Sabotažas? Švedijos seismologai užfiksavo du galingus sprogimus „Nord Stream“ teritorijoje

Prieš 1 metus 81

Švedijos seismologijos tinklas (SNSN) skelbia, kad pirmadienį Švedijos ir Danijos seisminės stotys užfiksavo du stiprius sprogimus „Nors Stream“ teritorijoje po vandeniu, skelbia Švedijos portalas „Dagens Nyherter“.

Kaip teigiama, vieno sprogimo stiprumas siekė 2,3 balo.

„Aiškiai matosi, kaip bangos atsimuša iš dugno į paviršių. Nėra jokių abejonių, kad tai buvo sprogimas“, – teigia Švedijos seismologas Björnas Lundas.

Teigiama, kad po pirmojo smūgio pasigirdo nenutrūkstamas šnypštimas, o vėliau nuaidėjo antras sprogimas.

Pirmadienį teritorijoje esą būta dviejų aiškių sprogimų – vienas driokstelėjo naktį 2.03 val., o antras 19.04 val. vakare.

Billeder fra F-16 af gaslækage i Østersøen. https://t.co/OgCDfcvTjG pic.twitter.com/D5wsoXvuda

— Forsvaret (@forsvaretdk) September 27, 2022

Danijos naikintuvai iš oro nufotografavo, kaip vanduo burbuliuoja vienoje iš nuotėkio vietų.

„Didžiausio nuotėkio vietoje burbulai kyla gero kilometro spinduliu. Mažiausiojo vietoje burbulai kyla maždaug 200 metrų spinduliu“, – teigiama kariuomenės pranešime.

„Dabar tiriame to priežastis. Mes atvyksime į vietą, bet tai užtruks šiek tiek laiko „Nord Stream“ atstovas spaudai sakė Švedijos žiniasklaidai.

NATO aiškinasi dujų nuotėkius „Nord Stream“ dujotiekiuose.

„NATO įdėmiai seka situaciją Baltijos jūroje“, – antradienį agentūrai AFP sakė Aljanso atstovas. NATO partnerės esą palaiko glaudų kontaktą ir su Baltijos jūros šalimis Suomija ir Švedija, kurios yra pateikusios paraiškas dėl narystės, tačiau kol kas nėra NATO narės.

Iš Rusiją ir Vokietiją jungiančių „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“ dujotiekių šiuo metu trijose vietose netoli Bornholmo salos nekontroliuojamai nuteka dujos. Danijos karinis laivynas paskelbė nuotraukas, kuriose matyti į paviršių kylantys dujų burbulai. Didžiausio nuotėkio vietoje burbulai kyla daugiau kaip kilometro spinduliu.

Oficialios informacijos apie galimas nuotėkio priežastis kol kas nėra. Danijos premjerė Mettė Frederiksen, kaip ir kiti, kalba apie galimą sabotažo aktą.

„Atsitiktinumas sunkiai įsivaizduojamas“, – sakė ji.

AFP skelbia, kad Kyjivas teigia, kad dujų nuotekiai „Nord Stream“ ir „Nord Stream 2“ – Rusijos teroro aktas.

LRT.lt primena, kad Iš dviejų „Nord Stream“ dujotiekių, jungiančių Rusiją ir Europą, įvyko nepaaiškinamų nuotėkių, antradienį pranešė Skandinavijos šalių pareigūnai, o tai, kad keli nuotėkiai įvyko per tokį trumpą laiką ir netoli vienas nuo kito, kelia įtarimų dėl sabotažo.

Vienas iš nuotėkių dujotiekyje „Nord Stream 1“ įvyko Danijos ekonominėje zonoje, o kitas – Švedijos ekonominėje zonoje.

Nuotėkis iš „Nord Stream 2“ įvyko Danijos ekonominėje zonoje.

Danijos energetikos agentūra nurodė, kad nuotėkiai paveiks tik vietovę, kurioje susidarė dujų srovės, visgi į atmosferą patekęs metanas pasižymi „klimatui žalingu poveikiu“, rašo naujienų agentūra „Ritzau“.

Europos politikai ir saugumo ekspertai išsakė prielaidą, kad vamzdyno avarijos netoli Bornholmo galėjo įvykti dėl sabotažo.

Skaityti visą pranešimą