Šalčininkų rajono savivaldybė ieško medikų ir siūlome išmokas, studijų apmokėjimą arba tarnybinį būstą

Prieš 1 metus 101

Medikų trūkumas jaučiamas visoje Lietuvoje, su šia problema susidūrė ir Šalčininkų rajonas. Todėl Šalčininkų rajono savivaldybės administracija ėmėsi veiksmų šiai problemai spręsti – specialistai parengė teisės aktą, kuriuo numatytos gydytojų ir rezidentų skatinimo priemonės. Šį dokumentą patvirtino Šalčininkų rajono savivaldybės taryba.

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Gžegožo Jurgo teigimu, Šalčininkų rajone labiausiai jaučiamas šeimos ir vidaus ligų, o taip pat kitų gydytojų trūkumas.

– Ėmėmės veiksmų siekdami užtikrinti medikų pritraukimą į Šalčininkų rajoną. Tačiau tai nereiškia, kad jų neieškojome anksčiau. Realybė yra tokia, kad dabar medikas turi didelę pasiūlą, be to, dauguma jų po studijų įsikuria didmiesčiuose, todėl nukenčia regionai. Bet Šalčininkų rajonas yra gana netoli Vilniaus, tad, tikimės, kad kompleksinėmis priemonėmis pavyks pritraukti gydytojus arba gydytojus rezidentus, – sako G. Jurgo.

Savivaldybės gydytoja Jolanta Černiavskienė pasakoja, kad pastaraisiais metais glaudžiai bendradarbiauta su universitetais, siekiant paskleisti žinią apie siūlomas darbo vietas ir pakviesti jaunus medikus dirbti Šalčininkuose.

– Reikia pastebėti, kad Šalčininkų rajono sveikatos priežiūros įstaigos deda daug pastangų ieškodami specialistų, poliklinikos direktorė kreipėsi ir į Lietuvos bendrosios praktikos/ šeimos gydytojų asociaciją. Tiesa, Šalčininkų ligoninei pavyko surasti akių ligų gydytoją, o taip pat laringologą. Tačiau šie gydytojai atvyksta į Šalčininkus kaip į papildomą darbą, o mūsų tikslas – turėti savo specialistą, – svarsto J. Černiavskienė.

Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos spalio 12 d. sprendimu patvirtintas Trūkstamos specialybės gydytojų ir gydytojų rezidentų skatinimo dirbti Šalčininkų rajono savivaldybės viešosiose asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašas, kuriuo numatytos net trys skatinimo priemonės.

KĄ SIŪLO GYDYTOJAMS ARBA REZIDENTAMS ŠALČININKŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ?

  • Iki 12000 eurų metinė išmoka
  • Rezidentūros studijų apmokėjimas
  • Tarnybinis būstas

PINIGINĖ IŠMOKA. Viena iš skatinimo priemonių – kasmetinė 12 000 eurų išmoka naujai įsidarbinusiam specialistui. Ji skiriama, kai gydytojas įsipareigoja dirbti Šalčininkų rajono sveikatos priežiūros įstaigoje ne trumpiau kaip 3 metus nuo pirmos darbo dienos. Dirbant nepertraukiamai ji gali būti mokama ne ilgiau kaip 5 metus. Iš viso jaunas medikas galėtų gauti iki 60000 eurų (per 5 metus mokant dalimis kas ketvirtį) Šalčininkų rajono savivaldybės paskatinimą.

STUDIJŲ APMOKĖJIMAS REZIDENTAMS. Ši paskatinimo priemonė aktuali gydytojams rezidentams ir apmokama pagal rezidentūros studijų sąmatą. Su Šalčininkų rajono savivaldybe pasirašęs sutartį specialistas įsipareigotų dirbti Šalčininkų rajono sveikatos priežiūros įstaigose ne trumpiau kaip 6 metus, dirbdamas ne mažesniu nei vieno etato darbo krūviu. Jeigu dėl tam tikrų pateisinamų aplinkybių jis negalėtų dirbti (nėštumo ir gimdymo atostogos, atostogos vaiko priežiūrai), laikotarpis atitinkamai būtų pratęstas.

TARNYBINIS BŪSTAS. Jaunas specialistas, atvykęs dirbti Šalčininkų rajone, turės galimybę apsigyventi jam skirtame bute ir mokėti tik už komunalines paslaugas. Būstas būtų skiriamas tol, kol gydytojas arba rezidentas dirbs Šalčininkų rajono sveikatos priežiūros įstaigose ir tuo atveju, jeigu neturės nuosavybės teise priklausančių gyvenamųjų patalpų rajono teritorijoje. Šiam tikslui Šalčininkų rajono savivaldybės administracija įsigijo butą naujos statybos daugiabutyje.

Į visas paskatinimo priemones gali pretenduoti tik naujai atvykstantys medikai arba specialistai, bent trejus metus nedirbę Šalininkų rajone. Į budėjimus atvykstantiems gydytojams šis pasiūlymas neaktualus.

KODĖL VERTA RINKTIS ŠALČININKUS?

  • Patogi geografinė padėtis, apie 40 min. kelionė į Vilnių
  • Parduotuvės, mokyklos, darželiai, kitos įstaigos pasiekiamos ranka
  • Du darželiai, trys mokyklos (lietuvių, lenkų, rusų), menų mokykla ugdymo mokykla
  • Poilsiui ir sportui sukurta infrastruktūra (stadionas, parkas, paplūdimys, dviračių takai)
  • Tvarkinga daugiabučių infrastruktūra

TRŪKSTAMOS SPECIALYBĖS GYDYTOJŲ IR GYDYTOJŲ REZIDENTŲ SKATINIMO DIRBTI ŠALČININKŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS VIEŠOSIOSE ASMENS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE TVARKOS APRAŠAS

Išsamesnė informacija: tel. (8 380) 20129, el.p. [email protected]

Skaityti visą pranešimą