinės realybės konstravimo būdas“, o iš mokymų metu pateikiamo pranešimo „Skaitmeninių technologijų poveikis vaiko sveikatai ir mokymuisi“ išimta medžiaga apie socialinės kilmės lyties disforiją (dvi skaidrės), kaip išeinanti iš projekto paraiškoje aprašyto projekto turinio apimties.

Kuriant ir koordinuojant naują projektą dažnai pasitaiko klaidų ir nesusipratimų: neklysta tik tie, kurie nieko nedaro. Blogiausia, kai dėl to yra stabdomi geri darbai. Rengimo šeimai asociacija džiaugiasi, jog esamoje situacijoje nugalėjo geranoriškumas bei supratimas, jog vaikų saugumas ir sveikata yra svarbiau už ideologines ambicijas.

Dėkojame LR Sveikatos apsaugos ministerijai, kad ryžosi remti šį projektą ir rūpinasi gerinti mūsų vaikų psichinę bei fizinę sveikatą.“

Skaityti visą pranešimą