SAM atstovė: užfiksavus beždžionių raupų atvejį Lietuvoje, sergančiam tektų izoliuotis 2–4 savaites

Prieš 1 metus 116

Dalyje Europos šalių, kur sergamumas beždžionių raupais didelis, jau skiepijami gyventojai, bet į Lietuvą skiepai dar neatkeliavo. Vokietija yra antra pagal užsikrėtimų skaičių po Ispanijos. Šiuo metu Vokietijoje užfiksuota 1970 susirgimo atvejų. Užfiksavus raupų atvejį Lietuvoje, sergančiajam tektų izoliuotis, o turėjusiam artimą kontaktą – skiepytis, LRT RADIJUI sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Jurgita Pakalniškienė.

Virusui vis labiau artėjant link Lietuvos, prevencinio skiepijimo mūsų šalyje dar nėra. Sulaukti vakcinų tikimasi iki rudens.

„Gyvename globaliame pasaulyje ir reikia tikėtis, kad anksčiau ar vėliau registruosime susirgimą ir Lietuvoje, kol kas atveju čia dar jų neturime. Yra numatyti veiksmai, kas būtų atliekama, nustačius sergantįjį. Vienas iš svarbiausių veiksmų – žmogaus izoliavimas užkrečiamuoju laikotarpiu, asmuo turėtų izoliuotis tol, kol nukris bėrimo šašai, paprastai tai trunka apie dvi–keturias savaites”, – sako SAM atstovė J. Pakalniškienė.

Beždžionių raupais susirgęs žmogus, privalėtų pranešti, kur paskutinėmis dienomis lankėsi ir su kuo buvo susitikęs. Artimą kontaktą su sergančiuoju turėjusiam asmeniui, būtų pateiktos rekomendacijos. SAM patarėja J. Pakalniškienė sako, jog šiuo metu neplanuojama izoliuoti sąlytį turėjusių žmonių. Bet primena, kad jie turėtų atidžiai stebėti savo sveikatą ir pajutus simptomus, atlikti tyrimus. Taip pat ir, esant galimybei, pasiskiepyti.

Lietuvoje jau ir dabar yra vykdomos reikalingos procedūros. Europos Komisija (EK) iniciavo reikalingos vakcinos įsigijimą, Vokietija ją jau gavo. Vakcinos paskirstytos pagal šalių dydį ir epidemiologinę situaciją. Kadangi Lietuvoje atvejų neturime, čia vakciną pristatyti planuojama vasaros metu.

„Tikėtina, kad vakcinos sulauksime už mėnesio. Nors kol kas prieinamumas yra ribotas ir Lietuvai kiekis yra paskirtas gerokai mažesnis nei didesnėms šalims. Planuojama įsigyti 1 400 vakcinų. Vėliau bus svarstoma, kokį papildomo vakcinų skaičiaus reikia”, – aiškina (SAM) atstovė.

Skiepytis iš anksto Lietuvoje dabar nėra galimybės, nes vakcinų kiekis ribotas, o pasak J. Pakalniškienės, liga nėra itin lengvai plintanti. LRT bendradarbis Vokietijoje Mindaugas Savickas teigia, kad skiepijimo paklausa Vokietijoje yra didelė, bet ir ten nėra rekomenduojama vakcinacija visai populiacijai, o ypač Berlyne, vakciną gauti net sudėtinga.

Atsiradus neaiškios kilmės bėrimui, J. Pakalniškienė pataria kreiptis į šeimos ar kitą gydytoją, priklausomai nuo kūno vietos, kurioje pasirodė bėrimas. Atvykus į sveikatos priežiūros įstaigą, būtina dėvėti medicininę kaukę.

Pokalbio klausykite LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Domantė Slavinskaitė.

Skaityti visą pranešimą